Houtzager Marc, NED, Dante, 371
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
03/08/2021
Houtzager Marc, NED, Dante, 371 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 03/08/2021 Dirk Caremans

#Tokio | Liveblog springen individuele kwalificatie, Marc Houtzager en Maikel van der Vleuten naar finale

Springen

Ze hebben er even op moet wachten, maar na de dressuur- en eventingruiters komen de springruiters vandaag in actie in Tokio. Ze rijden hun individuele kwalificatie. De Hoefslag houdt weer een uitgebreid liveblog bij om jullie op de hoogte te houden. Willem Greve gaat als eerste Nederlander van start, als 52e. Marc Houtzager start als 61e en Maikel van der Vleuten als 68e.

Advertisement

Tussenstand

Alle foutloze combinaties staan op dit moment op een gedeelde eerste plaats. Omdat er meer dan twintig combinaties foutloos zijn, worden de drie snelste paarden hier als top drie weergegeven.

=1. Ben Maher met Explosion W - 0 strafpunten, binnen 81,34 seconden
=1. Darragh Kenny met Cartello VDL - 0 strafpunten, binnen 82,01 seconden
=1. Ashlee Bond met Donatello 141 - 0 strafpunten, binnen 82,84 seconden

15.41 Christian Kukuk met Mumbai

Christians jonge Diamant de Semilly-zoon lijkt zin te hebben in het parcours. De 9-jarige hengst tikt echter in de derde hindernis een balk flink aan. Deze blijft gelukkig liggen, maar even later heeft hij bij de blauw-witte hindernis minder geluk. De ruiter reed de proef netjes en ontspannen uit, maar het is helaas niet goed genoeg voor een plaats in de finale.

15.38 Ahmad Saber Hamcho met Deville

Helaas werd het voor Ahmad Saber zandhappen nadat hij en zijn Deville door de blauw-witte hindernis heen gingen. De ruiter probeerde de merrie vast te houden, maar daardoor kwam het gehele hoofdstel van haar hoofd af. Gelukkig bleef het paard rustig en draafde ze naar het hek. Daar liet ze zich makkelijk pakken door een official en haar groom. Zowel paard als ruiter lijken ongedeerd. 

15.35 Jeromme Guery met Quel Homme de Hus

De Belgische Jeromme Guery rijdt met zijn 15-jarige hengst Quel Homme de Hus (v. Quidam de Revel) een solide en kalme manche en verzekert zich daarmee van een plek in de individuele finale. Het beeld ziet er goed uit en ze komen de baan binnen een nette tijd van 85,20 door.

15.30 Maikel van der Vleuten met Beauville Z 

Na zijn zilveren Olympische teammedaille in Londen zal Maikel zeker weer voor een medaille proberen te gaan. Zijn ruin Beauville heeft zich de laatste tijd al goed laten zien in verschillende Grand Prix. Boven de tweede hindernis was de ruin aan het mesten, daarna leek hij een stuk makkelijker te springen. Hij neigt boven de hindernis steeds wat naar links toe, wat er voor zorgt dat ze soms bijna de staanders raken. Beauville tikt de hindernis van de sumoworstelaar iets aan en ook bij de eerste hindernis van de dubbelsprong blijven ze niet van het hout, maar beide balken blijven liggen! Daarnaast heeft hij de drie na snelste tijd te pakken. Daarmee is Maikel naast Marc de tweede Nederlandse ruiter die zich selecteert voor de individuele finale. Het was geen gemakkelijke proef voor de ruiter, des te knapper dat hij zich toch kwalificeert voor de finale van morgen.

15.25 Laura Kraut met Baloutinue 

De 55-jarige amazone komt gefocust de ring in. Op haar 11-jarige Balou du Rouet-nakomeling rijdt ze zelfverzekerd naar de eerste hindernis. Die lijkt ze wat aan te tikken, maar de balk blijft liggen. Vanaf de derde hindernis lijkt Baloutinue wat meer in het ritme te komen en springt hij ruimer over de hindernissen heen. Richting de groene hindernis neemt ze risico en maakt ze een scherpe wending, maar dit zorgt niet voor problemen. Ook Laura Kraut heeft bij de eerste hindernis van de dubbelsprong een balk. Ze lijkt er wat van onder de indruk te zijn, waardoor er daarna nog een balk af gaat. Geen finale voor deze combinatie dus.

