Jill van Hedel en Izandro
Jill van Hedel en Izandro

Jill van Hedel: “We geven elkaar vertrouwen”

Dressuur

Via via kwam Jill van Hedel haar Izando (Desperado x Laurentz) tegen. De twee verloren elkaar uit het oog, Izando maakte vervelende dingen mee en zo kwamen de twee uiteindelijk toch weer bij elkaar. ‘Meant to be’, want Izando (roepnaam: Izzy) kan lang niet met iedereen overweg.

Advertisement

Jonge paarden

Jill reed professioneel paard. “Ik werkte fulltime bij een stal waar we veel met jonge paarden bezig waren. Daarnaast hielp ik soms mensen vooruit met hun paard, als ze tijd te kort hadden of ergens tegenaan liepen. Zo kwam ik bijna twee jaar geleden ook bij Izzy terecht”, vertelt Jill van Hedel aan Hoefslag.

Haar eigenaresse zocht een bijrijder die Izzy dressuurmatig kon bijscholen. “Dat heb ik toen de hele zomer gedaan, tot ik een tijdje niet kon rijden en Izzy naar een andere stal verhuisde. Ik verloor hen daardoor uit het oog en vervolgens ging het achteruit met Izzy. Hij is toen heel ziek geweest en daar heeft hij mentaal een behoorlijke knauw van gehad. Izzy is namelijk behoorlijk gevoelig: als je niet stevig in je schoenen staat wordt hij heel onzeker. Hij weet dan niet goed wat je van hem vraagt.”

‘Gevaarlijk’

Haar eigenaresse zocht hulp, maar dat klikte niet. Uiteindelijk werd hij bestempeld als ‘gevaarlijk’, en wist ze eigenlijk niet meer wat ze met hem aan moest. Ze heeft mij toen gebeld, omdat hij dat gedrag bij mij nooit heeft laten zien. Ik had mijn paardrij carrière destijds al stopgezet, en had tegen iedereen gezegd ‘nooit meer te gaan rijden’. Daar kwam abrupt verandering in toen ze me vroeg om Izzy te gaan rijden, haha! Het was meant to be denk ik, want ik heb er weer super veel plezier in. Het gaat heel goed met Izzy.”

Hoe komt dat? “Ik weet niet waarom we zo’n goede klik hebben”, vertelt Jill. “Izzy is een paard waar je heel duidelijk tegen moet zijn, maar die je tegelijkertijd in zijn waarde moet laten. Je kan hem niet ‘even’ in een houding forceren bijvoorbeeld. Je moet alles met beleid aanpakken met hem. Maar als je hem naar je hand hebt gezet, dan doet hij alles voor je.” Izzy is 1.75m en wordt door Jill liefkozend ‘kleutermeneer’ genoemd. “Hij is groot, maar soms echt nog een kleutertje. Hij is heel vrolijk, kijkt zo jeugdig uit zijn ogen en laat heel duidelijk merken als er iets scheelt.”

Wederzijds vertrouwen

Nadat Jill Izzy ongeveer twee maanden weer reed, besloot ze hem te kopen. “Ik vind het een onwijs leuk dier, en zijn vorige eigenaresse was blij dat hij dan goed terecht zou komen. Uiteindelijk is iedereen hier blij mee, dus dat is super leuk. Ik heb Izando samen met mijn moeder, zij houdt zich samen met mij graag bezig met de dagelijkse verzorging en het longeerwerk. Sharon, zijn vorige eigenaar, is onze aller grootste fan! Ze is nog altijd heel erg betrokken. En dankzij mijn trainer Isabelle Vroomans zie ik onze (wedstrijd) toekomst rooskleurig tegemoet!”

“Izzy heeft mentaal gezien natuurlijk veel te verwerken gehad, maar doordat hij nu goed in zijn vel zit gaan de scherpe randjes er iets af. Doordat ik zelf een tijdje niet gereden had was ik iets onzekerder geworden, of ik wel een goede ruiter was. Izzy heeft het natuurlijk ook voor zijn kiezen gehad, maar we krijgen gelukkig veel vertrouwen van elkaar. Ik ga weer in mezelf geloven, omdat het steeds beter gaat met Izzy. En Izzy? Die wordt steeds vrolijker! Hij is weer helemaal zichzelf.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan