Naomi Langeveld & Lelantos
Naomi Langeveld & Lelantos

Naomi Langeveld: “Ik vroeg me af waaraan ik was begonnen”

Dressuur

Sommige paarden en pony’s hebben nare dingen meegemaakt waardoor ze veel stress ervaren. Vaak is het dan aan de eigenaren om hun vertrouwen weer terug te winnen, maar dat valt vaak nog niet zo mee. Zo ook bij Naomi Langeveld en Lelantos, zij komen van ver maar rijden inmiddels M1 tussen de paarden!

Advertisement

Naomi kocht Lelantos op de paardenmarkt in Heenvliet. “Ik was op zoek naar een pony en ben daar blijven rondlopen tot ik Lelantos tegen kwam. Hij is bruin, heeft vier witte benen, een witte bles en een schattig roze neusje. Hij was super rustig, lief en vriendelijk. Perfect dus! De dag erna was hij helaas compleet anders”, vertelt Naomi aan Hoefslag.

Paniek

“Ik vond het al raar dat toen we hem kochten, de verkoper zei: ‘Gefeliciteerd met jouw aankoop. Hij zou eigenlijk morgen op transport gaan naar Italie, om geslacht te worden’. Dat vond ik vreemd, hij stond er zó lief bij. We namen hem dus mee naar huis en pas toen we de dag erna op stal kwamen snapte ik wat de man bedoelde.”

Lelantos was bang. In paniek. En niet zo’n beetje ook. “We konden helemaal niets met hem. We konden hem geen halster aan doen, konden hem amper aanraken en hij rende telkens weg. Hij was echt heel bang. Ik vroeg me af waaraan ik begonnen was. Hij leek absoluut niet op de pony die we de dag ervoor hadden gekocht! Waarschijnlijk was hij de dag ervoor verdoofd geweest. Het heeft ons uiteindelijk een jaar gekost om hem vertrouwen te geven en in de hand te stellen.”

Zadelmak maken

Na dat jaar besloot Naomi hem pas zadelmak te laten maken. “Hij kwam van zóver, was zó beschadigd. Hij had de tijd nodig om dat eerst te verwerken. Vervolgens heb ik het zadelmak maken door een professional laten doen, je wilt daar dan echt niet zelf mee gaan tobben. Het heeft uiteindelijk nog één jaar geduurd voordat hij onder het zadel ook zijn vertrouwen had gevonden. Dat had misschien sneller gekund, maar mijn moeder en ik wilden hem niet overvragen. Ik vind het belangrijk om het op zijn tempo te doen, en om te luisteren naar wat hij aangeeft.”

Uiteindelijk reden de twee voor de coronapandemie hun eerste wedstrijd. Ze begonnen bij de pony’s, omdat Naomi ook nog geen 18 jaar oud was. “Tijdens de pandemie hebben we het rijden van wedstrijden stilgelegd, maar zijn wel door blijven trainen. Daardoor werden we na de pandemie tweede in de tweede proef op het regiokampioenschap in het L1 bij de pony’s. Super gaaf was dat.”

Successen tussen de paarden

Het jaar daarna deden de twee er een schepje bovenop. “We werden toen negende op de regiokampioenschappen in het L2 tussen de paarden. Met zijn 1.38 vond ik dat echt super bijzonder. We maken ons nu op voor de overstap naar het M1. Het debuut staat al gepland!”

“Ik had nooit gedacht dat we het zover zouden schoppen samen. Toen ik hem in 2019 kocht, en vooral de dag erna, was ik allang blij geweest als hij weer lekker in zijn vel zou komen te zitten. Dat we daarnaast dan óók nog zo presteren, tussen de grote paarden, dat is super kicken. Ik ben heel erg trots op hem hij is mijn aller beste maatje.”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Tessadjfotografie