Chantal geeft op deze foto een Access Bars behandeling tussen de paarden. Dit is één van de verschillende methodes die ze gebruikt om ruiters te helpen.
Chantal geeft op deze foto een Access Bars behandeling tussen de paarden. Dit is één van de verschillende methodes die ze gebruikt om ruiters te helpen. Privébezit

Chantal de Haan: “Paarden laten je elke keer weer wat nieuws zien”

Algemeen

Chantal de Haan is van oorsprong eventingamazone, maar biedt nu Horsehealing voor ruiter en paard aan. Daarbij vindt ze dat het belangrijk is dat ruiters ook naar zichzelf kijken en niet alleen naar het paard. “Als jij je paard niet vertrouwt, waarom zou hij jou dan vertrouwen?”, vraagt ze zich af.

Advertisement

Eigen manier

De passie voor paarden nam Chantal van haar vader over. “Ik denk dat ik zijn genen heb overgenomen. We konden heel goed samen. Als het rijden even niet ging, rende ik de melkstal in en vroeg ik mijn vader om hulp. Hij hoefde maar een paar woorden te zeggen en het ging weer goed. Mijn pony’s waren nooit de gemakkelijkste. Bij mijn pony Fire deed ik er een jaar over voordat ik hem een B-parcours rond kreeg. Uiteindelijk zijn we (nog onder mijn meisjesnaam Te Maarssen) een paar jaar later Gelders kampioen eventing in de Z geworden. Puur op vertrouwen en op onze eigen manier.”

Eerste ervaring

Eigenlijk wilde Chantal dierenarts worden, maar na twee keer uitgeloot te worden en een tussenjaar in de paarden, ging ze toch maar naar Wageningen. Na haar studietijd ging ze werken als veevoedingsdeskundige.  Tot haar kinderen geboren werden. “Mijn tweede kind was overgevoelig en krabte zich steeds helemaal kapot. Ik werd vaak gebeld om naar huis te komen, waardoor werken eigenlijk niet meer ging. Via mijn man kwam ik in contact met zijn neef. Hij zou bijzondere dingen doen. Aan de telefoon zei hij: ‘Niet schrikken, maar als je de telefoon neerlegt gaat hij tien minuten huilen’. Na het ophangen begon hij inderdaad de huilen. Tien minuten laten was hij stil. Dit was mijn eerste ervaring met energetische healing en dat vergeet ik nooit meer. Toen ben ik me er zelf ook meer in gaan verdiepen.”

Verschillende cursussen

Na een tijdje gewerkt te hebben als telefonische coach, kwam Chantal op haar huidige woonplaats terecht. Daar had ze de mogelijkheid om een paddock paradise te bouwen. “Ik had inmiddels veel opleidingen gedaan op het gebied van energetische healing. Dit wilde ik graag combineren met mijn passie voor paarden, die steeds bleef roepen. Daarom werd ik ORUN-instructeur en deed ik cursussen over bijvoorbeeld houding en zit. Inmiddels kijk ik met mensen mee in de training. Wat doe jij als ruiter? Geef je het goede voorbeeld aan je paard? Want dat is hoe ik naar paardrijden kijk. We kunnen een paard wel straffen, maar doen we het zelf eigenlijk wel goed? Zit het probleem niet bij ons zelf?”

Luister naar het paard

“Ik heb wel eens ruiters gehad waarbij het paard behandeld wordt door de ostheopaat, maar waarbij de ruiter zelf hartstikke scheef is. Je moet niet alleen aan je paard werken, maar ook aan jezelf. Anders blijft het probleem bestaan. Denk aan je eigen scheefheid, mindset, gezondheid en voeding. Het paard wil ons heel graag helpen door ons te spiegelen. Daarom moeten we daar lering uit trekken: wat probeert het paard ons eigenlijk te vertellen met zijn gedrag en zijn scheefheid?” Er is één paard waar Chantal het meest van heeft geleerd. “Ik wilde graag een iegen paard en kwam bij Jaco van Weele terecht. Hij had een prachtige 3-jarige zwarte merrie staan. Dat was Happy”

