Dana van de Bunt & Mi-Amor
Dana van de Bunt & Mi-Amor Foto: Madushots

Dana van de Bunt: “Bij Mi-Amor voel je het talent”

Dressuur

Dana van de Bunt begon op haar zesde met paardrijden, ze kreeg toen haar eerste Shetlander. Vanaf dat moment kwamen verschillende maten pony’s, die met Dana meegroeiden.

Advertisement

“Tot het moment dat ik mijn C-pony kreeg. Deze was onbeleerd en ik viel er vaak vanaf. Daarnaast ging de ponyclub failliet, waardoor de lessen ook minder worden. Ik verloor toen het plezier in het rijden en besloot tijdelijk te stoppen”, vertelt Dana van de Bunt openhartig aan Hoefslag.

Manuela

“Ik ging voetballen, tot een kennis ons benaderde voor haar 22-jarige Haflinger Manuela. Zij zocht een goed huisje voor hem. Hoe langer ik erover nadacht, hoe meer het ging kriebelen. Ik besloot deze kans te grijpen, waarna Manuela naar ons verhuisde. Zij was super braaf, maar haar eigenaresse had helaas geen tijd meer voor haar. Perfect voor mij dus, want ik wist dat ik met haar heerlijk ontspannen ritten mee zou kunnen maken.”

“Vorig jaar is helaas overleden, maar ik heb de afgelopen vijf jaar super veel plezier van Manuela gehad. Door haar heb ik mijn plezier in de sport weer teruggevonden.

Mi-Amor

“Doordat je bij Manuela kon opstappen en wegrijden, ging heel veel vanzelf. Ik werd nieuwsgierig en wilde beter leren rijden, waardoor ik opzoek wilde naar een goed rijpaard. Toen ik dat tegen mijn ouders vertelde zei mijn moeder: ‘Ik ga er geen voor je kopen’. Ik moest het dus zelf financieren, maar ik gaf niet op. Ik heb toen een veulen gekocht, de schimmelmerrie Mi-Amor.”

Dana werkt op een stal en besloot Mi-Amor mee te nemen naar het werk om zadelmak te maken. “Ik ben sinds de zomer met haar bezig, en ze pakt het super goed op. Ze is echt mijn favoriete paard nu, en een belofte voor de toekomst.”

Tussenperiode

“Maar toen ik Mi-Amor kocht, was Manuela al ongeveer met pensioen. Mi-Amor was te jong, dus ging ik op zoek naar een paard waar ik de sport mee in kon in de tussentijd, zodat ik wel bezig bleef.” Dat werd de destijds 4-jarige V-Teele Jonas.

“Ik liep destijds stage op een Friezen fokkerij, en ben daarom fan geworden van het ras. Toen ik V-Teele Jonas op Marktplaats zag vond ik hem een geweldige verschijning én hij is super lief. Hij zocht veel meer toenadering dan mijn andere paarden, dus dat sprak me wel aan. Hij moest natuurlijk nog veel leren, maar ik ook. Ik besloot met hem het avontuur aan te gaan”, aldus Dana.

“Ik heb hem nu ongeveer 1,5 jaar en we rijden inmiddels L1. Dat gaat natuurlijk met ups en downs, maar dat hoort erbij. Ik heb nog nooit iemand gesproken waarbij het altijd goed gaat. Maar als ik straks moet gaan kiezen tussen Mi-Amor en V-Teele Jonas, dat ik wel voor Mi-Amor ga. Zij heeft talent voor de dressuursport. Bij haar voel je talent dat je bij heel veel andere paarden niet voelt. Daarnaast is ze super eerlijk, lief en ze wil heel graag voor je werken. De complimenten vliegen me om de oren als ik met haar aan het werk ben.”


Foto: Madushots

Bekostigen

De paarden zijn Dana van de Bunt haar eigen verantwoordelijkheid. “Ze staan bij mijn ouders thuis. Zij staan helemaal achter mijn paarden ondernemingen, maar ze vinden wel dat het mijn eigen verantwoordelijkheid is. Ik moet alles zelf zien te bekostigen, alleen het hooi krijg ik van hen. Doordat de paarden aan huis staan heb ik verder geen stalling en weide kosten. Daarnaast werk ik op zaterdag en tijdens vakanties bij iemand die jonge paarden traint. Ook hebben mijn ouders een eigen bedrijf in haardhout, waar ik bij kan springen en wat geld kan verdienen. Het zaagsel halen we uit onze eigen zagerij, dus dat scheelt ook!”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Madushots

Afbeelding