Kyra van der Does en Venus
Kyra van der Does en Venus Foto: Privebezit

Kyra van der Does: “Werken in de paardensector”

Algemeen

Kyra van der Does kwam in aanraking met de paardensport via haar moeder. Vervolgens verzorgde ze tien jaar lang de Shetlander Okidoki, waarvan ze uiteindelijk afscheid moest nemen omdat hij verhuisde. Daarna kwam haar ‘once-in-a-lifetime’ paard Venus op haar pad, die haar vervolgens ook tot de opleiding Bedrijfsleider Paardenhouderij bracht. Kyra is van plan zich, ook in haar werk, volledig toe te wijden aan de paardensport.

Advertisement

“Met Okidoki heb ik de aller grappigste tijden meegemaakt. Het was een hele eigenwijze Shetlander die, als ze geen zin meer had, gewoon op de grond ging liggen. Zo werd ik wel gedwongen om af te stappen, maar we gingen daarna altijd wel weer door. Het maakte Okidoki dan niet uit of we een dressuurproefje reden of niet, we hebben meerdere jury’s de stuipen op het lijf gejaagd door haar acties! Nadat ik te groot werd voor Okidoki heb ik nog veel met haar gemend”, vertelt Kyra aan Hoefslag.

“Ik ben de eigenaar van Okidoki, en mijn moeder die altijd met me mee op buitenritten ging, super dankbaar. Zij hebben die geweldige tijd met Okidoki mogelijk gemaakt.”


Kyra van der Does en Okidoki - Foto: Privebezit

Friese paard

Na Okidoki kwam Venus op haar pad. “Dat was een super leuke Friese merrie. Ik was als klein meisje al helemaal weg van het Friese paard, dus Venus was een levende droom die uitkwam. Zij was echt mijn once-in-a-lifetime paard, tot ze heel onverwachts overleed. Daar heb ik het lange tijd erg moeilijk mee gehad. Met Venus kreeg ik les van een stalgenoot, en via haar kwam ik in aanraking met de opleiding Bedrijfsleider Paardenhouderij. Door Venus is het balletje gaan rollen, en ben ik waar ik nu ben.”

Kyra heeft na Venus geen verzorg- of leasepaard meer gehad. “Het klikte telkens net niet zo goed als met Venus. Bovendien hebben we op school ook paarden staan, waar ik regelmatig mee bezig ben. Ik besloot me daarom op de opleiding en de paarden daar op stal te focussen. Zodra ik daar klaar ben kijk ik wel weer verder. Ik loop liever niet in te veel sloten tegelijk.”

Opleiding

Op de stal van de opleiding van Kyra staan ook veel Friese paarden. “Ik ben, al helemaal na Venus, fan geworden van het Friese ras. Dat er veel Friezen op school staan vind ik dan ook helemaal leuk, haha! Ondanks dat ik voornamelijk recreatief reed, wilde ik wel graag in de paarden gaan werken. Ondanks dat ik er 1,5 uur voor enkele reis over doe, is dat de opleiding meer dan waard! Ik zit helemaal op mijn plek hier”, aldus Kyra.

“Op de opleiding leer je een paardenbedrijf te runnen. Je krijgt er vakken als economie en de zogenoemde ‘paardenvakken’ als instructie, fokkerij, beweging, EHBO en gezondheid. Daarnaast zijn er praktische vakken als rijden, longeren, grondwerk en mennen met de schoolpaarden. In het derde leerjaar kan je bijvoorbeeld je menbewijs halen, dat ga ik dus dit jaar doen.”

Praktijk

Kyra heeft het onwijs naar haar zin op de opleiding. “Het docentteam is erg leuk, we hebben twee hele fijne mentoren. de sfeer tussen de studenten onderling is top en het is genieten om met de paarden te werken. Daarnaast doen we, naast de praktische vakken, ook veel excursies. Zo zijn we bijvoorbeeld bij de KFPS Hengstenkeuring en een paardensimulator geweest.” De studenten zorgen er zelf voor dat de stal op school ‘gerund’ wordt. “In het tweede leerjaar moet je ook ‘stalmanager diensten’ draaien. Dan ben je vijf dagen verantwoordelijk voor de verzorging en de training van de paarden. Verder zijn er, gedurende de opleiding, ook diensten dat je de stallen moet mesten. We zorgen er dus met zijn alle voor dat de paarden er goed bij staan.”

Vonk-event

In het laatste jaar organiseren de studenten een keuring in Alkmaar. “De tweedejaars brengen hun eigen paarden of de paarden van school daar voor, en de studenten van het derde jaar organiseren alles eromheen. Bij een ander event, het Vonk-event, ben ik verantwoordelijk voor de PR en sponsoring. Het Vonk-event is een eventingwedstrijd bij Manege Beukers in mei dit jaar. Je organiseert het event vanaf 0, dus je begint bij het strikken van sponsoren tot het regelen van jury’s, catering enzovoort. Ik vind het een hele leuke toevoeging aan de opleiding, het is een echte happening hier!”

Pech

Helaas zit een ongeluk in een klein hoekje. “In oktober 2022 ben ik tijdens een springles te val gekomen en tegen de staander gevallen. Ambulance had me meegenomen omdat ik op dat moment er niet goed aan toe was. Vervolgens kreeg ik in het ziekenhuis te horen dat m’n heup zwaar gekneusd was en ook mijn ribben. Daar heb ik helaas nog steeds af en toe last van. Daarnaast had ik in november 2023 een ongelukje op stage waarbij een paard op mijn voet sprong. Ik wist gelijk dat niet goed was. Het bleek niet gebroken, maar werd wel in het gips gezet en er werden meerdere foto’s, een MRI en CT-scan gemaakt. Uiteindelijk bleek ik dystrofie in m’n voet te hebben. Ook daar heb ik helaas nog steeds erg veel last van.”

Werk 

Sinds 2020 werkt Kyra in de vakanties bij rijstal Le Cheval op Ameland. “Daar ben ik terechtgekomen door een snuffelstage die ik liep op de middelbare school. Ik doe hier werkzaamheden zoals het begeleiden van buitenritten en het geven van lessen. Super leuk!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Privebezit

Kyra van der Does en Okidoki