Afbeelding
Foto: Amy Ossendrijver

Joyce de Jong: “Wees lief voor elkaar”

Dressuur

Joyce de Jong raakte op jonge leeftijd besmet met het ‘paardenvirus’. Ze reed paarden en pony’s van anderen, leidde ze op en bracht ze uit. Inmiddels is ze dolgelukkig met haar eigen Majazzstic (Hitmaker x Cavalier).

Advertisement

Voordat Joyce Majazzstic kocht, had ze een poosje niet gereden. “Dat kwam doordat ik in korte tijd een paar keer verhuisd was. Voordat ik Majazzstic tegen kwam had ik besloten dat er weer tijd en ruimte was voor een eigen paard. Ik heb toen meerdere paarden op één dag bekeken, Majazzstic was de laatste van de dag”, vertelt Joyce aan Hoefslag.

Joyce was gelijk verkocht. “Ondanks dat ik ontzettend verroest was, haha! Ik had in het verleden de winstpunten voor het Z behaald bij de pony’s, maar door die lange pauze begon ik voor mijn gevoel opnieuw. Toch wist ik, misschien al wel voor ik haar zag, dat Majazzstic mogelijk de ware kon zijn.”

‘Moeilijk’

“Ik vind paarden die worden bestempeld als ‘moeilijk’, vaak het leukst. In mijn ogen zijn het vaak paarden die door de mens niet goed begrepen worden. Ik vind het leuk om zo’n type paard te ontdekken, het vertrouwen te geven dat hij begrepen wordt, en verder te kunnen brengen.” Majazzstic is zo’n paard.

“Ze is heel onzeker, gevoelig en zeker niet geschikt voor beginners. Ze heeft iemand nodig die geduld heeft, haar wil begrijpen en de tijd voor haar neemt. Best een gebruiksaanwijzing dus, maar daardoor vond ik haar alleen maar leuker worden.”

Joyce vindt dat veel mensen niet écht naar een paard kijken. “Als ik zie hoeveel mensen met enige regelmaat een ander paard kopen, dan schrik ik daar best van. Het lijkt soms wel alsof mensen hun paard zien als een voorwerp in plaats van als dier. Majazzstic is misschien maar een deel van mijn leven bij mij, maar voor haar zal het voor de rest van haar leven zijn. Ik bén haar leven, dus waarom zou ik dan niet lief en begripvol naar haar zijn?”

Veel meegemaakt

Joyce en Majazzstic zijn nu bijna 2 jaar samen. Ze hebben in die tijd al veel meegemaakt. “Op haar vorige stal kwam ze niet veel buiten. Daar had ze veel stress van én ze viel enorm af. We zijn toen verhuisd, waarna ik haar hoefijzers er onderuit heb laten halen. Die had ze namelijk omdat de stapmolen op de vorige stal verhard was, maar na de verhuizing waren ze dus niet meer nodig. Het duurde natuurlijk even voordat haar hoeven daaraan gewend waren geraakt.”

“Nadat ze die rustpauze had gehad, merkte ik dat ze niet helemaal lekker in haar lijf zat. Er zijn toen meerdere osteopaten geweest, waarvan de laatste ons echt super verder heeft geholpen. Uiteindelijk duurde dat proces ongeveer twee maanden, in juli 2023 konden we weer aan de slag.”

Joyce en Majazzstic hebben twee maanden fijn getraind. “We waren wat meer wedstrijdgericht aan het trainen voor ons debuut, tot ik er tijdens het springen vanaf viel. Ik maakte een verkeerde inschatting... Majazzstic springt namelijk altijd, maar we kwamen zo slecht uit, dat ik dacht dat ze zou stoppen. Toen ze uiteindelijk dus wél sprong, kwam ik achter het zadel terecht. Ik viel er vervolgens heel ongelukkig af, waarbij ik mijn knie verbrijzelde.”

Opnieuw aan de slag

Maanden van revalideren volgde. “Ik wilde het weer te snel oppakken, waardoor het langer duurde dan gepland. Dat was heel moeilijk, omdat ik er niet van houdt om dingen uit handen te geven. Gelukkig heb ik super lieve mensen om me heen die Majazzstic geweldig verzorgden en regelmatig aan de longe lieten, maar ik vond dat wel moeilijk. Ze is nogal eenkennig, onzeker en houdt van structuur. Ik doe daarom alles altijd op dezelfde manier, maar als er verschillende mensen met haar bezig zijn gaat dat natuurlijk niet. Ik ben dan ook heel blij dat ik sinds begin dit jaar weer écht wat meer zelf kan gaan doen.”

Hoe kijk Joyce naar de toekomst? “We gaan de trainingen nu weer samen oppakken. Ik ben het vertrouwen in mezelf bij het springen wel een beetje kwijt, maar het vertrouwen in Majazzstic is ongewijzigd. Ik ben super dankbaar dat ik elke dag met haar bezig kan zijn. We gaan nu weer rustig trainen voor ons wedstrijd debuut, ik hoop dat dat langer mag duren dan die twee maanden vorig jaar. Daarnaast wil ik onze band en het vertrouwen verder uitbouwen, zodat we in de toekomst liberty kunnen rijden. Dat lijkt me heel bijzonder.”

Wil jij Joyce en Majazzstic volgen? Neem dan een kijkje op hun instagramkanaal via @ majazzstic_kwpn

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan 

Foto: Amy Ossendrijver