Afbeelding
Foto: Sportpaardenfoto.nl

Kyra Zwaan: “Afsluiten met zilveren medaille is geweldig”

Springen

Kyra Zwaan (15) is opgegroeid met de paarden door haar moeder en haar oma. Ze ging met hen naar de paarden en op haar achtste kreeg ze haar eigen pony. Momenteel presteert ze niet onverdienstelijk: eind januari werd ze, ondanks een bokje tijdens de proef, reservekampioen dressuur klasse B van Regio Utrecht.

Advertisement

“Door een vervelende peesblessure heb ik helaas afscheid moeten nemen van mijn vorige pony. Dat was absoluut geen fijne ervaring, waardoor we besloten een pony te gaan leasen bij stal Groenendaal in Bunschoten. Ik word daar begeleid door Mark met springen en met dressuur door Natasja. Zo kon ik blijven rijden en mezelf blijven ontwikkelen, en ondertussen konden we op zoek naar een opvolger”, vertelt Kyra aan Hoefslag.

Miss Lizzy La Mour

De leasepony is Miss Lizzy La Mour, waarmee ze eind januari reservekampioen werd. “Zij is echt geweldig. Ik rijd haar nu één jaar, waarin we veel vooruitgang hebben geboekt. In het begin kon ze best wel koppig en chagijnig zijn, maar hoe meer aandacht ik haar gaf, hoe meer dat verbeterde. Natuurlijk was het best wel zoeken naar de juiste afstemming tussen ons twee, maar de gouden medaille op het regiokampioenschap springen in de zomer van 2023 en de zilveren medaille dressuur van afgelopen januari is de bevestiging dat het gelukt is! Ik heb tijdens het kampioenschap hard gelachen om haar bokje, dat is typisch Lizzy. Ze wil dan even laten merken dat ze het niet erg leuk vindt, haha! Ik heb een onwijs fijne tijd met Lizzy gehad.”

Bolleke’s Eldorado

Ja, je leest het goed. Kyra spreekt in de verleden tijd. Ze heeft inmiddels haar opvolger gevonden. “Ik heb heel veel zin om met hem aan de slag te gaan, al vind ik het wel heel jammer dat mijn tijd met Lizzy er nu op zit. Gelukkig wordt zij voortaan gereden door een vriendin van me, die ik heel veel zie en spreek. Ik verlies haar dus gelukkig niet uit het oog!”

Kyra haar nieuwe pony is de zesjarige allround ruin Bolleke’s Eldorado. “Een eigen pony is natuurlijk anders dan dat je een pony least. Ik kijk ernaar uit om volledig zelf weer aan de slag te gaan. Ik kan niet wachten om weer te gaan crossen, buitenritten te maken en ik wil graag blijven springen en dressuur rijden! Dat blijf ik gewoon doen bij Stal Groenendaal.”

“Bolleke’s Eldorado heeft nog niet veel ervaring met springen, dus dat ben ik van plan om hem te gaan leren. Het is een E-pony, dus dat is perfect voor mij. Ik wil nog niet overstappen naar de paarden, ik geniet nog te veel van mijn ponytijd! Met Bolleke’s Eldorado kan ik tot en met mijn achttiende vooruit. Stel dat we samen regiokampioen mogen worden óf goed kunnen presteren op de Hippiade, dan zou dat voor mij de kers op de taart zijn”, besluit ze gemotiveerd.

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Sportpaardenfoto.nl