© DigiShots
© DigiShots

Zwangerschap en paardrijden, mag dat en hoe lang?

Sport Opvallend

Een zwangerschap zet paardrijden even op een lager pitje. Maar kan het nog wel, en hoe lang dan? Gynaecologen en verloskundigen geven niet altijd eenduidig advies. Dr. Cora Fiedeldeij is als gynaecoloog verbonden aan Fam, het centrum voor geboortezorg en kindergeneeskunde. Ze is opgeleid aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht en heeft als aandachtsgebieden verloskunde, algemene gynaecologie, kindergynaecologie en psychosomatiek.

Advertisement

Luister naar je lichaam

“Paardrijden en zwangerschap gaat tot op zekere hoogte zeker samen”, begint Fiedeldeij. “Het is heel persoonlijk wat je aankunt in een zwangerschap. Hoever wil je gaan en hoe goed voel je je erbij? Dat is essentieel om je af te vragen. Die buik die op een gegeven moment in de weg zit, is een gegeven. Dat moet je niet negeren. Als je last krijgt, kun je beter stoppen. Voor sporten in het algemeen en zwangerschap geldt hoe meer je sport, hoe meer klachten je kunt krijgen. Luister heel goed naar je lichaam. Parachutespringen als je zwanger bent vind ik geen goed idee. Maar om nou te zeggen dat je niet mag paardrijden. Dat is heel afhankelijk van hoe je je voelt.”

Onderzoek

“Heel weinig is bekend over zwangerschap en paardrijden. Daar is nog geen onderzoek naar gedaan, wel naar sport en zwangerschap. Luisteren naar je lijf geldt voor alle inspanningen. Het is niet zo dat vrouwen die veel rijden bijvoorbeeld, relatief vaker eerder bevallen. Zo’n verband is er niet.”

Risico’s

“Van een paard vallen en een trap van een paard krijgen. Dat kan een stomp buiktrauma veroorzaken, met alle nare gevolgen van dien. Het gevaar zit hem dus niet in de inspanning op zich, maar in wat mis kan gaan. Zoiets kun je ook oplopen door een autogordel bij een auto-ongeluk, bijvoorbeeld. Als je pril zwanger bent, is het kindje goed verborgen en beschermd. Wanneer je richting de twintig weken zwangerschap gaat, wordt het kwetsbaarder. Amazones vertellen ook dat ze onzekerder worden. Je hebt opeens een enorme verantwoordelijkheid. De natuur houdt daar blijkbaar rekening mee.”

Grenzen verleggen

“De leerboeken schrijven geen echte regels voor, daarom krijgen amazones vaak afwijkende adviezen. Dat geldt eigenlijk voor alle sporten. Twintig jaar geleden reed niemand paard die zwanger was. We zijn onze grenzen enorm aan het verleggen. Voor sommige mensen is paardrijden hun vak. Dan is het best ingewikkeld om €˜even’ te stoppen. Als gynaecoloog zeg ik, zo vaak ben je niet zwanger. Het is kostbaar, dus heel vervelend als er iets gebeurt. Wees daarom extra voorzichtig.”

Buik- en bekkenbodemspieren

“Ik geloof niet dat je door paardrijden moeilijker bevalt, ook al wordt dit vaak gezegd. Buik- en bekkenbodemspieren zijn misschien wel beter ontwikkeld, maar dat wil niet zeggen dat je daardoor moeilijker bevalt. Mensen met een goed getraind lichaam voelen wel goed wat er allemaal gebeurt en herstellen vaak vlotter.”

Sporten

“Vooral zwemmen is goed als je zwanger bent. Je schakelt de zwaartekracht uit en je gebruikt meer spieren dan je denkt. Wandelen is goed en fietsen, als dat lukt met je buik. Ik zou echte contactsporten vermijden. De inspanning is niet het probleem, maar de kans op een botsing en dus een trauma.”

Advies

“Ik adviseer een zwangere amazone om vooral veel rekening te houden met hoe ze zich voelt. Paardrijden is prima als je je buik niet voelt. De herstelperiode na de bevalling hangt ook af van hoe je bent bevallen. Een vlotte natuurlijk e bevalling is heel wat anders dan een keizersnede. Dat is een pittige buikoperatie en het litteken heeft tijd nodig om te genezen. Ook mag je zelfs even niet autorijden omdat het open kan gaan. Daarom vind ik dat je na een keizersnede minimaal zes weken niet mag paardrijden. Als je je na vijf weken helemaal top voelt, is er niets op tegen om het rustig te proberen. Het litteken gaat niet stuk door inspanning, maar eventueel als iets misgaat. Van een zware zwangerschapsvergiftiging bijvoorbeeld moet je ook eerst goed herstellen. Het is heel vrouwafhankelijk. Een week na de bevalling rijden is echt te snel. Je mag je lichaam best even de tijd gunnen om te herstellen.”