15.20 André Thieme met DSP Chakaria 

De combinatie begon goed, maar in de bocht richting de blauw-witte hindernis was DSP Chakaria (v. Chap I) wat kijkerig. Zo braaf als ze is sprong ze toch, maar helaas ging ze door de hindernis heen in plaats van er overheen. Ze leek er wel wat van geschrokken, want na deze aanvaring met de balken heeft ze geen enkele balk meer aangeraakt. In de dubbelsprong tikt de combinatie de balk van de tweede hindernis aan, maar deze blijft gelukkig liggen. Door de vier strafpunten kunnen ze echter niet meerijden in de individuele finale.

15.15 Gregory Wathelet met Nevados S

Met veel tempo en souplesse stuurt Gregory zijn schimmelhengst Nevados S (v. Calvados Z) gemakkelijk door het parcours. Door zijn snelle tijd van 83,20 seconden is hij verzekerd van een plek in de strijd om de individuele medailles.

15.12 Marc Houtzager met Sterrehof’s Dante N.O.P.

Mark Houtzager stuurt zijn Canturano I-merrie ook eerst even naar de sumoworstelaar om haar te laten kijken, waardoor ze even op haar achterbenen hupst. Bij het klinken van het startsignaal rijdt hij op de eerste hindernis af, maar daar besluit de merrie weer even te staken en te draaien. Na een volte overtuigt Marc de 13-jarige merrie dan toch om de eerste hindernis te nemen. Daar springt ze mooi overheen. De combinatie komt de driesprong prachtig door en ook bij de andere hindernissen springt Dante ruimtschoots over de hindernissen heen. De merrie lijkt zich gaandeweg meer te focussen op haar ruiter. Zelfverzekerd rijdt Marc na een ruime bocht op de sumoworstelaars af. Dante lijkt een fractie van een seconde te twijfelen, maar springt toch goed overheen. 88,02 seconden is nog wat onzeker voor een finaleplek, maar de kans is groot. Nadat Ales Opatrny later vier strafpunten kreeg, had Marc zijn kwalificatie binnen.

15.07 Kent Farrington met Gazelle

Gazelle (v. Kashmir van Schuttershof) komt met haar oortjes erop de baan in. Dit houdt ze ook tijdens de rest van de rit vol. De driesprong gaan ze mooi ritmisch door. De ruiter maakt flink wat vaart voor de watersprong, maar weet de merrie daarna goed bij zich te houden. De hindernis met de sumoworstelaar is geen probleem, maar ook Kent krijgt bij de laatste dubbelsprong een balk op de eerste hindernis. Helaas voor hem wordt het dus geen individuele finale morgen.

14.58 Daniel Deusser met Killer Queen VDM

De nummer één van de FEI wereldranglijst maakt zijn langverwachte entree in de ring. Met Killer Queen VDM (v. Eldorado van de Zeshoek TN) komt hij ontspannen de baan in. Hij neemt na het startsignaal zijn tijd om op de eerste hindernis af te rijden. Hier springt zijn merrie met een mooi zweefmoment overheen. De merrie is gedurende de rit enthousiast en goed in balans. Deze combinatie laat het parcours haast makkelijk lijken. In de dubbelsprong komen ze wat scheef aanrijden maar ook daar komen ze netjes overheen. Met een tijd van 86,14 seconden en nog maar een paar combinaties te gaan, is Daniel verzekerd van een plek in de finale.

14.51 Niels Bruynseels met Delux van T & L

Niels neemt zijn grote BWP’er geconcentreerd en beheerst mee over de hindernissen. Hij blijft keurig in het midden van de sprong en lijkt nergens de neiging te hebben om er iets af te tikken. De combinatie is ontspannen en straalt souplesse uit. Delux van T & L (v. Toulon) had het hele parcours zijn oortjes erop. Bruynseels en de ruin tekenen voor een foutloze ronde.