Groot schuldgevoel

De merrielijn waar Happy uit kwam, was wat lastig. “Happy was nogal ril en ik ging ermee aan de slag. Ze kende alleen nog een halster, dus ik begon met grondwerk. Ik werk altijd op lichaamstaal maar Happy werkte totaal niet mee. Ze ging alleen maar hard en daarna alsmaar harder. Ik wilde haar onder controle krijgen, dus deed de longeerlijn eraan. Toen Happy druk aan haar hoofd voelde zette ze het op een rennen. Ik moest haar loslaten. Ze is tegen de spiegel van de bak aangeknald en achterover geklapt. Het was zo naar dat ik dacht dat ze dood was. En ik voelde me zó schuldig. Als ik niet de baas over haar had willen zijn, dan was het nooit gebeurd.”

Spoedig herstel

Een maand lang zat Chantal elke dag in een hoekje van de stal bij Happy. “Vanaf daar heb ik stapje voor stapje mijzelf ontwikkeld. Zo is Horsehealing eigenlijk ontstaan. Ik heb alles wat ik kon gedaan: homeopathie, gehealed, gebruik gemaakt van etherische oliën. Ze is er weer bovenop gekomen. Toch kregen we later nog een ongeluk. Twee jaar geleden viel ik heel hard tijdens een buitenrit. Ze wilde naar huis, nam de verkeerde afslag en kwam op de snelweg terecht. Daar is ze aangereden door een vrachtwagen. Ik dacht dat het einde oefening was, maar ze liep nog op drie benen. Happy herstelde bijzonder snel nadat ik haar gehealed had. Er was geen angst, alleen liefde en vertrouwen. Ze is ook nooit bang geweest voor auto’s en vrachtwagens na het ongeluk.”

Trauma’s verwerken

Zo leerde Chantal dat ze mensen en paarden ook kan helpen bij het verwerken van trauma’s. “Je lichaam slaat informatie op in het lijf, dat heet celherinnering. Zo gauw daar ook maar iets van wordt aangeraakt, triggert dat je overlevingsmodus. Daardoor geef je je paard een signaal van ‘ik vertrouw jou niet’. Maar als jij het paard niet vertrouwt, waarom zou deze jou dan volgen? We moeten gelijk ontspannen en terug naar de rust. De leiding overnemen. En we moeten zulke triggers herkennen, zodat we het voor kunnen blijven.”

Geen angst, wel bewustzijn

“Ik combineer veel verschillende technieken en dat maakt het voor mensen lastig om te begrijpen wat ik doe. Ik gebruik in elke sessie de methode die het beste past. Het is fijn als mensen laten zien wie ze zijn, en dat ze zich niet meer laten stoppen door zichzelf. We moeten niet vanuit angst, maar vanuit bewustzijn rijden. Elke val of tegenslag kun je zien als een signaal dat het paard het niet leuk vindt. Maar je kan je ook afvragen wat je zelf doet. Kun je zelf nog iets loslaten? Dat is het leuke van werken met paarden: ze laten je iedere dag weer wat nieuws zien.”

Zelf leren doen

Mensen met en zonder paarden kunnen terecht bij Chantal. Horsehealing richt zich wel voornamelijk op paard en ruiter. “Ik wil dat de verbinding tussen ruiter en paard op vertrouwen gebaseerd is, en niet op controle en angst. Daarover geef ik onder andere workshops. Mensen krijgen simpele tools mee, waardoor ze aan zichzelf en hun paard kunnen werken. Niet alleen mentaal, maar ook om fysieke problemen te verhelpen of klachten te voorkomen. Dat is mijn doel: dat mensen het zelf kunnen doen. Ik zou willen dat mensen meer bewust zijn van hun mogelijkheden en verantwoordelijkheid nemen voor hun keuzes. Dat ze zich bewust worden van hun denkpatronen en dat ze daaraan kunnen werken. Voor het welzijn van zichzelf én hun paard.”

Chantal is te volgen via @horsehealing.nl op Instagram.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toefestaan.

Foto: Privébezit Chantal de Haan