Alien van den Berg & Tempra
Alien van den Berg & Tempra Foto: Meike van der Tol

Alien van den Berg: “Samen gekomen tot waar we nu zijn”

Dressuur

Alien van den Berg (19) volgde de opleiding paardensport en houderij in Emmeloord. Toch besloot ze de paardensport exclusief hobbymatig te beoefenen. Ze heeft grote plannen met haar leasepaard Tempra.

Advertisement

“Mijn familie heeft eigenlijk niets met paarden, alleen de tante van mijn moeder. Maar toen ik als klein meisje eens bij Het land van Bartje was en daar een rondje op een paard reed, was ik om.” Na een poos begon Alien op een manege in de buurt. Daarna volgde een verzorgpaard en toen ze begon aan de Paardenhouderij opleiding ging ze werk op een stal.

Tempra

“Ik reed daar Tempra regelmatig en wilde tegelijkertijd graag de wedstrijdsport in. Toen de eigenaren van de stal vertelden dat ik haar kon leasen, ben ik daar na een korte bedenktijd volmoedig mee akkoord gegaan. Ik leas haar inmiddels alweer drie jaar, de tijd vliegt!”

Alien is heel blij met de kansen die ze krijgt met Tempra. “Toen ik een interne stage moest lopen van zes weken, mocht ik haar zelfs meenemen naar het bedrijf waar ik stageliep! Dat was echt een geweldig avontuur met haar.”

Tempra is rustig, lief en leergierig. “Toen ik haar begon met leasen kon ze nog niet veel. Het aangaloperen in galop vond ze op het begin super spannend. Ze ging dat altijd heel hard door de baan heen rennen. Doordat ik bijna alleen maar manegepaarden had gereden, was ik natuurlijk ook nog onervaren. Eigenlijk hebben we zo samen ervaring opgedaan en alles samen opgebouwd. Heel gaaf.”

Hoogtepunten

Hoe kijkt Alien terug op wat Tempra en zij samen hebben opgebouwd? “Ja kicken. Vooral toen we na één jaar samen trainen onze eerste wedstrijden reden. Dat was echt een droom die uitkwam.” Tempra en Alien bereiden zich momenteel voor op de overstap naar het M1. “We gaan momenteel met grote sprongen vooruit. Het heeft even geduurd, maar voor ons beide beginnen de puzzelstukjes nu in elkaar te vallen. Echt genieten.”

“We zijn het afgelopen jaar teruggegaan naar de basis: ontspanning. Daar helpt onze instructrice ons super bij. Zolang we de ontspanning voor elkaar hebben, kunnen we goede dingen laten zien. Daar ben ik echt heel blij mee.”

Doel

“Ik zou dit jaar heel graag Z willen starten. Het is wellicht een groot doel, maar ik wil het wel graag proberen. Ik heb het er al met mijn instructrice over gehad, en zij zegt dat het niet onmogelijk is. Of we het gaan halen weet ik niet, maar de stip op de horizon is in ieder geval gezet! We blijven gewoon doortrainen en dan zien we wel hoever we komen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Meike van der Tol