Mariska Krowinkel met Aragon.
Mariska Krowinkel met Aragon. Foto: Loes Vos

Haflinger Aragon naar 62% tijdens Grand Prix-debuut: “Het is nog niet helemaal geland”

Dressuur

Mariska Krowinkel beleefde vrijdag de dag van haar leven. Ze reed de zelf opgeleide Haflinger Aragon tijdens haar Grand Prix-debuut naar 62,66%. “Super gaaf dat het de eerste keer al zo goed gaat”, is haar reactie.

Advertisement

Heel erg kicken

Mariska is erg tevreden met het debuut. “Ik vond dat het best wel goed ging en zeker voor zo’n eerste keer. Natuurlijk kan het altijd beter en er zaten wat kleine foutjes in. Zo hadden we een foutje in de eners, maar die vinden we allebei nog heel moeilijk. Verder ben ik heel tevreden. Aragon bleef er fijn aan lopen en lekker zijn ding doen. Hij was fijn in de aanleuning en maakte geen mega fouten. De piaffe zou misschien nog iets meer van de grond mogen. Maar hé, hij deed het allemaal, en dat is toch heel erg kicken!”

Super instelling

“Natuurlijk oefen je thuis veel, maar dat hij het op wedstrijd zo goed aan blijft pakken is super. Aragon blijft het nog steeds hartstikke leuk vinden en verbetert zich nog steeds. Het is bizar dat hij nu nog steeds beter en meer gedragen wordt, meer van de grond komt en meer in de oprichting komt. Wat dat betreft heeft hij een top karakter. Aragon wil altijd werken en is altijd opgewekt. Hij doet heel goed zijn best. Dat is absoluut één van zijn grootste pluspunten. Hij leert snel en graag. Ook al heeft hij van nature zijn bouw niet mee. Hij is een wat zwaarder type Haflinger en dat maakt sommige dingen wel wat moeilijker. Maar omdat hij zo graag wil werken doet hij het wel allemaal.”

Trainen en uitbrengen

“Aragon is echt mijn maatje. Ik heb hem zelf zadelmak gemaakt en helemaal opgeleid. Dat maakt het wel extra gaaf om samen tot het hoogste niveau te groeien. Aragon is in eigendom van Mirranda Brouwers. Toen hij drie was heb ik hem voor haar zadelmak gemaakt. Zij zou hem overnemen, alleen toen heeft ze een ongeluk gehad. Omdat ze lang moest revalideren vroeg ze mij of ik hem verder wilde trainen en uit wilde brengen op wedstrijden. Dat vond ik heel leuk om te doen, dus zijn we samen in de L begonnen. Ons eerste doel was het Z en toen we dat eenmaal gehaald hadden, wilden we wel graag door.”

Heel netjes

De combinatie had de slag te pakken en bleef maar winstpunten halen. Uiteindelijk waren ze klaar voor de Lichte Tour. “Je wil toch elke keer je doel en je grenzen verleggen. Subtop was al heel gaaf, maar toen hadden we ook nog eens de punten voor de Lichte Tour. Dan ga je wel denken aan de Grand Prix natuurlijk. Dat we nu in de eerste keer dat we Grand Prix zijn gestart gelijk 62,66% halen vond ik heel netjes. Het is nog steeds een beetje onwerkelijk en nog niet helemaal geland. Het besef dat we dit echt samen gedaan hebben moet nog een beetje komen”, lacht ze.

Niemand verteld

In 2019 behaalde de combinatie de laatste punten om over te mogen. Toen kwam corona. “Ik heb hem in de tussentijd thuis verder getraind en klaargemaakt. Ik had eigenlijk bijna niemand verteld dat ik gisteren Grand Prix ging starten. Voor zoiets groots heb je toch een bepaalde spanning. Ik dacht ik ga gewoon en ik zie het wel. Dat het zo goed gaat is wel bizar. Dat smaakt naar nog harder trainen en verder gaan. Voor zover wij weten is Aragon de eerste Haflinger in Nederland op Grand Prix-niveau. Daarom is het wel echt speciaal.”

Heel veelzijdig

De voorliefde voor Haflingers zat er bij Mariska al vroeg in. De eerste Haflinger stond al bij haar thuis toen ze vier was. “Die deelde ik samen met mijn moeder. Daar is de liefde eigenlijk ontstaan. Ik vind het leuk dat ze heel veelzijdig zijn. Tot aan de Prix St. George heb ik Aragon ook L eventing gestart. Daarna is de focus meer naar de dressuur gegaan. Ik wil hem ook niet overvragen en hij moet natuurlijk wel heel blijven. Nu rijden we wekelijks lekker op het strand voor de afwisseling. Wat ik ook leuk vind aan Haflingers is dat het hele vriendelijke paarden zijn. Daarnaast is het een lekker handzaam formaat doordat ze niet zo groot zijn.”

EK voor Haflingers

Naast Aragon is ze nog ZZ-Zwaar startgerechtigd met een andere Haflinger van Mirranda. Ook staat er een 5-jarige hengst van Mirranda bij Mariska in training. Daarnaast heeft ze nog een eigen Haflinger, waarmee ze in het Z1 rijdt. “Over twee weken nemen we ze mee naar het EK voor Haflingers in Oostenrijk. Daar gaan we met drie paarden heen, waaronder ook Aragon. Tijdens het EK zijn er vier dressuurklasses naast de andere disciplines: één voor vierjarigen, voor vijfjarigen en twee dressuurklasses. Hiervan is er één op Z1-niveau en de andere is de zware klasse. Daar komen ook wissels in voor. Het is geen Grand Prix, maar voor de meeste Haflingers wel een redelijk pittige proef.”

Blijven dromen

Het eerstvolgende doel is dan ook zo goed mogelijk presteren op dat EK. “Verder wil ik nog de Grand Prix verder perfectioneren. Het zou mooi zijn om daar leuk mee te draaien. Een eerste plaats behalen zal moeilijk worden, maar dat maakt niet uit. Het is mooi dat we kunnen laten zien dat Haflingers wél kunnen meedraaien, ondanks alle vooroordelen. En we moeten natuurlijk blijven dromen, dus een droom is nog om internationaal met hem te starten. Dat lijkt me heel erg gaaf. Het belangrijkste is natuurlijk dat Aragon er plezier in blijft houden. Zolang hij dat doet blijven we gewoon doortrainen.”

“Dit is voor mij ook de eerste keer dat ik op dit niveau rijd en het is wel heel gaaf. Ik ben van mening dat je met doorzettingsvermogen heel ver kan komen, ook al heb je niet het ultieme dressuurpaard. Natuurlijk moet je paard ook de juiste instelling hebben. Dat geluk heb ik gehad met Aragon. Ik ben Mirranda ook heel dankbaar dat ik dit allemaal met hem heb mogen doen. We blijven lekker verder groeien samen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Loes Vos