Marc Houtzager - Sterrehof's Dante
NK Springen 2020
© DigiShots
Marc Houtzager - Sterrehof's Dante NK Springen 2020 © DigiShots

NK Springen l Marc Houtzager: “Ik ben een blije winnaar”

Springen
Advertisement
”Ik ben een blije winnaar”,  waren de eerste woorden van de nieuwe Nederlands kampioen bij de senioren springruiters. Marc Houtzager uitte die woorden pas nadat hij de organisatoren van deze Nederlandse kampioenschappen terecht alle lof had toegezwaaid. “Daarnaast wil ik ook graag parcoursbouwer Henk Linders complimenteren met de wijze waarop hij deze kampioenschappen heeft gebouwd. Het waren echt serieuze proeven, die fair maar ook selectief bleken te zijn”, vervolgoede Marc. Op voorhand had de ruiter uit Rouveen zichzelf weinig kansen toegedacht op een hoge klassering. “Mijn paarden hebben net als overigens ook alle andere paarden weinig of geen wedstrijdritme. Daardoor klonk ik misschien iets pessimistisch, maar ik ben naar de wedstrijden toe altijd liever iets voorzichtig dan te overmoedig”.

Koppositie

Houtzager begon aan het kampioenschap op Sterrehof’s Dante (v. Canturano) met een derde plaats in de openingswedstrijd en wist van dankzij een foutloze rit op vrijdag de koppositie in handen te nemen. In de eerste manche van de derde wedstrijd noteerde de combinatie een strafpunt voor het overschrijden van de tijd en wisten ruiters als Willem Greve (Markelo) met Zypria S N. O.P., Harrie Smolders (Hooge-Mierde) met Cas 2 en Maikel van der Vleuten (Someren) met Beauville Z binnen één vallende paal afstand te blijven. In de tweede manche kantelde het beeld. Smolders, die met Dolinn (Cardento x Lux Z) zesde stond zag de vijf combinaties die voor hem stonden fouten maken, waardoor hij combinatie opklom naar het zilver. “Dit is voor mij de tweede wedstrijd met dit paard. Dolinn is in bezit van Jennifer Gates. Zij wordt door mij getraind en door de Corona crisis heeft Jennifer tegen me gezegd dat ik maar met het paard moest gaan rijden. En niet zonder succes! Dolinn heeft laten zien een paard te zijn met veel vermogen en de vechtersmentaliteit van een merrie”, vertelde Harrie.

Dubbeldam

Jeroen Dubbeldam (Weerselo), die met Oak Grove’s Carlyle (Casall x Corrada I) na de openingswedstrijd 12de stond, wist met gedegen ritten op te klimmen naar de zesde plek voor de start van de tweede manche. Dubbeldam, die in de eerste manche een kleine ruiterfout maakte die vier strafpunten opleverde, reed een foutloze tweede manche en eindigoede op brons. “Een schrale troost voor mij is dat als ik dat foutje niet gemaakt zou hebben ik ook niet zou hebben gewonnen”, vertelde Jeroen. Door: Jacob Melissen Foto: Digishots