Tessa Veldman & Hunk
Tessa Veldman & Hunk

Tessa Veldman: “Een hoger opstapje was dé oplossing”

Sport

Tessa Veldman (17) rijdt vanaf haar zesde paard, doordat haar moeder in het verleden altijd paarden had. Van die periode tot nu reed Tessa haar eigen pony’s en paarden van anderen, die ze beide in de dressuursport uitbracht. Inmiddels is Tessa de eigenaresse van Hunk, waarmee de start nog niet zo vanzelfsprekend was.

Advertisement

“In november 2021 moest ik mijn pony laten inslapen, ik was daar super verdrietig van en doordat de paarden bij ons aan huis staan, bleef ik telkens naar haar lege stal kijken. We besloten dus op zoek te gaan naar een paard en liepen in maart 2022 Hunk tegen het lijf.”

Tweede keer

Hunk was een Friese ruin en werd als ‘zadelmak’ aangeboden voor de verkoop. “We waren al gek van hem via de foto’s én hij werd beschreven als een lief, eerlijk en zachtaardig paard. Dat was precies wat we zochten, het was liefde op het eerste gezicht, tot ik voor de eerste keer opstapte.”

“Gelukkig zat hij nog aan de longeerlijn, want toen ik opstapte sprong hij bijna door de bakrand heen. Hij had super veel spanning en begon telkens te rennen. Dat was gelijk al de eerste keer toen we bij hem gingen kijken, dus voor mij was het duidelijk: dit wilde ik niet. We gingen weer naar huis, maar mijn moeder wilde hem nog één kans geven. Op de momenten dat hij niet gespannen was, was het namelijk een super lief en vriendelijk paard. Hij wilde het liefst de hele dag knuffelen.”

Toen Tessa en haar moeder voor de tweede keer kwamen kijken, werd hij al onder het zadel gereden. “Doordat hij al gelopen had, was hij toen heel braaf. Hij was voorbeeldig. We hebben toen besloten hem te laten keuren en toen dat goed bleek, hebben we hem gekocht.” Toch was de eerste periode niet makkelijk.

Opnieuw zadelmak

“Omdat hij nog wat ril was, hebben we hem eerst even vrij gegeven, zodat hij kon wennen. Na twee weken ben ik er weer op gegaan, maar dat was geen succes. Toen ik het opstapje naast hem neerzette werd hij al gespannen en toen ik er eenmaal op zat was het rodeo. We hebben toen terplekke besloten hem opnieuw zadelmak te gaan maken. Hunk had zóveel spanning, we waren ervan overtuigd dat het probleem groter was dan ‘normale onervarenheid’. Hij was volledig in paniek en begon onwijs te zweten en te trillen.”

De eerste maanden hebben Hunk en Tessa veel grondwerk, poetsbeurten en wandelingen gedaan. “We hebben eerst een band opgebouwd en zijn vertrouwen gewonnen. Daarna zijn we rustig opnieuw begonnen met het opdoen van dekjes en vervolgens het zadel. Dat vond hij al heel erg spannend. Daarnaast is de osteopaat en de zadelmaker langs geweest, zodat we een comfortabel begin voor Hunk konden maken. Daarna ben ik opnieuw het opstapje naast hem neer gaan zetten, tot hij dat niet meer spannend vond. We hebben dus alles vanaf 0 opgebouwd.”


Tessa Veldman & Hunk

Opstapje

Daarna begon Tessa met het hangen, met haar voet in de stijgbeugel. “Daar kwam maar geen verbetering in, hij bleef super gespannen. Dat was wel zwaar, ik heb me toen vaak afgevraagd waar ik aan was begonnnen. Uiteindelijk heb ik een paar keer les gehad van Eveline van ‘How to horse’. Zij adviseerde om een hoger opstapje aan te schaffen, zodat ik Hunk niet uit balans zou brengen bij het opstappen. Hij had door zijn jonge leeftijd namelijk nog niet veel balans. Op haar advies hebben we een hoger opstapje gekocht, zodat ik in één keer mijn been over zijn rug kon doen. Dat werkte super, vanaf dat moment hebben we hele grote stappen gemaakt.”

Inmiddels kan Tessa alles met Hunk. “Vanaf drie maanden na de lessen van Eveline konden we zonder angst rijden. We rijden nu zelfs zonder zadel, maken buitenritten en ik wil binnenkort heel graag naar het strand samen. Dat super lieve, aanhankelijke, eerlijke en zachtaardige karakter dat heeft hij altijd al gehad. Het was gewoon de spanning met het zadel erop dat de overhand nam, maar gelukkig is hij nu helemaal zichzelf. Ik heb nog nooit zo’n lief paard gezien als Hunk. Als ik zo terugkijk is het bizar wat vertrouwen met hem heeft gedaan.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto’s: Privébezit

Tessa Veldman & Hunk