Afbeelding

Linda Bleijenberg: “Minder afdwingen en forceren”

Dressuur

Linda Bleijenberg is van kinds af aan al helemaal gek van paarden. Vanaf haar zevende begon ze met echte paardrijlessen. Sindsdien heeft ze dan ook een ruime ervaring opgedaan met het rijden van verschillende pony’s en paarden voor anderen. Enige tijd geleden kwam het idee op om samen met een vriendin, Renate Vermeer, een paard te kopen.

Advertisement

“We waren eigenlijk op zoek naar een wat ouder paard. Renate is al in de zestig, dan wil je geen hele gekke dingen meer.” Maar eenmaal aangekomen bij een handelaar liep dat toch anders. “We vielen allebei voor Espartaco. Maar hij was drie jaar en kon eigenlijk nog helemaal niks. Hij had ook ocd’tjes in allebei zijn achterbenen. We hebben het er met de handelaar over gehad en zijn akkoord gekomen over een prijs met operatie erbij in.”

Spanjaard

“Hij is geen echte PRE, maar een kruising. Dat noemen ze dan een cruzado. Ik had geen voorkeur voor een ras, maar Renate wilde graag een Spanjaard. Veel Spanjaarden hebben veel knieactie en maken korte passen. Wij waren eigenlijk op zoek naar een Spanjaard die wat normaler beweegt. Minder knieactie en ruimere passen, een die meer functioneel beweegt. En dat is zeker gelukt.”


Espartaco 

Beleren

Tijdens het revalidatieproces na de operatie bleef Espartaco bij de handelaar op stal staan. Half januari kon hij naar de manege van Linda en Renate overgebracht worden. Sinsdien zijn ze gezamenlijk rustig begonnen met het beleren. “We hebben hem eerst helemaal na laten kijken door onze osteopaat. Zo wisten we zeker dat er voor het zadelmak maken nergens problemen in zijn lijf zouden zitten.” Espartaco pakt gelukkig alles heel fijn op. “Hij is tot nu toe bijzonder braaf. We hebben in het begin vooral veel met hem gewandeld en hem alles laten zien. Longeren kende hij ook nog niet, dat was in het begin nog wel even lastig. Maar nu doet hij dat zonder problemen.”

Espartaco bleek ook een heel slim paard te zijn. “We hebben er met het longeren goed de commando’s op gezet. Toen we erop gingen zitten hebben we in het begin niks gedaan met de teugels en benen. We gebruikten alleen de commando’s. Daarna zijn we langzaam begonnen met ook wat been erbij en zo verder.” Voor Linda is het het belangrijkste dat het voor Espartaco leuk blijft. Hij wordt daarom nu ook nog maar zo’n twee keer per week kort gereden.

Minder afdwingen

“Voor Renate is het doel om lekker buiten te kunnen rijden. Voor haar is de ontspanning het belangrijkste. En ik ga kijken hoe ver we gaan komen. Mijn doel is altijd om te kijken wat het paard aankan en hoe lang hij het leuk vindt. Dus we gaan zien wat Espartaco allemaal leuk gaat vinden en hoe ver we daarin komen.”

“Ik denk dat het vooral belangrijk is dat het in de paardensport minder afdwingen en forceren wordt. We moeten meer kijken naar het paard zelf en wat hij biedt.” Linda vindt platforms als Instagram dan ook mooie middelen om de andere kant van de paardensport te laten zien. Niet alleen het rijden, maar ook alle verzorging die erom heen komt. “We moeten dat beeld van de paardensport wat meer verspreiden.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Privébezit

Espartaco