14.47 Willem Greve met Zypria S N.O.P.

Richting het eind van de competitie komt Willem Greve met Zypria S (v. Canturo) als eerste Nederlander de ring in. De donkerbruine merrie staat er goed aan en de combinatie komt de eerste hindernissen gemakkelijk over. Hij toucheert in de derde hindernis de balk, maar gelukkig valt hij niet. Hij neemt wat risico’s door overal scherp te brengen. Later raakt hij nog een plank, maar ook die blijft liggen. Bij de sumoworstelaars besluit hij toch ruim te wenden. Op de valreep nemen ze de eerste balk van de dubbelsprong mee. Vier strafpunten zorgen ervoor dat ze waarschijnlijk niet deelnemen aan de individuele finale.

14.43 Edwina Tops-Alexander met Identity Vitseroel

Helaas ook voor Edwina Tops-Alexander een balk in het parcours. Bijna wordt er een paar hindernissen later nog een fout gemaakt, maar haar merrie Identity Vitseroel (v. Air Jordan) weet zich goed te herstellen. Ze komen ruim binnen de tijd het parcours rond maar de strafpunten zorgen waarschijnlijk voor het mislopen van de individuele finale.

14.40 Jessica Springsteen met Don Juan van de Donkhoeve

De dochter van rockster Bruce Springsteen doet het de laatste tijd goed in de sport. Ze staat ondertussen op nummer 12 in de wereldranglijst. In de laatste dubbel tikt haar Bamako de Muze-zoon net een balk aan, die op de grond valt. Daardoor lijkt de kans op een plaats in de finale van morgen van de baan.

14.21 Peder Fredricson met H&M All In

Als derde van de Zweedse springruiters is het de beurt aan Peder Fredricson. In een flink tempo werkt de 15-jarige ruin met mooie techniek de hindernissen af. Zijn knieën raken haast zijn neus, zo hoog trekt hij zijn benen soms op. Eén ding is zeker: dit paard wil geen balk raken. Dat doet hij dan ook niet, waardoor de combinatie foutloos binnen 85,83 de baan rond is.

14.38 Marlon Zanotelli met VDL Edgar M

Met zijn KWPN’er uit 2010 probeert Marlon Modolo Zanotelli ook een plek in de individuele finale te behalen. Hij krijgt helaas een springfout in de laatste hindernis van de driesprong. Doordat hij snel wilde doorrijden kwam hij in de moeilijkheden bij de muur, maar zijn super brave paard VDL Edgar M (v. Arezzo VDL) sprong er alsnog overheen zonder de hindernis aan te raken. Ook in de dubbelsprong kwam hij wat onhandig uit, maar Edgar raakte de hindernis niet aan. Voor nu heeft hij de snelste tijd van de ruiters met vier strafpunten, maar met al deze nulrondes is het waarschijnlijk niet genoeg voor de finale.

14.10 Steve Guerdat met Venard de Cerisy

Steve komt enthousiast de ring binnen met zijn 12-jarige Selle Francais Venard de Cerisy (v. Open Up Semilly). Ze beginnen goed, maar schoppen er een balk af en halen daarmee vier strafpunten op hun hals. Daarna maakt de ruiter geen fouten meer en blijft hij binnen de tijd, maar met een voorlopige 22ste plaats lijkt hij niet verzekerd van een plek in de individuele finale.

14.05 Scott Brash met Hello Jefferson

Scott Brash komt ditmaal met zijn spectaculaire Hello Jefferson (v. Cooper van de Heffinck) de ring in. De ruiter heeft de laatste tijd veel overwinningen gemaakt in onder andere de Longines Global Champions Tour. Zijn paard springt vrolijk en met gemak over de hindernissen heen. De souplesse straalt van de ruin af, het lijkt de combinatie haast geen moeite te kosten om deze hindernissen te springen. Bij de dubbelsprong geeft Scott nog gewaagd wat gas, wat resulteert in een nette score van 85,72. Daarmee is hij de derde Britse ruiter die foutloos rondgaat.

