Afbeelding
Foto: Remco Veurink

Baarmoederontsteking en ontsteking van de placenta

Fokkerij Fokkerij Opvallend

In dit artikel belichten we de ontstekingen van de baarmoeder die tijdens de dracht aanwezig zijn en welke uiteraard ook resulteren in ontsteking van de nageboorte/placenta (placentitis). Deze ontstekingen komen bij drachtige merries regelmatig voor en worden heel vaak niet herkend.

Advertisement

Oorzaken

Micro-organismen die de ontstekingen veroorzaken  zijn er in meerdere typen, zoals virussen, schimmels, gisten en bacteriën. De ontstekingen zijn soms plaatselijk in de baarmoeder aanwezig en in andere gevallen is de gehele baarmoeder betrokken. Micro-organismen kunnen op 2 manieren de baarmoeder bereiken: 

Via de bloedbaan De virussen EHV1 (Rhinopneumonie ), EIA (Equine Infectious Anemia) en EVA (Equine Arteritis Virus) en gisten bereiken de baarmoeder altijd via de bloedbaan. 

Via de schede Bacteriën kunnen de baarmoeder ook bereiken via de bloedbaan, maar komen veel vaker binnen of worden binnengebracht via de schede. Als de merrie bijvoorbeeld lucht zuigt of een slecht sluitende schede heeft, kunnen schimmels en bacteriën de baarmoeder binnenkomen.

Symptomen

Baarmoederontstekingen tijdens de dracht worden vaak niet als zodanig herkend. De merrie is meestal niet zichtbaar ziek. Voordat er iets opgemerkt wordt, heeft een merrie bijvoorbeeld vaak al geaborteerd bij een infectie met het EHV1 virus (Rhinopneumonie). 

- Bij een infectie met Rhinopneumonie (type (EHV1) zal er weken tot maanden voordat de baarmoederontsteking duidelijk wordt, koorts optreden. Op andere momenten is koorts geen verschijnsel van deze baarmoederontsteking en placentitis.
- Het uier kan onverwacht vroeg ontwikkelen en melk produceren.
- De merrie heeft wittige uitvloeiing uit de schede.
- Een deel van de merries verwerpt haar veulen of krijgt het wat te vroeg. Sommige merries hebben een normale draagtijd en baren een dood veulen, een slap veulen of krijgen een veulen dat gezond lijkt maar na een of enkele dagen doodziek wordt. Foetussen en veulens waarbij sprake is van een virale placentitis overleven nooit.

Diagnose & behandeling

De diagnose zal vanwege de zeer verschillende oorzaken en verschijningsvormen niet altijd op dezelfde wijze gesteld worden. De paardenarts kan bijvoorbeeld rectaal echo onderzoek doen van baarmoeder en vruchtvliezen of met een kijkbuis vaginaal onderzoek doen. Door onbekendheid van de aandoening en de minimaal zichtbare symptomen, zal soms pas na het verwerpen opvallen dat de placenta afwijkende plaatsen vertoont. Vaak kan door een uitgebreide inspectie van de placenta vastgesteld worden dat er sprake is van een baarmoederontsteking en placentitis. Indien de baarmoederontsteking door bacteriën tijdig geconstateerd en gediagnosticeerd is, kan een langdurige medicamenteuze behandeling zeer succesvol zijn om het veulen te redden. Een chirurgische behandeling (bijvoorbeeld een Caslick operatie, waarbij de merrie wordt dichtgezet) kan geïndiceerd zijn bij een merrie die lucht zuigt via de schede.  Er is geen behandeling voor deze baarmoederontstekingen door virussen, schimmels en gisten.