Afbeelding
Foto: Sportpaardenfoto

Heleen Stroomberg: “Vruchten plukken van tijd en vertrouwen”

Springen

Heleen Stroomberg (38) is opgegroeid tussen de paarden. Ze reed net als haar zussen, wedstrijden bij de pony’s. Het lijkt daarom vanzelfsprekend dat toen Heleen met haar vriend ging samenwonen, er grond voor een paard aanwezig moest zijn.

Heleen is momenteel fanatiek bezig met Oniësta (Iniesta TN x Nassau x Voltaire). “Hiervoor had ik een vosmerrie met veel kwaliteit, maar een pittig karakter. Toen heb ik ervoor gekozen haar in 2022 te verkopen en op zoek te gaan naar een opvolger”, vertelt Heleen aan Hoefslag.

Opbouwen

“Ik zocht iets jongs, dat had mijn voorkeur. Ik heb het altijd leuk gevonden om met een jong paard of pony te beginnen en verder op te leiden. Dat jonge spul heeft natuurlijk nog niet veel meegemaakt, je hebt dan de kans om echt iets op te bouwen met het paard en hen met veel vertrouwen het werk te leren. Toen we Oniësta tegen kwamen was hij al wel zadelmak’.

Oniësta komt uit een hele goede lijn. “Bijna alle paarden uit dit lijntje zijn naar professionele springruiters gegaan. Maar omdat Oniësta iets te klein bleef, paste hij perfect bij mij, ik ben ook niet groot namelijk. Hij is enorm werkwillig en hij doet zijn best om te begrijpen wat ik van hem vraag. Ik heb er echt super veel lol mee.”

Vertrouwen

Daarnaast probeer ik ook de basis van grondwerk te leren. “Ik vind dat een perfecte combinatie met het werk onder het zadel, je verstevigt de basis en het vertrouwen ermee. Ik vind dat je dat ook merkt aan Oniësta. In het begin was hij een beetje terughoudend, hij liet niet veel van zichzelf zien, terwijl hij nu heel veel plezier uitstraalt. Hij heeft altijd zin om te werken en heeft altijd zijn oortjes naar voren. Ik ben ervan overtuigd dat de tijd en het vertrouwen dat we er in het begin in hebben gestopt nu zijn vruchten afwerpt.”

Heleen is veel op haar rijvereniging aanwezig. “We krijgen daar goede begeleiding en hebben een hele leuke groep. Laatst waren er een paar vriendinnen die een crossles gingen volgen. Ik heb even getwijfeld of Oniësta daar klaar voor zou zijn, maar besloot uiteindelijk wel mee te gaan met de gedachte ‘we kijken wel wat lukt en laten we vooral plezier maken’. Uiteindelijk was hij super braaf, het was een hele goede ervaring. We zullen dit in de toekomst vaker gaan doen, ik vind het heel goed voor de afwisseling en om ons vertrouwen in elkaar verder uit te breiden.

Hoogtepunten

Wat zijn hoogtepunten van de twee samen? “Nou, half februari stonden we heel lang op de eerste plaats in de finale van Jumping Indoor Nijkerk. Helaas nam de allerlaatste deelnemer de eerste plaats van ons over, maar om tweede te eindigen op zo’n concours was heel erg gaaf. Daarnaast geniet ik van de afwisseling: van de ontspannen buitenritten tot en met spring- en dressuurwedstrijden en de trainingen. Het is zo’n heerlijk veelzijdig en vrolijk paard!”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Sportpaardenfoto