Afbeelding
Foto: Cornel van der Ven

Annelize van der Kaaij: “Tony blijft me verbazen”

Dressuur

Annelize van der Kaaij (41) had al vanaf jongs af aan interesse in de paardensport, maar begon op latere leeftijd. Ze reed veel paarden van anderen, van Friezen tot Tinkers en rijdt inmiddels alweer 3 jaar de Tinker Tony. Zijn officiële naam is Twotone Tom.

Advertisement

“Ik kwam bij Tony terecht toen ik een oproep voor een bijrijdpaard had geplaatst op Facebook. Mijn oud-collega Ria reageerde erop, en bood aan dat ik Tony wel kon komen rijden”, vertelt Annelize aan Hoefslag.

Aanvoelen

Tony was behoorlijk dik, maar Annelize besloot het avontuur met hem aan te gaan. “Het is heel leuk om met hem bezig te zijn. De Tinkers die ik voor hem reed waren behoorlijk stug, en Tony is in dat opzicht niet anders. Maar hij wil heel graag leren en denkt super met je mee. We rijden veel buiten, doen dressuur, springen en grondwerk en we zijn samen op kamp geweest. Sinds ik Tony rijd krijg ik wekelijks les. Alles wat ik deed en kon voordat ik bij Tony kwam, had ik mezelf aangeleerd.”

Tony en Annelize voelen elkaar super aan. “Ik verlies soms plotseling mijn evenwicht. Als ik dan aan het rijden ben, gebeurt het vaak dat Tony niet meer voorwaarts gaat. Ik snap dan meestal niet waarom hij stopt met lopen, maar als we dan eenmaal stilstaan word ik dan vaak even draaierig in mijn hoofd. Tony voelt dat dan al aankomen voordat ik het zelf voel, heel bijzonder.”

Verbazen

Na al die jaren samen, waarin ze drie tot vier keer per week rijden, heeft Annelize Tony goed leren kennen. “We zijn eens samen op kamp geweest, drie dagen lang. Ik dacht dat ik Tony toen al behoorlijk kende, maar hij liet die dagen een hele andere kant van zichzelf zien!”

“Tijdens een rit was hij onwijs voorwaarts, iets wat hij in het dagelijks leven soms wat meer mag zijn. Maar zijn voorganger was op een gegeven moment natuurlijk helemaal klaar met zijn gedramd en probeerde hem af te houden. Tony werd niet geraakt, maar als reactie op zijn voorganger stijgerde hij wel! Ik was helemaal verbaasd dat hij zo voorwaarts was, en dat hij toen stijgerde had ik nooit gedacht van hem! Hij blijft me verbazen.”

Toekomst

Hoe ziet Annelize de toekomst voor zich met Tony? “Hij is nu elf jaar oud, dus hij kan nog vele jaren mee. Ik hoop nog heel lang van hem te kunnen genieten, en heel veel mooie ritten en trainingen met hem te mogen doen. Wellicht dat ik hem in de toekomst misschien kan overkopen van Ria, maar dat is iets voor later. Voor nu hebben we er beide gewoon heel veel plezier in!”

Benieuwd naar de avonturen van Annelize en Tony? Volg hen dan op Instagram via @ tinkertony20.06.21


Foto: Cornel van der Ven

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Afbeelding