Dressuur

Marten Luiten en Fynona foto Equigeniek
  • aangepast 29 juni 2021 18:38

Marten Luiten op briljante wijze naar goud individuele proef young riders

Op briljante wijze veroverde Marten Luiten met Fynona (v. Ampère) het goud op het EK in Hongarije in de individuele proef bij de young riders.  Brons was voor Daphne van Peperstraten en Greenpoint's Cupido (v. Johnson).

Spannende strijd

De Nederlandse combinaties kwamen allemaal vandaag aan de start in het tweede deel van de individuele proef. Marten zat in het laatste groepje van vijf. Al die tijd stond de Duitse Lia Welschof bovenaan met 74,27%. Daphne van Peperstraten zat dicht bij haar score en zelfs heel even eroverheen, totdat een fout in haar proef de score drukte en ze onder de Duitse kwam te staan. Marten had bewust niet naar zijn collega's gekeken en ging blanco de ring in. Hij wist wel dat hij foutloos, maar toch heel gedurfd moest rijden en dat deed hij! Met 77,56% stelde hij het goud ruimschoots zeker.

Proeven niet gezien

"Het  moet nog een beetje zinken, maar ik ben er heel blij mee", reageert Marten enthousiast. "In de landenproef zaten Daphne, Lia en ik heel dicht bij elkaar. Ik wilde hun proeven vandaag niet zien en ben de hele ochtend in de caravan gebleven. Ik wist hun scores ook niet toen ik de ring in ging. Dat werkt voor mij het beste om dan gewoon blanco de ring in te gaan. Op het voorterrein liep Fynona echt super, dus ik ging met heel veel vertrouwen en een goed gevoel de ring in. Ze laat me ook nooit zitten in de proef en doet super haar best. Ik ben ook heel blij met de score. Deze proef had ik pas een keer internationaal gereden vorig jaar in Exloo en is weer heel anders dan de landenproef. Ik ga nu lekker genieten en dan op naar de Kür morgen!"

Dure fout

Daphne van Peperstraten was vandaag als eerste Nederlander aan de beurt met Greenpoint's Cupido (v. Johnson). Op dat moment stond de Duitse amazone Lia Welschof bovenaan met 75,85%. Daphne reed een ijzersterke proef en zat steeds dicht in de buurt van de score van de Duitse. In het galopgedeelte kwam ze er nipt overheen, mede dankzij de prachtige kleine en gezette en pirouettes en groot doorgesprongen en kaarsrechte wisselseries. De uitgestrekte galop over de diagonaal was het laatste onderdeel. Daphne haalde alles uit de kast en liet een super verruiming zien. De galopwissel aan het einde kwam voor de hulp en achter sprong Cupido niet om. Daardoor kwam de score van de uitgestrekte galop uit op 5,2 en de wissel op 3,9. Heel zuur zo'n dure fout na een verder perfecte proef.

Sympathiek

Quinty Vossers maakt in Hongarije haar EK-debuut bij de jeugd. In de landenproef zette ze al een mooie score neer van ruim 71%. Ook in de individuele medaillestrijd liet de sympathieke combinatie een hele sterke proef zien. Haar Hummer (v.  Charmeur) beschikt over drie zeer goede gangen met veel beweging en expressie. De drafverruimingen en appuyementen waren zeker hoogtepunten in de draftour. In de galop lieten ze een mooie en gezette pirouette naar links zien. De wisselseries om de drie en vier waren kaarsrecht en groot doorgesprongen. Ook de enkele wissels waren groot en van de grond. Het enige minpuntje van de proef was het halthouden, waarin Hummer niet op vier benen stond. Daarna wilde hij ook niet achterwaarts, wat een dikke onvoldoende betekende in een verder prachtige proef die goed was voor 72,91% en de fantastische zesde plaats.

Kür

De hele top zes was gevuld met alleen Nederlandse en Duitse combinaties. Een fantastische prestatie. Morgen staat vanaf 12.30 uur de Kür op muziek op het programma voor de young riders, waar Daphne, Marten en Quinty zich voor geplaatst hebben.  In de ochtend staat de Kür op muziek voor de U25 op het programma met Jasmien de Koeyer, Jeanine Nieuwenhuis en Febe van Zwambagt. Bekijk hier alle uitslagen. Bron: De Hoefslag [adrotate group="128"]

Advertisement

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Advertenties