Diana van de Bovenkamp op haar nieuwe locatie in Harskamp.
Diana van de Bovenkamp op haar nieuwe locatie in Harskamp. Privébezit

Diana van de Bovenkamp: “Dankbaar dat ik dit op 22-jarige leeftijd mag doen”

Dressuur

Begin deze maand verhuisde dressuuramazone Diana van de Bovenkamp haar (trainings)paarden naar Resim Dressage in Harskamp. Dit is voor haar de volgende stap in de professionalisering van haar bedrijf. “Zo zie je maar dat hard werken wordt beloond”, vertelt ze.

Advertisement

Passende accommodatie

“Het verhuizen naar de nieuwe accommodatie is heel goed gegaan”, begint ze haar verhaal. “Het is hier heel professioneel en het terrein beschikt over alle faciliteiten. De paarden zijn hier heel gelukkig en daarom ben ik dat ook. Ze komen hier echt aan niets tekort. Ik denk dat het ook wel belangrijk is om een passende accommodatie te hebben. Ik heb eigen paarden, train paarden van derden en geef veel les. Ook stap ik nog regelmatig in de auto om paarden te bekijken en om aan verkoopbemiddeling te doen. Dat is een leuke aanvulling en past er goed bij. Er is veel vraag naar mooie en fijn te rijden paarden. Het is prettig om een passende locatie te hebben voor al mijn werkzaamheden en die heb ik nu.”

Grote stap

“Mijn werkzaamheden veranderen niet zo veel, maar het is wel een beetje een volgende stap. De hele uitstraling van het terrein is super professioneel en dat is ook wat ik zelf uit wil stralen. Als je wil dat je paarden presteren, dan hebben ze een optimale verzorging nodig. Hiervoor stond ik op een pensionstal en dat ging niet altijd even professioneel. Dan ga je wel denken over verhuizen. Ik ben pas 22, dus het is wel een grote stap om je bedrijf te verhuizen. Toch heb ik de keuze gemaakt en daar ben ik blij om. Het is hier echt top voor elkaar.”

Geven wat ze nodig hebben

De nieuwe faciliteiten betekenen ook veel voor de training, vertelt Diana. “Er is een galoppeerbaan, wat heel lekker is voor de afwisseling. Bij mijn vorige stal moest ik met de trailer weg als ik naar het bos wilde, dat hoeft nu niet. Ik heb mijn eigen weides en kan mijn paarden zelf buiten zetten. Daarnaast vind ik de stapmolen ook erg fijn. Eerder stapte ik de paarden ‘s avonds aan de hand, nu kunnen ze even in de molen. Ik vind het heel belangrijk dat mijn paarden zich goed voelen. De luxe van de stallen zien wij alleen, maar ik heb hier ook de faciliteiten om ze te geven wat ze nodig hebben.”

Moeilijk te combineren

Diana heeft een tijdje bij Dressuurstal Van Baalen gewerkt, maar kon dit toch niet helemaal combineren met haar eigen bedrijf. “Ik les al sinds mijn twaalfde bij Coby en dat klikte altijd al heel goed. Ik zat niet verlegen om werk, maar een kans om bij zo’n stal te werken is natuurlijk super mooi. Toch zat ik vaak in de auto en stond ik lang in de file. Om het dan te combineren met de paarden die bij mij stonden, was moeilijk. In goed overleg hebben we besloten om het niet verder door te zetten. Ik kijk wel heel positief terug op die tijd. Coby reed en Marlies rijdt natuurlijk op het hoogste niveau. Daar heb ik veel van geleerd. Niet alleen in de tijd dat ik er werkte, maar al sinds ik er leste.”

Evita Ronia nog in de buurt

Op dit moment heeft Diana zeven paarden te trainen. “Sommigen daarvan zijn deels van mij. Ze zijn allemaal heel getalenteerd op hun eigen manier. De paarden zijn heel verschillend maar allemaal even werkwillig. Ik kom elke dag met een lach van ze af, dat is heel leuk.” Bij die trainingspaarden hoort ook haar Young Riders-paard Evita Ronia (v. Westpoint). “Zij staat hier op de nieuwe locatie en ik begeleid haar nieuwe amazone Levy Janssen bij de training. Levy doet het heel goed met haar, het is een fijne match. Het is voor Levy fijn dat ik Evita zo goed ken en voor mij fijn dat ze nog in de buurt is gebleven. Dat is wel een win-win situatie.”

Richting de U25

Ze is ook weer hard aan het werk om weer op hoog niveau uit te komen in de wedstrijdsport. Haar eerste troef is Badr (v. Breezer), die ze onlangs al een paar keer in de Lichte Tour startte. “Dat ging eigenlijk wel heel goed. Badr is acht jaar en laat nu al heel veel talent zien voor het hogere niveau. Ik train met hem bij Alex (van Silfhout, red.) en hoop dat ik hem richting de U25 kan trainen. Het is een heel mooi paard, maar hij is ook heel lief. Op wedstrijd geeft hij ook net dat beetje extra. Hij laat echt kwaliteit voor het sluitwerk zien, dus ik hoop dat het een goede wordt voor de U25.”

Fijne paarden, eigenaren en accommodatie

Daarnaast traint Diana de tienjarige merrie Estelle thuis ook op Lichte Tour-niveau. “Ik hoop ook binnenkort een keer met haar te gaan starten. Ze lijkt een fijn wedstrijdpaard te worden. Daarnaast ga ik eind deze maand nog naar het NK met een zesjarige merrie. Zij staat ook bij mij in training. Je zou haast denken: valt er niet iets tegen? Maar het zijn allemaal fijne paarden, fijne eigenaren en leuke mensen. En nu dus ook een mooie accommodatie. Ik kan me niet meer wensen dan dit. Ik ben heel dankbaar dat ik dit mocht doen op 22-jarige leeftijd. Het is hard werken, maar je ziet nu toch dat het weer wordt beloond”, besluit ze.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Privébezit Diana van de Bovenkamp