14.03 Bijna nat pak voor Alberto Michan met Cosa Nostra

Hij begon goed, kreeg onderweg toch een balk te pakken en belandde uiteindelijk in het zand door een weigering bij de waterhindernis. Gelukkig voor hem haalde hij geen nat pak, maar een eliminatie is natuurlijk ook niet wendelijk. Cosa Nostra bleef rustig staan, hij leek ook verbaasd dat zijn ruiter niet meer in het zadel zat.

14.00 Malin Baryard-Johnson met H&M Indiana

Vol tempo sprintte Indiana naar de tweede hindeernis toe. Malins merrie lijkt enthousiast en springt met veel ruimte over de hindernissen heen. Wanneer Indiana eenmaal de slag te pakken heeft wordt ze wat heet, maar Malin weet het goed te managen. De energie van de paarden wordt in goede banen geleid wat resulteert in een foutloze ronde binnen 87,42 seconden.

13.50 Martin Fuchs met Clooney

Europees Kampioen Martin Fuchs stuurt zijn 15-jarige schimmelruin makkelijk het parcours door. Het ziet er simpel uit, al springt hij niet zo ruim over de hindernissen heen als Explosion W net voor hem deed. Een wat krappe bocht richting hindernis 10 met de sumoworstelaars maakte Clooney (v. Cornet Oblensky) niets uit, hij keek nergens naar en sprong er netjes overheen. Ze hadden niet de snelste tijd, maar een snelle tijd hoeft de combinatie natuurlijk morgen pas neer te zetten wanneer het daadwerkelijk om het eremetaal gaat.

13.48 Ben Maher en Explosion W

De Chacco-Blue zoon lijkt veel zin te hebben om aan het werk te gaan. Hij laat het hout helemaal vrij, er zouden nog heel wat centimeters bovenop kunnen wil hij het raken. Met een mega sprong gaan ze over het water. De ruin springt fenomenaal over alle hindernissen heen en Ben loodst hem er knap doorheen. Binnen voorlopig de snelste tijd sprong het door Willy Wijnen gefokte paard met twee vingers in zijn neus het parcours rond.

13.41 Henrik von Eckermann met King Edward Ress

King Edward (v. Edward) is één van de twee paarden die zonder hoefijzers het parcours rond gaat. Zowel ruiter als paard lijken gelijk al goed de focus en het ritme te pakken te hebben. King Edward kijkt vrolijk naar de hindernissen en springt er ruitschoots overheen. De hoogte is geen enkel probleem voor deze combinatie. Ze waren niet de snelste, maar hebben wel zeer netjes gesprongen. De ruiter had veel tempocontrole en kon King Edward mooi meenemen naar de hindernissen toe.

13.38 Beat Mandli met Dsarie 

De ruiter bleef hield Dsarie (v. Veron) in zijn ronde van het hout, maar vergiste zich in het benodigde tempo. Daardoor kwam de routinier uit het sterke Zwitserse team niet binnen de tijd over de finish. Met zoveel foutloze combinaties wordt het misschien nog wel spannend of hij mee kan doen aan de individuele finale morgen.

13.35 Harry Charles met Romeo 88

De jonge ruiter stuurde zijn paard het parcours rond. De 22-jarige is de elfde ruiter die een foutloze ronde sprong. Hij wist dat hij vaart moest maken om binnen de tijd te blijven, dus bij de laatste hindernissen spoorde hij Romeo 88 nog wat aan. Dit resulteerde in een foutloze ronde binnen de tijd.

13.28 Ashlee Bond met Donatello 141 

De bruine ruin springt gefocust en al briesend het parcours rond. Met grote passen galoppeert Donatello 141 (v. Diarado) snel op de hindernissen af. De combinatie komt zonder problemen en met een super snelle tijd de ring uit. Ze kon nét niet tippen aan de tijd van Darragh Kenny, maar heeft een hele mooie poging gedaan. Toen ze haar teamgenoten buiten de ring ontmoette, was ze vrolijk aan het juichen.

