Sarah de Neve, Jade & Emmie
Sarah de Neve, Jade & Emmie Foto: ZN.Photography

Sarah de Neve: “Shetlanders zijn meer dan gezelschapspony’s”

Algemeen

Sarah de Neve zit vanaf haar zesde in de paarden. Inmiddels zijn we tien jaar verder. Sarah rijdt nog altijd op dezelfde manege én heeft twee Shetlandpony’s; Jade en Emmie.

Advertisement

“Toen mijn oudere zus een eigen paard kocht, begon het bij mij ook heel erg te kriebelen. Mijn vader vond het niet zo’n leuk idee om twee grote paarden te hebben, maar van mij hoeft het rijden ook niet. Mijn passie ligt bij de academische rijkunst”, vertelt Sarah.

Een Shetlander was dus de perfecte uitkomst. “Ik ben jarig in maart, en het was de bedoeling dat ik twee Shetlanders zou krijgen voor mijn veertiende verjaardag. Maar in januari kwamen we Jade en Emmie online al tegen. We zijn toen bij hen gaan kijken en ik was opslag verliefd. Mijn verjaardagscadeau kwam dat jaar daarom wat eerder, haha!”

Jade & Emmie

Emmie is de jongste van de twee. Zij was toen vier maanden oud, jade was 10 jaar. “Emmie was super schattig natuurlijk. Daarnaast was Jade erg vriendelijk. Ze kwamen beide gelijk aanlopen toen we kwamen kijken, ze zijn heel sociaal. Al moet ik wel zeggen dat Jade een stuk meer ingetogen en afwachtend is.”

Vanaf dat moment heeft Sarah ineens een jong veulen en een 10-jarige pony op stal. “Ik had nog helemaal niet veel ervaring met grondwerk, dus het was echt wel even wennen. Ik wilde het veulen graag een goede basis meegeven, maar hoe gaat dat dan in zijn werk? Mijn zus heeft me daar wel mee geholpen, mij zij was natuurlijk ook druk met de opleiding van haar eigen paard.”

Verschillen in karakter

Emmie kende natuurlijk nog niets, dus met haar zijn we begonnen met het geven van voetjes, het meelopen aan het halster en het vastzetten. Jade kende ook niet veel van de academische rijkunst, maar met haar kon ik natuurlijk wel al een stuk meer dan met Emmie. Jade leert heel snel.”

Qua karakter verschillen de twee enorm. “Jade is heel introvert, erg ingetogen. Emmie is het tegenovergestelde. Zij is heel sociaal en een echter spring-in-t-veld. Die verschillen tussen de twee vind ik heel leuk. Met Jade ben ik inmiddels behoorlijk gevorderd binnen de academische rijkunst. Zij kan travers, schouder binnenwaarts en appuyementen. Shetlanders zijn dus echt wel meer dan ‘maar’ gezelschapspony’s. Jade is een super voorbeeld van het feit dat zij ook de dressuuroefeningen van het hogere niveau kunnen.”

Emmie is de afgelopen zomer drie jaar oud geworden. “Met haar ben ik toen ook begonnen met de Academische rijkunst. Heel rustig hoor, maar ze pakt het al erg goed op. Ik hoop dat zij haar werk straks net zo leuk gaat vinden als Jade, want dat is natuurlijk wel de basis.”

Wil je op de hoogte blijven van het avontuur van Sarah, Jade en Emmie? Volg hen dan op Instagram via @shets_jade_emmie.

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: ZN.Photography