Ruby Vijgenboom met Charles.
Ruby Vijgenboom met Charles. Foto: Jaimy Michelle photography

Ruby Vijgenboom: “Charles heeft een enorm goed karakter”

Algemeen

Charles kwam in eerste instantie bij Ruby Vijgenboom en haar moeder als een recreatiepaard. Gaandeweg werd Charles steeds enthousiaster en Ruby steeds ambitieuzer. De combinatie is nu M2 startgerechtigd en het doel is het Z.

Advertisement

Eens proberen

“Voordat we Charles kregen hadden we een Fries, maar dat klikte helaas niet zo goed”, begint Ruby te vertellen. “Ik reed eerst nog op mijn Shetlander, dus we waren op zoek naar een braaf paard voor de overgang vanaf mijn shet. Zo kwam Charles bij ons terecht. In eerste instantie waren we meer aan het hobbelen, maar om mij heen begonnen stalgenoten langzaamaan te starten. Dat wilde ik ook wel eens proberen. Daarom zijn wij ook steeds vaker op wedstrijd gegaan. Het ging eigenlijk heel goed en we hebben ook leuke prijzen gewonnen in de B en de L.”

Afwisseling belangrijk

Ruby neemt Charles niet heel vaak mee op wedstrijd, ze doen het rustig aan. “Vanaf het L2 kwam bij mij wel een beetje de ambitie. Charles werd toen echt enthousiast, dus dat was leuk. Drie weken geleden zijn we de M1 uit gereden. Nu ben ik bezig met de knopjes van het M2 erop zetten, en er zitten ook al wel wat knopjes van de Z op. Toch wil ik niet altijd hetzelfde met hem doen. Ik spring met Charles, doe aan eventing en we maken veel buitenritten naar het strand en het bos. Zo houden we er veel variatie in en blijft het voor Charles ook leuk.”

Door het vuur

Hoe zou de amazone haar paard omschrijven? “Charles is onwijs lief. Hij doet alles voor me en gaat voor me door het vuur. Ik kan iedereen erop zetten en hij loopt zijn rondje wel. Ook kan ik hem gewoon zonder touw meenemen, hij zal nooit aan de kletter gaan. Ik ben gek op Charles. Als ik op stal aankom is hij blij, hinnikt hij en komt hij knuffelen. Hij heeft zo’n goed karakter en daar ben ik blij mee, want dat vind ik heel belangrijk in een paard.”


Bijschrift - Foto: Doho-shots

Vreemd gedrag

Een tijdje geleden werd de ruin ineens ziek. “Hij had een gek bultje op zijn hals en ik wist niet wat ik ermee moest. Toen ik hem temperatuurde had hij iets verhoging, dus ben ik niet gaan rijden maar aan de hand gaan stappen. Toen ging hij liggen en begon hij te pompen, echt een beetje vreemd gedrag. Verder merkte ik niet veel aan hem, hij was gewoon vrolijk. Na drie uur stappen liet ik de dierenarts komen omdat ik het niet vertrouwde. Charles bleek heftige verstoppingskoliek te hebben. Hij is drie keer doorgespoeld en moest naar de kliniek toe.”

Vechter

De tinkerruin heeft uiteindelijk drie dagen bij de kliniek gestaan. “Na de derde dag ging hij pas weer mesten. Ik had het heel zwaar met zijn ziekte, ik wist niet of het nog goed ging komen. Gelukkig gebeurde dat wel en is Charles nu beter dan ooit. Hij is echt een vechter. Toen we hem net hadden is hij ook ziek geweest, daar kwam hij ook bovenop. Charles blijft altijd vechten. Hij is zo blij en vriendelijk. Ik zou hem niet willen missen.”

Plezier blijven houden

“Ik vind het heel mooi om met zo’n paard als Charles in de M te rijden. Hij is ook nog eens best klein en compact, dus hij vindt het niet makkelijk. Toch doet hij het allemaal wel en daar ben ik onwijs trots op. Charles wordt aankomende zondag 17 jaar. Ik wil nog graag het Z1 met hem bereiken, maar alleen als het gaat en als hij er nog plezier in heeft. Als het na het Z1 klaar is, dan is het prima. Als het voor het Z1 al klaar is, is het ook prima. Ik wil vooral met hem genieten. Als het een dag iets minder gaat stoppen we gewoon en zien we de volgende dag wel weer. Het belangrijkste is dat hij plezier blijft houden”, besluit ze.

De avonturen van Ruby en Charles zijn te volgen via @rubylisa_dressage op Instagram.

Bron: De Hoefslag

Foto boven: Jaimy Michelle photography 

Afbeelding