Belle van Lokhorst & Molana
Belle van Lokhorst & Molana

Belle van Lokhorst: “Grote verandering van leasepony naar sportpaard”

Dressuur

Belle van Lokhorst (18) is vanaf haar zevende actief binnen de paardensport. Ze reed een tijd op een manege, deed er vrijwilligerswerk, kreeg vervolgens een leasepony en uiteindelijk kwam haar Shetlander Lily en het bijzonder knappe sportpaard Molana (v. Ferdeaux) op haar pad.

“Lily heb ik destijds voor een symbolisch bedrag gekocht van haar vorige eigenaren. Ze was ontzettend verwaarloosd (lees mager, te dikke haren en ze liep op een kaal weiland zonder water). Haar heb ik nog steeds, het gaat super goed met haar dus dat is heel fijn! Ik leaste de pony Yula destijds ook, haar verzorgde ik en heb ik zelf beleerd. Toen Yula na een tragische lijdensweg overleed, ging ik op zoek naar een eigen sportpaard”, vertelt Bella aan Hoefslag.

Sportpaard

“Ik ben nog altijd super dankbaar dat ze me toen die kans hebben gegeven. Natuurlijk had ik me wel al moeten bewijzen, door het verzorgen van Yula en Lily altijd goed te doen, maar de steun en het vertrouwen dat ze me hebben geboden voor Molana is heel bijzonder. Ik zie Molana als het paard van mij en mijn moeder. Zij helpt me super veel en is ook erg gehecht aan Molana.”

Na het overlijden van Yula was het voor Belle en haar ouders duidelijk dat ze verder de paardensport in wilde. “Ik herinner me goed dat de advertentie van Molana nog geen twintig minuten online stond toen ik er al op reageerde. Ze leek me perfect: heel mooi, kon goed bewegen, heeft veel uitstraling en gevoelig. Een perfect sportpaard, ook al was ik daar op dat moment nog niet helemaal klaar voor. Ik kwam namelijk van een simpele rustige leasepony en managepony’s af, had nog nooit op een bloederig sportpaard gezeten.”

Maar de klik was er. “Ja, mijn moeder en ik waren gelijk verliefd op haar. Ondanks dat ik me besefte dat ik weinig ervaring had, en dat gevoel best intimiderend vond, hebben we haar toch gekocht. Maar het begin was best lastig hoor”, vertelt Belle openhartig.

“Het is natuurlijk best een grote overgang, van een rustige leasepony naar een talentvol sportpaard. Ik was daar in het begin best van onder de indruk, maar met behulp van goede begeleiding hebben we hele grote stappen gemaakt. We zijn nu twee jaar samen en starten M1.”

M1

Molana was vijf jaar oud toen ze bij Belle kwam en liep toen L2. “Ik was op het begin best onzeker, was bang dat ik het niet goed genoeg deed. Dat zag je natuurlijk in alles wat ik deed terugkomen. Sinds een half jaar is de onzekerheid weg, dat heeft gewoon tijd nodig gehad. Ik vind het super leuk dat het M1, wat we nu rijden, voor ons beide nieuw is. Molana en ik zitten heel goed op één lijn en ontdekken alles nu samen. We staan inmiddels ook op een stal waar we alle voorzieningen bij de hand hebben, Stal Ten Wolde. Bob ten Wolde is mijn instructeur, hij helpt ons geweldig. Het is een super leuk avontuur!”

Hoe kijkt Belle naar de toekomst? “Ik wil graag zover mogelijk komen met Molana. Maar als ik merk dat Molana aan haar maximale kunnen komt, of dat zij of ik het niet meer leuk vindt, dan kap ik ermee. Ik zou nooit alles op alles willen zetten om het zogenaamd een sportpaard is, of omdat hij het moet kunnen. Het moet leuk zijn en leuk blijven voor ons allebei!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan