Monica Sporenburg & Ricardo
Monica Sporenburg & Ricardo Foto: Libertysphotographs

Monica Smorenburg: “Gelijk vier winstpunten”

Dressuur

Monica Smorenburg (22) is al van kleins af aan gek op paarden. Als vijfjarige begon ze bij een particulier met rijden, want voor de manege was ze nog te jong. Die paardenliefde kwam niet helemaal nergens vandaan. Monica’s moeder had vroeger ook gereden en een paard aan huis gehad. Toen Monica eenmaal een paar jaar bezig was besloot haar moeder ook weer te beginnen. Zo ontwikkelde een mooie gezamenlijke hobby.

Advertisement

Eventing

“Toen ik ongeveer 12 was hebben we een paard gekocht, omdat mijn moeder ook wilde rijden. Dat was een Appaloosa, daar is het mee begonnen. Maar na vijf jaar hebben we dat paard weer verkocht. Ik wilde heel graag wedstrijden rijden, maar daar werd het paard gewoon echt niet gelukkig van.” Daarna begon dan de zoektocht naar een leuk, en vooral betrouwbaar dressuurpaard. Via marktplaats kwamen ze uiteindelijk bij de toen zesjarige KWPN merrie Godess uit. Alhoewel het paard dressuur gefokt was, had ze vooral eventing gelopen.

Pechvogel

Godess bleek nogal een pechvogel te zijn. Al snel kreeg het paard de eerste blessure en in het herstel daarvan werd ze ook behoorlijk pittig om te rijden. “Ze rende bokkend de bak uit.” Godess bleef gedurende de jaren verschillende blessures oplopen. “Ze wordt momenteel recreatief gereden. Zolang zij blij is, ben ik blij.” De inmiddels dertienjarige Godess gaat dan ook zeker niet meer weg bij Monica en haar moeder.

Ricardo

Omdat Monica wel nog steeds de sport in wilde, werd daar een ander paard voor gezocht. Zo kwam de Hannoveraan Ricardo in beeld. “Hij bleek een heel groot opstapprobleem te hebben. Je kwam er heel moeilijk op. Als je erop zat was hij heel bol en wilde hij wegrennen.” De twee maakten dus geen fijne start samen. Er werd besloten om Ricardo weg te brengen naar een trainingsstal. De intentie was dat hij dan ook verkocht zou worden, maar dat liep anders. Door een verhuizing kwam de mogelijkheid om paarden aan huis te gaan houden. Bovendien kreeg Monica echt weer de kriebels voor het fanatiek rijden. Daarom gaf ze het toch nog een tweede kans met Ricardo. “Ik heb heel veel begeleiding en les gehad. We dachten, we zien het wel. Als het goed gaat, gaat het goed. Anders kunnen we hem altijd alsnog verkopen.”

Wedstrijden

Daarna ging ze ook gelijk lekker met het paard aan de slag. “Binnen vier weken dat hij terug was zijn we al op wedstrijd geweest. We kwamen ook gelijk met vier winstpunten terug.” Toen de twee tien wedstrijden verder waren reden ze al L2 met winst. Ze bereiden zich momenteel voor op het M debuut. “Ik wil het liefst Z of hoger rijden. Ik denk dat dat er ook wel in zit. Ik vind het heel leuk, om met deze verschillende paarden bezig te zijn!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Libertysphotographs