Afbeelding

Rianne Rozendaal: “Veel verschillende paarden”

Dressuur

Rianne Rozendaal leerde paardrijden op de Shetlanders van haar opa en oma. Toen ze daar te groot voor werd besloot ze hem in te spannen voor de wagen. Inmiddels woont Rianne en haar familie het in het huis van haar opa en oma en hebben de pony’s plaats gemaakt voor de grotere paarden.

Advertisement

“Op mijn veertiende kocht ik een tweejarig paard. Omdat mijn opa en oma destijds ouder werden, besloten ze de Shetlanders te verkopen. We hebben er toen een trekpaard bijgekocht, Fleur was haar naam. Zij was bedoeld als gezelschap voor mijn jonge KWPN-paard Fuego”, vertelt Rianne Rozendaal aan Hoefslag.

Fleur

“Het was soms best een uitdaging met Fleur. Ze had al heel al heel veel eigenaren gehad en was soms als bang als je naar haar wees. Daarnaast zijn ze natuurlijk vreselijk eigenwijs en lui tegelijk, we hebben onwijs veel met haar gelachen. Uiteindelijk hebben we haar vertrouwen kunnen winnen en toen mijn Fuego oud genoeg was hebben we heel veel buitenritten gemaakt samen. Mijn moeder of mijn broer reed dan vaak met Fleur.”

Helaas heeft Rianne onlangs afscheid moeten nemen van Fleur. “Dat was erg heftig. Toen ik afgelopen zomer ’s avonds op stal aankwam om te voeren lag ze rustig, maar bij het opstaan heeft ze toen haar been gebroken. Heel heftig en alsof het niet erger kon, waren mijn ouders ook nog op vakantie.”

Hengst Jildert

Ondertussen maakte Rianne regelmatig paarden van anderen zadelmak. “Kort nadat Fleur ingeslapen werd, werd ik benaderd door een Friese Hengstenboer. Hij vroeg of ik een hengst voor hem zadelmak wilde maken. Het ging om Jildert (Tiede 501 X Wikke 404). Dat besloot ik te doen, maar daar is het niet bij gebleven. We hebben hem eerst voor de wagen beleerd en daarna onder het zadel, maar ik rijd hem nog steeds en we zijn nu anderhalf jaar verder!”

“Ik ging dan vaak met Fuego naar Jildert toe, reed Jildert en ging dan met mijn eigen paard weer naar huis. We hebben daarom later óók nog mijn Fuego beleerd voor de wagen! Van het één kwam het ander en met hem rijd ik nu mee in lessen op de menvereniging.”

Ondertussen kocht Rianne na het overlijden van Fleur ook een Fries voor zichzelf. “Dat is Harm. Ik rijd nu dus twee Friezen en mijn KWPN’er. Super druk dus, maar wel heel erg leuk! Fuego en Harm staan bij mij thuis. Jildert staat bij zijn eigenaar.”

Verschillende karakters

“Fuego is een bijzondere. Hij is een halve tuiger en dat merk je. Hij is heel pittig en slim. Je moet hem uitdaging geven. Toen ik op mijn veertiende met hem aan de slag ging ben ik er heel vaak vanaf gevallen, maar vanaf dat we vrijheidsdressuur gingen doen verbeterde dat. Nu hij voor de wagen loopt merk je dat dat écht zijn ding is. Voor de wagen blijft hij altijd gaan, hij zal nooit stoppen met lopen.”

Toch is Rianne ook weg van het Friese ras. “Zij zijn natuurlijk anders dan tuigpaarden, maar daardoor niet minder leuk. Het is niet toevallig dat Harm een Fries is! Friezen zijn wat cooler en denken heel erg met je mee.” Met Harm rijdt Rianne wedstrijden. “Ik hoop binnenkort met hem L2 te starten, zodat ik Jildert ook kan gaan starten op wedstrijd. Je mag namelijk pas met een hengst starten als je L2 gereden hebt.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet