Jinthe Nipius met Just A Champ (v. Jonkers’ Jayden)
Jinthe Nipius met Just A Champ (v. Jonkers’ Jayden) Foto: STS photography

Jinthe Nipius: “Just A Champ is een super stoere krachtpatser”

Dressuur

Het paardenvirus ziet bij Jinthe Nipius al generaties lang in de familie. Haar opa en oma waren haar trouwste supporters, haar tante fokt NRPS-pony’s en ook haar moeder reed. Het was dus geen verassing toen Jinthe begon met rijden. Inmiddels rijdt Jinthe super fanatiek met de goedgekeurde dekhengst Just A Champ (v. Jonkers’ Jayden) én haar ouders hebben onlangs de beschikking gekregen tot de perfecte locatie.

Advertisement

“Ik begon op een manege, toen ik een jaar of vier was”, vertelt Jinthe aan Hoefslag. “Vanaf mijn vijfde mocht ik meerijden in de lessen. Ik reed toen vooral op Jasmin, zij was heel stout bij anderen, maar ik kon wel goed met haar overweg. Dat was een hele leuke tijd.”

Frisia’s Snow Wind

Vervolgens kreeg Jinthe op haar zesde haar eigen pony: de Welsh Frisia’s Snow Wind (v. Shore Brooks Stanley). “Met Snow heb ik Bixie en FNRS-wedstrijden gereden. Uiteindeljik brak Snow een van zijn kiezen af, waardoor hij geopereerd moest worden. Vervolgens kwamen daar complicaties bij kijken, waardoor we hem helaas moesten laten inslapen. Dat was echt super verdrietig en heel onverwachts. Erg heftig.”

Doordat Jinthe toen dus geen pony had, bood haar tante met de NRPS fokkerij aan om Goldbergs’ Charno te gaan rijden. “Hij was net zadelmak en nog maar vier jaar oud. Ik was toen acht jaar oud, dus we waren beide nog erg jong. Ik ben super dankbaar voor de begeleiding van mijn moeder en instructeur Jos Hoogendoorn. Door hen hebben we de juiste stappen doorlopen. In de zomer van 2021 mochten we zelfs naar de Hippiade in het B! Dat was voor mij de allereerste keer dat ik meedeed aan de Hippiade. Ik was super zenuwachtig, maar het losrijden ging goed. Helaas namen in de ring de zenuwen de overhand. Charno blijf gewoon lopen, dat was super fijn, maar ik was er niet meer helemaal bij. Ik liftte toen eigenlijk met hem mee de proef door, haha! Uiteindelijk werden we zelfs tiende, dus dat was super leuk.”

Charno

“Ik heb Charno na dat kampioenschap nog even gereden, maar daarna ging hij terug naar mijn tante. Daar kwam hij natuurlijk vandaan en zij was de eigenaresse. In de periode dat Charno terugging, had mijn tante haar eerste goedgekeurde hengst, die overigens kampioen was geworden op de hengstenkeuring, geruind. Dat was Just A Champ (v. Jonkers’ Jayden). “Hij was teveel hengst, waardoor hij lastig gedrag vertoonde. Ze hebben toen daarom besloten om hem te castreren en er een fijne sportpony van te maken. Diezelfde middag hadden we het er met mijn instructeur over dat we op zoek waren naar een pony, en dat we in de familie een hele talentvolle pony hadden staan die geruind werd. Mijn ouders hebben toen vrij abrupt besloten om deze kans niet te laten gaan, en kochten hem de dag voordat we op vakantie gingen!”

“Champ en ik waren beide jong”

“Het doel was om te kijken of het zou werken tussen ons, of dat hij misschien toch te groot en stoer zou zijn voor me. Inmiddels zijn we twee jaar verder en gaat het super goed. Champ is nu vijf jaar oud en we zijn het afgelopen jaar vierde geworden op de Dutch Pony Championschip! We werden toen alle selecties vierde, met een half puntje van de nummer drie, en dat deden we tijdens de finale opnieuw. Super spannend dus, maar ik ben heel blij met het resultaat.”

“Het begin was zeker niet makkelijk hoor, met Champ. Ik was jong en hij ook, en bovendien was hij net gecastreerd. Champ heeft inmiddels veel meer vertrouwen in ons gekregen en we raken steeds beter op elkaar afgestemd. Dat betekent niet dat hij nu makkelijk is hoor! Hij is nog altijd best rillig, waardoor hij sommige dingen heel erg spannend vindt. Dat merk ik vooral tijdens het indoorseizoen, die banen zijn natuurlijk veel kijkeriger dan tijdens het outdoorseizoen. Doordat Champ heel snel is afgeleid, vindt hij het moeilijk om zijn aandacht continue bij mij te houden. Dan gaat hij soms een beetje zijn eigen ding doen, maar dat is natuurlijk niet altijd de bedoeling.”

Krachtpatser

Jinthe kreeg Champ in de herfst te rijden, en in de zomer daarna mochten ze naar de Hippiade in de B. “Hij was toen ook nog maar vier jaar oud, dus dat was een geweldige leerervaring voor hem. Vlak daarna werden we geselecteerd voor het Talentplan van Zuid-Holland bij Barbera Koot. Zo leren we elke keer wat bij, en we trainen tussendoor natuurlijk goed door.”

“Champ is een echte stoere krachtpatser en naast het rijden is het een echte knuffelkont. Als je hem gaat poetsen gaat hij je helemaal terug knuffelen, dat is echt super lief!” Champ is nu vijf jaar oud en Jinthe is 13 jaar. “We rijden nu L2 en ik wil dit indoorseizoen graag meedoen aan de regiokampioenschappen in deze klasse. We hadden binnen drie wedstrijden al de punten voor het M1, dus we doen het lekker rustig aan qua wedstrijden. We hebben beide alle tijd, dus die nemen we ook.”

Grote veranderingen

Helaas moet Jinthe het sinds begint 2023 zonder haar oma doen, haar meest fanatieke supporter. “Zij was echt mijn steun en toeverlaat op de grote wedstrijden, ze was er altijd bij. Het is geen groot gemis.”

De komende tijd gaan er grote veranderingen plaatsvinden voor Jinthe en Champ. “Mijn ouders hebben Stoeterij de Woude in Ridderkerk overgenomen. Dat is een pensionstalling met 20 boxen. Het is daar lekker rustig voor de paarden, met ruimte voor voldoende weidegang en hele fijne trainingsmogelijkheden. We hebben twee buitenbanen en een binnenbaan, een stapmolen en twee longeercirckels. We kunnen dus helemaal losgaan! Daarnaast komen er pony’s van mijn vriendinnen te staan, het paard van mama staat daar, Champ natuurlijk en er komen af en toen waarschijnlijk pony’s van mijn tante, die ik dan tussendoor rijd. Het wordt een super gezellige stal, met heel veel verschillende mensen die allemaal hun eigen ambities en type paarden/pony’s hebben.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: STS photography