Samantha van der Heul & Pixie Love
Samantha van der Heul & Pixie Love Foto: AJ PhotoClass

Samantha van der Heul: “Veel veranderd het afgelopen half jaar”

Springen

Samantha van der Heul leerde paardrijden op Hippisch centrum Giessenlanderij. Later ging Samantha er werken, als bijbaan, en tijdens een tussenjaar besloot ze een eigen paard te kopen. Dat werd de destijds driejarige Pixie Love (Levi VDL x Marlon).

Advertisement

Samantha besloot een tussenjaar te nemen omdat ze te jong was om zich aan te melden bij de politieacademie. “Ik was zeventien, de minimale leeftijd is achttien. De eigenaar van Hippisch centrum Giessenlanderij boodt aan dat ik tijdens mijn tussenjaar wel bij hen kon komen werken. Ik besloot dat jaar te gaan sparen voor een eigen paard, en daar heb ik tot op de dag van vandaag absoluut geen spijt van”, vertelt Samantha aan Hoefslag.

Samantha heeft Pixie Love nu iets meer dan een half jaar. “Ik werk nog steeds bij Hippisch centrum Giessenlanderij, en Pixie staat er ook. Ik heb het hier zó ontzettend naar mijn zin! Ik heb daarom nog niet besloten of ik naar de politie ga, voorlopig blijf ik in ieder geval hier.” Samantha geeft les aan kinderen, draait ponykampen en trainingsweken. “Ik vind het super leuk om les te geven en ik krijg heel veel energie van de kinderen en de paarden. Vroeger was ik ook één van die kinderen, ik vond de manege de allerbeste plek op aarde. Dat ik de kinderen nu zelf zo’n leuke tijd mag bieden hier, vind ik echt onwijs leuk.”

Boven verwachting

De klik tussen Pixie en Samantha was er vanaf het eerste moment dat de twee elkaar ontmoetten. “Eigenlijk daarvoor al. Ik had het er namelijk nog niet echt met mijn ouders over gehad, over het feit dat een paard wilde kopen. Ik wist wel dat, mocht ik het ooit willen, ik er zelf voor moest sparen. Maar toen ik Pixie online tegen kwam, had ik direct het gevoel dat dit hem moest zijn.” Waarom? “Ze is een super knappe verschijning én heel erg lief. Daarnaast is ze springgefokt, maar ze heeft de looks voor de dressuur. Dat wilde ik graag. Mijn hart ligt bij het springen, maar ik wil ook graag een goede dressuurproef door kunnen komen.”

De twee rijden veel buiten, springen en doen dressuur. “Dressuur is natuurlijk de basis, dus ik vind het heel belangrijk om daar serieus mee bezig te zijn. Pixie pakt daarnaast het springen ook heel goed op en buiten is ze ook super braaf. Het is heel erg leuk om met haar bezig te zijn. We hebben inmiddels al onze eerste dressuurwedstrijd gereden, en dat ging boven verwachting! We scoorden gelijk onze eerste winstpunt, terwijl het een spannende locatie was. Het losrijden was in een andere hal dan waar de dressuurring lag. Spannend dus, maar ze deed het top!”


Samantha van der Heul & Pixie Love - Foto: AJ PhotoClass

Pixie is veel veranderd in een half jaar tijd. “Ze was smal toen ze bij mij kwam en was niet zo sterk. Ze was zadelmak, kon stap, draf en galop, maar het sturen was nog lastig voor haar. Toen we daar een beetje handiger in werden, kreeg ze een ongelukje in de paddock. Ze moest toen drie maanden stilstaan, maar daar is ze uiteindelijk wel beter van geworden. Ze had die tijd volgens mij ook nodig om wat uit te dijen, om iets volwassener te worden. We zijn nu sinds anderhalve maand weer bezig, en je merkt dat ze nu veel fijner door haar lijf beweegt.”

Hoe zien de toekomstplannen van Samantha en Pixie eruit? “Plezier hebben, dan zijn we van plan. Lekker naar buiten, springen en dressuur rijden. Ik zou uiteindelijk heel graag 1.20m met haar willen starten, en het liefst ook M dressuur bijvoorbeeld. Maar dat is voor de lange termijn, zover zijn we voorlopig nog niet!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: AJ PhotoClass

Samantha van der Heul & Pixie Love