Jaimy van den Ende en Nike
Jaimy van den Ende en Nike Foto: Joyce Fotografie

Jaimy van den Ende: “Mentaal en fysiek voorbereiden op het werk”

Springen

Jaimy van den Ende (22) rijdt al van jongs af aan. Ze reed pony’s en paarden van anderen en kreeg uiteindelijk haar C-pony Golden Boy (23). Hem heeft ze nog steeds, samen met haar paard Nike (Ill est balou x Guidam).

Advertisement

“Toen ik te groot werd voor Golden Boy zocht ik een bijrijder voor hem. Zij heeft vervolgens ongelofelijk veel met hem gewonnen. Ik reed ondertussen paarden bij kennissen terecht, waar ik paarden inreed, doorreed en mee hielp te verkopen. Dat was een professionele stal, waarvan de paarden naar goede spring- en dresssuurruiters gingen”, vertelt Jaimy van den Ende aan Hoefslag.

Nike

Toen ze achttien werd vond ze het tijd om op zoek te gaan naar een paard voor zichzelf. “Dat werd Nike, zij was toen 2,5 jaar oud. Niet zadelmak dus, maar ze kon al gigantisch vrijspringen. Ik ben rustig met haar begonnen op de grond, volgens de TRT-methode van Tristan Tucker. Ik geloof namelijk dat als je ervoor zorgt dat je een paard mentaal en fysiek voorbereidt op het werk onder het zadel, je daar heel veel voordeel mee hebt.”

Hoe gaat dat dan in zijn werk? “Ik houd er niet van om er snel een zadel op te gooien en erop te gaan zitten, ik wil haar mentaal voorbereiden op het werk, en haar van tevoren al bewust maken van haar lichaam.”


TRT-methode

“Volgens de TRT-methode leer je een paard bijvoorbeeld te draaien, en waar ze dan hun achterbenen moeten laten. Ik heb daar onder het zadel profijt van. Je merkt dat bijvoorbeeld bij het rijden van voltes. Jonge paarden vallen op het begin normaal gesproken altijd over hun schouder heen, maar doordat Nike al geleerd had hoe ze haar schouder kan plaatsen, had ze dat al heel snel door. Bij balkjes draven merk je dat net zo, ze kent het, snapt het en gaat er niet als een gek overheen omdat je het aan de hand al geoefend hebt.”

Wat is Jaimy haar doel met Nike? “De topsport. Ik heb veel talentvolle paarden gereden, maar die werden altijd weer snel verkocht. Het lijkt me heel gaaf om met Nike te gaan kijken hoever we samen kunnen komen. Nike is een pittige tante, als ze iets moeilijk vindt laat ze dat duidelijk merken. Maar als ze het eenmaal begrijpt, doet ze haar werk erg makkelijk. Ze gaat dan echt door het vuur voor je. Het is genieten met de grote G!”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Joyce Fotografie

Jaimy van den Ende en Nike