13.25 Geir Gulliksen met VDL groep Quatro

Als eerste starter na de pauze kwam de 61-jarige Geir Gulliksen met Maikel van der Vleutens voormalige troef VDL Groep Quattro in de ring. Tikte de middelste balk van de driesprong aan, maar had het geluk dat bij bleef liggen. Kreeg helaas een hoefje in de waterbak. Althans, dat werd gedacht. De strafpunten bleken ingetrokken toen de ruiter over de finish kwam. Later nog eens een flinke touche maar ook daar viel geen balk. Onder de streep hield de ruiter alleen een strafpunt over voor tijdsoverschrijding.

13.08 Mario Deslauriers met Bardolina 2

De 56-jarige Mario stuurt zijn paard Bardolina 2 (v. Clarimo) gemakkelijk het parcours door. Er is geen Canadees team op de Spelen, dus zijn zinnen zijn gezet op deze individuele wedstrijd. Morgen zal hij waarschijnlijk mee mogen strijden om de individuele medailles, want hij stuurt zijn Bardolina 2 foutloos en ruim binnen de tijd de baan rond. Voor de laatste hindernis konden ze alle tijd nemen. Hiermee zijn ze op Darragh Kenny na de snelste die het parcours rond kwamen. 

13.05 Cian O’Connor met Kilkenny

Cian geeft de Cartendo-zoon Kilkenny nog even een bemoedigend klopje voor hij op de eerste hindernis afrijdt. De routinier start zijn ronde op een zelfverzekerde manier en ook zijn pas 9-jarige paard lijkt er zin in te hebben. In Londen wist de ruiter brons te winnen, dit jaar zal hij zeker weer proberen een medaille te bemachtigen. De ruin blijft ver van de hindernissen af, de hoogte van het parcours lijkt geen probleem te zijn voor hem. Voor de laatste hindernis moedigt Cian zijn paard nog even roepend aan, en zet binnen de tijd een foutloze ronde neer. Lachend rijdt hij richting de uitgang: ze hebben het dan ook zeker knap gedaan.

12.58 Nicolas Delmotte met Urvoso du Roch

In tegenstelling tot zijn landgenoten kwam de Franse Nicolas foutloos de baan rond. Hij was op geen enkel foutje af te straffen. De combinatie had een goed ritme te pakken en zette een onstpannen beeld neer. 

12.55 Eiken Sato met Saphyr des Lacs

Eiken stuurt de schimmel gefocust het parcours door. Saphyr maakte even een tussenpasje in de driesprong, maar de twee gaan er toch knap foutloos overheen. De Selle Francais-ruin corrigeerde zich daar goed. Eiken vroeg wat meer tempo van Saphyr richting de watersprong om er ruim overheen te komen en bij de sumoworstelaars van hindernis 10 een ruime wending, zodat zijn paard niet zou schrikken. In de laatste lijn moest er wat tempo gemaakt worden om binnen de tijd te blijven. Helaas lukte ze dat nét niet en kregen ze één strafpunt toegekend.

12.50 Nayel Nassar met Igor van de Wittemoere

De Egyptenaar heeft aan Igor van de Wittemoere (v. Cooper van de Heffinck) een zeer vlot paard onder zijn zadel, maar hij stuurt hem rustig het parcours door. Daardoor weet de combinatie van het hout te blijven. Even lijkt het erop dat ze wat strafpunten gaan halen vanwege de tijd, maar op de valreep springen ze bijna precies binnen 89 seconden over de laatste hindernis.

12.41 Bertram Allen met Pacino Amiro 

Pacino Amiro (v. Pacino) trekt goed aan op de hindernissen. Het slechts 9-jarige paard oogt vrolijk. De driesprong komen ze knap door, met flink wat tempo. Pacino Amiro heeft er zoveel zin in, dat Bertram hem steeds wat terug moet nemen voor de hindernissen. De donkerbruine ruin komt vol gas over de laatste hindernis. Vol opluchting sluiten Bertram Allen en Pacino Amiro het parcours af. Naast de Japanners hebben nu ook de Ieren twee foutloze rondes op hun naam staan.

