Kim Roesink met Democratia RDS.
Kim Roesink met Democratia RDS. Foto: Lidy Ticheler Photography

Kim Roesink: “Ons Z debuut was haast te mooi om waar te zijn”

Dressuur

Na heel veel pech te hebben gehad, nam Kim Roesink het ZZ-Zwaar dressuurpaard Democracia RDS (v. Democraat) van haar zusje Sharon over. Deze maakte haar droom om ooit het Z te behalen waar. “Dat hebben we toch maar mooi gedaan met ons boerenpaardje”, stelt ze.

Advertisement

Van springen naar dressuur

“Voor mijn zusje en mij was het niet vanzelfsprekend om paard te rijden”, steekt Kim van wal. “Uiteindelijk zijn we toch met zijn tweeën op een shet en een Fjord begonnen. Toen we uiteindelijk op de manege reden heb ik veel springwedstrijden gereden. Dat durfde ik op een gegeven moment niet meer en toen ben ik op aandringen van mijn zusje dressuur gaan rijden. In de dressuur begon ik met manegewedstrijden waarop we 160 punten kregen. Dat ik ooit het Z zou halen had ik dus niet verwacht. Het is gelukt door veel te lessen en door hulp van mijn zusje.”

Geen paarden meer

“Stiekem wil ik natuurlijk net zo goed worden als Sharon, maar het leukste vind ik dat we alles in de paarden al vanaf dag één samen doen. Dat maakt het echt een stuk leuker. Ik heb wat pech gehad met de paarden, ik ben namelijk twee paarden verloren. Eén paard had ik verkocht en die is een week later overleden. Het andere paard is overleden toen ik zwanger was. Toen ik bijna drie jaar geleden ben bevallen van mijn dochter besloot ik dat het klaar was met de paarden en dat ik andere dingen ging doen. Tot mijn zusje zei dat ik Demo maar eens moest rijden.”

Erdoorheen slepen

“Ik heb Demo nu van haar overgenomen en daar leer ik veel van. Na twee jaar hebben we afgelopen week onze eerste Z wedstrijd gereden. Het was leuk om te doen en het ging heel goed. Ik was bang dat ik de letters niet zou onthouden, maar Demo is een fantastisch paard. Ik heb zelf vrij ernstige slijtage aan mijn nekwervels, maar op Demo vertrouw ik 100%. Zij helpt me door alle fysieke onmacht in de proeven. Wat ik scheef rijd, maakt zij weer goed. Ze sleepte me echt door de Z proef heen en het ging precies zoals we geoefend hadden. Het was haast te mooi om waar te zijn.”


Foto: Lidy Ticheler Photography

Boerenpaard

Over Demo vertelt ze: “Demo is dertien jaar en is al vanaf dat ze twee was van ons. Ze is gefokt door onze kennissen Ronald en Dayna Stoop uit Grathem. Ze was in het weiland een beetje een plomp paard, echt een boerenpaard. Ze had niet de makkelijkste bouw en weinig manen en staart, maar had wel een goede afstamming. We hebben haar toen gekocht. Het was niet altijd makkelijk, maar Sharon heeft haar zadelmak gemaakt en tot het ZZ-zwaar gereden. Ze wilde graag verder, maar daar was het toen niet het moment voor. Daarom mocht ik met Demo verder.”

Goede basis

“Ik heb geen specifieke doelen meer met haar. Als we genoeg punten hebben en het voelt goed, dan gaan we over. Demo gaat graag mee op pad. Ze is de eerste die de vrachtwagen in rent om mee te gaan. Het is voor mij een fijne basis dat Sharon haar zo goed opgeleid heeft, maar ik moet zelf ook bij blijven. Sharon helpt me met haar en ik les zelf ook bij Guus Limpens. Buiten het trainen en de wedstrijden om staat ze lekker de hele dag buiten in de wei te genieten.”

Altijd samen

“Als je Demo ziet is ze niet het ideale, moderne sportpaard. Maar zodra je erop gaat zitten gaat er een knopje om. Ze trekt altijd bekijks en mensen stellen altijd wel vragen over haar leeftijd en afstamming. We hadden nooit van haar verwacht dat ze dit allemaal zou doen dus dat maakt het alleen maar mooier. Sharon en ik willen mensen dan ook inspireren om op een paardvriendelijke en leuke manier op wedstrijd te gaan. Dat doen we via Bastian Horse Riding Support. Zo helpen we mensen hobby en sport te combineren. Daarnaast vangen we ook verwaarloosde paarden op die we weer opknappen en een fijn thuis geven. Het mooiste is dat we het nog steeds allemaal samen mogen doen. Net als bij onze shetlander en onze Fjord”, besluit ze.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Lidy Ticheler Photography 

Afbeelding