Afbeelding
Foto: xan-fotoos.nl

Ayla Talman: “Kijken hoever we kunnen komen”

Dressuur

Ayla Talman (14) zit al vanaf jongs af aan in de paardensport, haar moeder was ook fanatiek. Op haar twaalfde maakte ze de overstap van de pony’s naar de paarden en ze is nu druk met haar 11-jarige Karel en de 12-jarige Harper Lee DVB.

Advertisement

“Ik was al op jonge leeftijd vrij lang, waardoor ik de overstap naar de paarden wat eerder maakte. We kochten toen de destijds 8-jarige Karel. “Met hem ging het allemaal heel snel. Binnen het eerste jaar mochten we al M starten, dus je kan wel stellen dat we snel naar elkaar toe zijn gegroeid!”

Karel

Karel is niet altijd makkelijk. “Hij is heel werkwillig, maar kan ook erg sterk zijn. Hij heeft oud-Oldenburger bloed in zijn genen zitten, waardoor hij behoorlijk breed gebouwd is. Ik was natuurlijk maar een meisje van twaalf, dus dat was best een uitdaging. Maar toen ik hem eenmaal in de smiezen had ging het snel. We zochten destijds een ongecompliceerd paard, en dat is hij zeker!”

Ondertussen is Karel een echt familiepaard geworden. “Mijn moeder rijdt hem ook één keer per week, zij vind hem ook geweldig. De hele familie eigenlijk wel trouwens, iedereen vindt hem leuk. Hij gaat daarom ook nooit meer weg!”

Het doel van Ayla met Karel? “Ik wil hem graag naar het Z rijden, en dan kijken hoever we daarna kunnen komen. We mogen nu de overstap maken naar het M2, dus dat gaan we binnenkort doen.” Ondertussen is Ayla sinds kort bezig met Harper Lee DVB, die ze least van zijn eigenaren.

Harper Lee

“Via via kwam ik Harper Lee tegen. Degenen die hem destijds reden stelden het voor, zodat ik kan gaan proberen om hogerop te komen in de dressuur. Harper Lee is namelijk ZZ-Zwaar geklasseerd, dus de knopjes zitten erop en bovendien heb ik super veel plezier met hem! In maart gaan we ons debuut maken in het M1, en van daar gaan we kijken hoever we kunnen komen. Ik heb heel veel zin in de dingen die ik van Harper Lee kan gaan leren.”

De doelen van Ayla? “Het lijkt me heel gaaf om me te selecteren voor het EK Junioren team. Dat is meer een droom dan een doel, ik ga gewoon kijken hoever ik met Karel en Harper Lee kan komen! Het is namelijk behoorlijk druk met twee paarden, maar gelukkig heb ik een hele lieve moeder die me helpt. Ik ben benieuwd wat de toekomst in petto heeft!”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: xan-fotoos.nl