De Lindehoeve Emst
De Lindehoeve Emst Foto: Prive

Pensioen voor paarden: Wanneer en hoe?

Verzorging Opvallend

Elke paardeneigenaar wordt op een bepaald moment geconfronteerd met de vraag: wanneer is het tijd om mijn paard met pensioen te laten gaan? Deze beslissing is zowel praktisch als emotioneel, vaak een moeilijke vraag. In dit artikel bespreken we de signalen die erop wijzen dat het tijd is voor pensioen, hoe je je paard kunt voorbereiden op deze nieuwe levensfase en hoe je ervoor zorgt dat hij van zijn pensioen kan genieten in comfort en geluk.

Advertisement

Wanneer is het tijd voor pensioen?

Het kiezen van het juiste moment voor het pensioen van je paard is niet altijd eenvoudig. Je paard kan fysieke veranderingen ondergaan, zoals een afname in energie of een verminderde prestatie tijdens trainingen. Gedragsveranderingen kunnen ook een teken zijn; misschien toont je paard minder interesse in activiteiten die hij voorheen leuk vond. Deze veranderingen, gecombineerd met het eventuele advies van je dierenarts, zijn belangrijke factoren bij het bepalen van het juiste moment voor pensioen. Het is belangrijk om te onthouden dat elk paard uniek is en de leeftijd waarop het paard met pensioen gaat kan variëren. 

De plek voor paardenpensioen

Naast het bepalen wanneer je paard met pensioen gaat, is het ook essentieel om te overwegen waar hij zijn pensioen zal doorbrengen. Voor eigenaren die niet de ruimte of middelen hebben om hun gepensioneerde paarden thuis te houden, zijn er gespecialiseerde faciliteiten die een ideale omgeving bieden. Een bekende optie is het Paardenkamp in Soest, bekend om zijn uitstekende zorg en aangename omgeving voor oudere paarden. Een andere optie is De Lindehoeve in Emst, een andere plek waar paarden in alle rust kunnen genieten van hun oudere jaren. Ze beschikken over aangepaste stallen, zoals groepsstallen, ruime weiden en personeel dat getraind is om te zorgen voor de unieke behoeften van oudere paarden. 

Weloverwogen beslissing

Het kiezen van de juiste locatie voor het pensioen van je paard moet een weloverwogen beslissing zijn, gebaseerd op de behoeften van je paard, de voorzieningen die de faciliteit biedt en de expertise van het personeel. Christian Keizer van de Lindehoeve zegt: “Laat het pensioen voor uw paard een dagelijkse wellness zijn. Waarin zijn natuurlijke behoeften de meeste prioriteiten krijgen. Behoeften zoals bewegen, onbeperkt voer, licht, lucht en ruimte.” Mocht je ervoor kiezen om jouw paard naar een andere stal te brengen om te genieten van het pensioen dan geeft Christian nog een aandachtspunt: “Verplaats jouw paard niet meer op hoge leeftijd. Wij zien namelijk dat als paarden na het 25ste levensjaar nog worden verhuist ze lang moeten wennen voor ze hun ritme / conditie weer vinden. Verplaats jouw paard ook niet in de winter maar liever in het voor of najaar.”

Planning van het paardenpensioen

Bij de planning van het pensioen van je paard zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Als je jouw paard naar een gespecialiseerde stal brengt voor paarden die met pensioen zijn dan nemen zij dit voor je uit handen. Voeding en gezondheid staan voorop; oudere paarden hebben mogelijk een aangepast dieet nodig en kunnen meer vatbaar zijn voor gezondheidsproblemen. Regelmatige veterinaire check-ups en gebitsonderhoud zijn cruciaal om te zorgen dat je paard gezond blijft. Wat betreft huisvesting en dagelijkse routine, comfort is essentieel. Zachtere ondergrond in de stal kan nodig zijn, evenals meer tijd in de wei voor vrije beweging zodat het paard soepel blijft. Beweging blijft belangrijk voor oudere paarden, maar de intensiteit en frequentie moeten mogelijk worden aangepast. 

Het emotionele aspect van paardenpensioen

Het pensioen van een paard brengt ook emotionele uitdagingen met zich mee, zowel voor het paard als voor jou als eigenaar. Voor jou kan het moeilijk zijn om te accepteren dat je paard ouder wordt en je niet meer kan doen met jouw paard wat je vroeger met hem deed. Voor het paard kan de verandering in zijn dagelijkse routine en activiteiten een aanpassing zijn. Geduld en begrip zijn essentieel tijdens deze overgangsperiode. Het is belangrijk om deze tijd te gebruiken om de band met je paard te verdiepen en misschien nieuwe activiteiten te vinden om samen tijd door te brengen. Bijvoorbeeld dingen zoals wandelen aan de hand of masseren.

Het pensioen van een paard is een natuurlijk onderdeel van zijn levenscyclus. Door het juiste moment te kiezen en een zorgvuldig plan op te stellen voor de verzorging, kun je ervoor zorgen dat je paard zijn oudere jaren in comfort en geluk doorbrengt. Deze fase biedt een kans om de relatie met je paard te verdiepen en te genieten van de rustigere momenten samen.

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.