Kenny Darragh, IRL, Cartello, 348
Olympic Games Tokyo 2021
© Hippo Foto - Dirk Caremans
31/07/2021
Kenny Darragh, IRL, Cartello, 348 Olympic Games Tokyo 2021 © Hippo Foto - Dirk Caremans 31/07/2021 Dirk Caremans

Wiebe Yde van de Lageweg: “Drie paarden op de Spelen is natuurlijk fantastische reclame”

Springen

Maar liefst drie paarden die meelopen op de Olympische Spelen zijn opgeleid in Friesland, bij VDL Stud in Bears. Aan Omrop Fryslân vertelt Wiebe Yde van de Lageweg: “Drie paarden op de Olympische Spelen, dat is natuurlijk fantastische reclame.”

Advertisement

Zanotelli, Kenny en Gonzalez Duftane

Drie springruiters komen aan start met paarden uit Bears. Allereerst de Braziliaanse Modolo Zanotelli, die in Tokio aan de start komt met VDL Edgar M (v. Azerro VDL). De Mexicaanse Manuel Gonzalez Dufrane neemt Hortensia van de Leeuwerk (v. Corland) mee. Ook de bekende Ierse springruiter Darragh Kenny, die op dit moment negende staat in de Longines Ranking, neemt een door VDL opgeleid paard mee. Hij brengt VDL Cartello (v. Cartani) uit. 

Wiebe Yde: “Zulke prestaties leveren natuurlijk veel aandacht op. Bij een medaille voor een van de paarden zal de telefoon niet direct overgaan, maar mensen weten ons dan wel te vinden.”

Lange training

Toppaarden als Indoctro, Nimmerdor en Jus de Pomme maakten het bedrijf groot. De training van de paarden bij VDL Stud neemt jaren in beslag. Daarna worden ze vaak verkocht aan topruiters. Zij rijden EK’s, WK’s en dus ook Olympische Spelen met de paarden. Soms doen ze dat ook terwijl de fokkerij nog eigenaar is van het paard.

Zilveren medaille

Tijdens de Olympische Spelen in Londen van 2016 droegen Jur Vrieling en VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet) bij aan het behalen van teamzilver. Deze zilveren medaille hangt op kantoor bij Wiebe Yde: “Die hebben wij gekregen van Jur. Heel speciaal. Ik was er ook bij in Londen. Het voelt toch anders, een van je eigen paarden op de Spelen of een paard dat je hebt opgeleid en later doorverkocht.”

Vroeg uit bed

De familie uit Bears gaat, ondanks het tijdsverschil, wel de wedstrijden volgen. “We zetten de wekker. Ja hoor, geen probleem. Je kunt de volgende dag de uitslag wel lezen, maar het is ook gewoon een mooie sport om te volgen. Dus dat gaan we live zien.”

Bron: Omrop Fryslân / Persbericht VDL Stud

Foto: VDL Stud