Robine van Noort & Diamond
Robine van Noort & Diamond Foto: ndh.photography

Robine van Noort: “Talent voor springen is een extraatje!”

Algemeen

Robine van Noort heeft het paardenvirus van jongs af aan van haar moeder gekregen. Zij reed na de geboorte van Robine niet, maar de interesse is altijd gebleven. Inmiddels is Robine 13 jaar oud en rijdt L1 dressuur en B springen.

Advertisement

Vanaf haar zesde begon Robine met paardrijden. Dat begon op twee Shetlanders in de buurt, waar ze twee keer per week heenging. Op haar achtste maakte ze de overstap naar manege RSV de hoge Devel. “Daar waren veel kinderen die terloops een eigen pony kregen. Ik wilde dat natuurlijk ook, maar mijn ouders ontweken de vraag vaak, of zeiden dat dat niet zou gebeuren”, vertelt Robine.

Ze reed ongeveer twee jaar mee in de managelessen, maar kreeg uiteindelijk voor haar tiende verjaardag haar eigen pony: Maike. “Maike was de eerste pony waar we gingen kijken, en het was meteen liefde op het eerste gezicht. Het was opstappen en wegrijden met haar, al was ze soms wel wat aan de snelle kant. Daardoor was ze niet voor alle ruiters geschikt, maar bij mij was ze helemaal niet bijzonder snel.”

Van dressuur naar springen

Later ging Maike Robine uitproberen, waarbij ze begon te rennen. “Ik ben er twee keer erg hard afgevallen, dat was voor mij en mijn ouders de druppel. We hebben haar toen verkocht.” Daarna volgden nog twee pony’s. De ene raakte na hele korte tijd geblesseerd en keerde terug naar de vorige eigenaar, en de andere was Moos.

“Moos is in april 2023 verkocht omdat ik te groot voor hem werd. Maar met hem deed ik mee aan de Hippiade dressuur, dat was heel bijzonder.” Vervolgens kwam Diamond, Robines huidige pony, op haar pad. “Diamond was toen elf jaar oud en had Z gesprongen. Dat was wat ik zocht. Ik wilde heel graag verder in de springsport, maar Moos had daar minder talent voor. Daarom reed ik met hem voornamelijk dressuurwedstrijden.”

Geen fijne start

“Ik vind dressuur soms best saai, maar met het springen komt er iets meer adrenaline bij kijken. Daarnaast is het heel leuk om met Diamond te werken. Ze is heel intelligent. Ze wil altijd voor je werken en denkt altijd met je mee.” Daarnaast zijn de twee inmiddels super op elkaar afgestemd. “We rijden soms ook Neck Rope, en Diamond weet precies wat ik bedoel als ik de kleinste hulpen geef met mijn been.”

Toch hadden de twee geen fijne start. “Toen ik haar nog niet lang had, zijn we tijdens een buitenrit in de sloot beland. Dat was best schrikken en niet fijn om mee te maken, maar gelukkig hebben Diamond en ik elkaar daarna wel gevonden. We hebben er wel even over gedacht hoor, om haar terug te brengen naar de vorige eigenaar, maar ik voelde dat er toch wel vertrouwen zat. Het moest alleen nog groeien en bevestigd worden. Nu gaat ze door het vuur voor me.”

Robine heeft diabetes type 1. “Als ik me niet fijn voel, is dat niet altijd fijn te combineren met paardrijden. Maar ik merk dat als ik niet goed in mijn vel zit, Diamond een stapje extra voor me zet. Ze lijkt dat aan te voelen en compenseert me daarmee.”

Extraatje

Inmiddels rijden de twee L1 dressuur en B springen. Ze krijgen dressuurles van Helen Hirschmann en Jasmien de Koeyer en springles van Lotte van Sanvliet. “De springwedstrijd vond ik heel spannend. Omdat ik het niet eerder had gedaan, had ik een hele grote tijdsfout. Maar het parcours stelt voor Diamond niet veel voor. Ze springt gewoon super fijn rond en doet het voor me.”

“Mijn doel is om met Diamond Z dressuur en Z springen te behalen. Diamond is namelijk dressuurgefokt, dus daar heeft ze ook echt wel talent voor. Het feit dat ze goed kan springen is eigenlijk een extraatje!”

Wil jij Robine en Diamond volgen? Neem dan een kijkje op hun TikTok-account @jumpingdiamond. Ze hebben daar meer dan 11.000 volgers

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: ndh.photography