12.38 Penelope Leprevost met Vancouver de Lanlore

De routinier rijdt Vancouver de Lanlore (v. Toulon) voorwaarts het parcours door maar krijgt ook bij hindernis 10 met een weigering te kampen. Blijkbaar vinden de paarden de sumoworstelaars die bij de hindernis staan toch wat spannend … Vanwege de weigering moet de combinatie vaart maken om binnen de tijd te blijven, maar Penelope en Vancouver nemen daardoor iets verderop nog een balk mee. De amazone blijft niet binnen de tijd en heeft in totaal 10 strafpunten te pakken. Dat is waarschijnlijk niet genoeg voor een plekje in de individuele finale van morgen.

12.35 Koki Saito met Chilensky

De tweede nulronde voor Japan is binnen! Koki stuurde zijn paard foutloos en binnen de tijd het parcours door. Daardoor zijn de Japanners morgen waarschijnlijk goed vertegenwoordigd in de individuele finale. Ook in de landenwedstrijd later deze week zal dus zeker rekening gehouden moeten worden met de Japanners!

12.20 Darragh Kenny met Cartello VDL

Cartello VDL (v. Cartani) loopt makkelijk het parcours door en blijft goed van het hout. Het beeld ziet er ontspannen uit, waarbij de 14-jarige hengst mooi naar te hindernissen toe trekt. Met zijn oren naar voren springt hij voorwaarts en foutloos het parcours voor zijn ruiter door, die momenteel op nummer negen in de FEI wereldranglijst staat. Ruim binnen de tijd sluiten ze het parcours vrolijk af. Daarmee neemt de ruiter voorlopig plaats op de eerste plek, die hij deelt met Daisuke Fukushima.

12.17 Matthieu Billot met Quel Filou 13

De ervaren Fransman begon met een wat onhandige sprong en kreeg met een weigering te kampen bij hindernis 10. Daarom draaide hij een volte om opnieuw aan te rijden, maar dat kostte de combinatie een hoop tijd. Na de volte ging Quel Filou 13 (v. Quidam’s Rubin) over de hindernis heen, maar door de foutloze rondes van andere ruiters wordt het voor de ruiter moeilijk om nog een plaats bij de beste 30 te halen. Met 7 strafpunten staat hij voorlopig op de vierde plaats.

12.15 Daisuke Fukushima met Chanyon

De Japanse Daisuke Fukushima was de eerste die zonder strafpunten het parcours door kwam. De ruiter loodste zijn paard Chanyon (v. Chacco-Blue) zeer netjes het parcours door. Met deze knappe ronde is het voor hem misschien wel mogelijk om een plek in de finale te behalen.

12.12 Mouda Zeyada met Galanthos

De eerste ruiter die foutloos het parcours rondreed was Egyptenaar Mouda. Hij stuurde zijn Nederlands gefokte Galanthos SHK (v. Arthos R) beheerst de baan rond. Helaas sprong hij net niet binnen de gezette tijd over de laatste hindernis, waardoor hij alsnog een strafpunt kreeg.

12.00 Ibrahim Hani Bisharat met Blushing

Als eerste starter kwam de Jordaanse Ibrahim Hani met zijn Blushing (v. Epsom Gesmeray) de ring in. De meervoudig Olympiër reed zijn 10-jarige ruin op kalme wijze richting de eerste hindernis. Gelijk bij de tweede hindernis tikte de ruin een balk aan, die eraf viel. Hier kreeg hij vier strafpunten voor. Niet veel later kreeg hij bij de tweede hindernis van de driesprong met een weigering te kampen. Om het vertrouwen terug te winnen sprong hij nog één hindernis voordat hij de baan moest verlaten. 

Bron: De Hoefslag

Foto’s: Dirk Caremans Hippofoto.be