Afbeelding
Foto: Denise Zwanders

Anber Ortanca: “James voldoet aan alle wensen”

Algemeen

Anber Ortanca (11) is al vanaf jongs af aan besmet met het paardenvirus. Ze reed ongeveer een jaar op een manege, maar toen ze daarna toe was aan meer uitdaging, besloot ze met haar ouders op zoek te gaan naar een eigen pony. Dat werd James. Anber en James zijn inmiddels bijna drie jaar samen.

“Ik denk dat we, voordat we James zagen, wel bij twaalf andere pony’s zijn gaan kijken. Helaas was dat telkens niet wat we zochten, maar dat dacht ik in eerst instantie ook bij James”, vertelt Anber aan Hoefslag. “Hij kan soms brutaal uit zijn ogen kijken, en dat deed hij toen ook. Ik had al meerder niet-brave pony’s gezien, maar toen ik opstapte op James bleek hij juist super lief én hij kan fijn bewegen!”

Grote stappen gemaakt

“Toen ik James kreeg kwam ik rechtstreeks van de manege af. Ik had daar maar één jaar gereden, dus het was daarom belangrijk dat hij braaf was. Daarnaast wilde ik ook graag hoger in de sport komen. Het was dus best een lastig wensenlijstje, maar James voldoet helemaal! Hij is een lot uit de loterij.”

De twee hebben de afgelopen drie jaar grote stappen gemaakt. “Ik was 8, James was 5 jaar oud en we waren dus beide onervaren. Bovendien is James een D-pony, maar ik was natuurlijk nog hartstikke klein. Het was in het begin al een hele klus om er bovenop te blijven zitten! Gelukkig heeft mijn moeder me er altijd fijn bij geholpen en ik heb veel goede begeleiding van Louise Hoek, Danielle van Mierlo en Ton de Kok. Ik ben heel blij met alle hulp en support die ik van hen krijg.” Louise staat ook bij ons op stal dus heb aan haar ook een hele fijne coach. Soms stapt ze ook weleens op James als iets niet lukt en dan denk ik…Wauw dat wil ik ook kunnen.

Anber en James rijden momenteel M1. “We hebben onze eerste winstpunten al binnen, daar ben ik best trots op. Ik wil heel graag richting het Z werken, daar pakken we soms al dingen van mee in de trainingen. Daarnaast hebben we fotoshoots gedaan samen en we zijn naar het strand geweest, dat was super gaaf! Bij deze hoogtepunten hoort ook wel het feit dat we vorig jaar geselecteerd zijn voor het HTC Talentenplan.”


Anber en James - Foto: Denise Zwanders

Toekomst

Zoals Anber eerder al liet blijken, wil ze met James naar het Z. “En het liefst daarna doorstromen naar internationaal niveau. Dat hoeft niet op de korte termijn, maar het is wel een droom. Als die ooit mag uitkomen lijkt me dat heel gaaf.” Daarnaast staat er ook al een opvolger klaar. “Ja, dat is de driejarige Rich Boy B (Fynch Hatton x Sir Sinclair), een KWPN’er. Hij kwam anderhalf jaar geleden toevallig op ons pad, het was destijds niet de bedoeling om een 1,5 jarige te kopen. Maar toen we hem zagen waren we gelijk verliefd. Hij wordt dit jaar zadelmak gemaakt en daarna is het de bedoeling dat ik hem over ga nemen. Daar heb ik heel veel zin in!”

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: 

Anber Ortanca & James