Shanty Zutphen & Opus
Shanty Zutphen & Opus Foto: Brenda Engelage Fotografie

Shanty Zutphen: “Opus is mijn hartenpaard”

Springen

“Na de zorgboerderij ben ik verschillende paarden gaan bijrijden, tot ik bij een Tinker terecht kwam. Ik heb haar een behoorlijke tijd gereden en in de tussentijd kochten haar eigenaren er een paard bij voor hun dochter, dat was Opus. Dat bleek niet de match zoals verwacht, dus toen ben ik hem volledig gaan rijden. Later hebben we besloten dat ik hem over kon kopen, dat was echt een droom die uitkwam.”

Advertisement

Opus was na het zadelmak maken bij hen terechtgekomen. “Hij was dus nog erg groen, maar we hadden een geweldige klik. We zijn echt voor elkaar gemaakt, want Opus is niet makkelijkste. Ze zeggen toch weleens dat paarden met twee kruinen op hun hoofd soms moodswings kunnen hebben? Nou, dat heeft Opus. Beide, haha.”

Hartenpaard

Opus is naar eigen zeggen Shanty’s hartenpaard. “Hij kan best onzeker zijn soms, maar je merkt dan dat hij veel steun bij mij zoekt. Hij heeft dan niet altijd andere paarden nodig, als hij bij mijj kan zijn dan is het vaak goed. Daarnaast moet je hem in zijn waarde laten. Als hij dingen spannend vindt, moet je hem dat laten uiten. Vaak doet hij dat door te steigeren, maar je kan hem dat beter laten doen dan dat hij het opkropt. Dan wordt het een bommetje namelijk, en dan heb je er nog veel meer last van!”


Shanty Zutphen & Opus - Foto: Privebezit

Ander paard

Het vertrouwen tussen Shanty en Opus is dus bijzonder. Maar hoe komt dat? “Opus is nog maar vier jaar oud en toen hij bij mij kwam merkte ik dat ik hem even rust moest geven. Hij begon zich vaker af te sluiten, maakte zichzelf een beetje onbereikbaar. Ik heb hem toen vrijgegeven en ben heel rustig opnieuw begonnen met het zadelmak maken. Sindsdien is het een compleet ander paard: hij is blijer in zijn werk, vrolijker en knuffeliger. Ik denk dat als ik terugkijk op onze tijd samen, dat het verschil dat hij liet zien na het opnieuw zadelmak maken, dat dat wel echt ons hoogtepunt is.”

Toekomst

“Ik wilde in die periode op zoek gaan naar een eigen paard, dus dat Opus beschikbaar werd voor de verkoop was een perfect scenario. Al moet ik wel bekennen dat ik een echte springruiter ben, dus dat ik graag met mijn paard wil springen. Van Opus weeten we niet of dat hem wel gaat worden. Ik twijfel niet aan of hij het kan, maar het is nog wel de vraag of hij het leuk gaat vinden. Mocht dat niet zo zijn, dan geef ik mijn droom op. Dan ga ik dingen met Opus doen die hij wél leuk vindt.”

Shanty is dolgelukkig met Opus. “Ik houd wel van een beetje uitdaging, en dat heb ik met Opus genoeg! Het is super leuk om dit traject met hem te doorlopen. We zijn nu bezig om er steeds meer knopjes op te zetten. Binnenkort gaan we voor het eerst naar de buitenbak, om te kijken wat hij daarvan vindt. We doen het allemaal op zijn tempo, maar in de toekomst wil ik graag met hem gaan springen. Daar ligt mijn hart wel echt. Ik ben onwijs benieuwd hoe onze toekomst er samen uit gaat zien!”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan 

Foto: Brenda Engelage Fotografie & Privebezit

Shanty Zutphen & Opus