Van Der Vleuten Maikel, NED, Beauville Z, 373
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
03/08/2021
Van Der Vleuten Maikel, NED, Beauville Z, 373 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 03/08/2021 Dirk Caremans

#Tokio | Dit zijn de 30 combinaties die door zijn naar de individuele finale, Marc en Maikel zijn erbij

Springen

In de spannende strijd om een plek in de race om een individuele medaille in Tokio bleven wel 25 combinaties foutloos. Het niveau was vandaag ontzettend hoog. Ben Maher en Explosion W waren van al deze foutloze combinaties het snelst. Twee van de drie Nederlandse heren rijden morgen mee, Willem Greve moet de finale vanwege een springfout laten schieten.

Advertisement

Voorwaarts en foutloos

Voor een lange tijd stond Darragh Kenny, die als achtste ruiter aan start kwam, bovenaan het klassement. Hierbij werd de eerste plaats gedeeld met alle andere foutloze combinaties, wat de resultatenlijst wat onoverzichtelijk maakt. De uiteindelijke plaatsing is beslist aan de hand van snelheid. Met zijn oren naar voren sprong Cartello VDL (v. Cartani) voorwaarts en foutloos het parcours voor zijn ruiter door. Ruim binnen de tijd sloten ze het parcours vrolijk af.  

Gemak en souplesse

Voor lange tijd was de snelle ronde van Darragh en Cartello dus niet te kloppen, maar de rit van Ben Maher en Explosion W bracht daar verandering in. De ruin sprong met zoveel gemak en souplesse het parcours rond, er hadden voor hem nog vele centimeters bovenop gekund. Het door Willy Wijnen gefokte paard ging met twee vingers in zijn neus het parcours door. 

Maikel van der Vleuten vierde

Op de derde plaats staat de Israëlische Ashlee Bond. Haar bruine ruin Donatello 141 (v. Diarado) sprong gefocust en al briesend het parcours rond. Na een pittige rit neemt Maikel van der Vleuten de vierde plek in het klassement in. Zijn Beauville Z (v. Bustique) sprong steeds wat naar links toe, waardoor hij haast door de staanders heen ging. Maikel wist hem goed te corrigeren, wat resulteerde in een knap resultaat en een plek in de strijd om een medaille.

Overtuigingskracht

De 56-jarige Mario Deslauriers stuurde Bardolina 2 (v. Clarimo) netjes het parcours door, wat resulteerde in een vijfde plek. Hij is de enige Canadees op de Spelen, dus hij heeft zinnen gezet op deze individuele wedstrijd. Daarom is het maar goed dat hij morgen van start mag. Bij de rest van de selectie zit ook Marc Houtzager, die zijn Sterrehof’s Dante N.O.P. er wel even van moest overtuigen om hem serieus te nemen. Toen hij haar vooraf liet kijken bij de sumoworstelaar-hindernis besloot de merrie even op haar achterbenen te gaan. Ook bij het aanrijden naar de eerste hindernis twijfelde ze wat, maar Marc reed haar daar mooi doorheen. Hij zorgde daardoor alsnog voor een kwalificatie.

Bekende namen én nieuwkomers

Morgen komen er zeker een hoop grote namen in actie, zoals onder andere Bertram Allen, Gregory Wathelet en Daniel Deusser. Ook de 22-jarige Engelsman Harry Charles maakt morgen nog kans op een individuele medaille. Daarnaast is Japan goed vertegenwoordigd: twee ruiters bleven foutloos en binnen de tijd, wat Daisuke Fukushima en Koki Saito verzekert van een finaleplek. Ook Sato Eiken, die één strafpunt kreeg wegens tijdsoverschrijving, is van de partij. De Japanners zijn erg sterk, de trainingen van Wim Schröder en Paul Schockemöhle lijkt zijn vruchten af te werpen. Met Japan moeten we zeker rekening houden in de landenwedstrijd.

Start om 12.00 uur

De finale begint morgen om 12.00 uur Nederlandse tijd. De ruiters starten in omgekeerde volgorde van de plaatsing van vandaag. Dit betekent dat Marc Houtzager en Sterrehof’s Dante morgen als negende de ring in komen. Maikel van der Vleuten en Beauville Z zijn als 27ste aan de beurt.

De volledige uitslagen van de kwalificatie zijn hier te vinden. De ruiters met een ‘Q’ achter hun naam zijn gekwalificeerd voor de wedstrijd van morgen. In ons liveblog werden de hoogtepunten uitgelicht.

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Dirk Caremans