Afbeelding
Foto: Frank Sorge

Baarmoederontsteking kort na het veulenen

Fokkerij Fokkerij Opvallend

Een baarmoederontsteking is een ontsteking van de wand van de baarmoeder en komt regelmatig voor, zeker bij merries die voor de fokkerij gebruikt worden. De ontsteking kan voorkomen tijdens de dracht, direct na het veulenen, in het dekseizoen of geheel onafhankelijk van het seizoen. Er zijn veel verschillen in oorzaak, ernst, behandeling, complicaties en genezingskansen. Dit artikel behandelt de baarmoederontsteking bij merries kort na het veulenen. 

Advertisement

Ernstige bedreiging

Deze typische baarmoederontsteking treedt in de eerste dagen na een geboorte op en is altijd een ernstige bedreiging voor de merrie. Laat daarom bij iedere verdenking hiervan direct de paardenarts komen. De meest voorkomende oorzaak is het te lang achterblijven van delen van de placenta in de baarmoeder. Dit hoeft maar een heel klein stukje te zijn! Daarnaast kunnen baarmoeder en geboorteweg bijvoorbeeld beschadigd zijn door bewegingen van het veulen tijdens de geboorte. Ook bij een keizersnede is de kans op een acute baarmoederontsteking groot. Uiteraard zijn onhygiënisch uitgevoerde inwendige onderzoeken tijdens of na de geboorte of geboortehulp eveneens bronnen van deze ontsteking.

Symptomen

De merrie die een tot enkele dagen ervoor geveulend kan de volgende symptomen vertonen. - wordt ineens minder attent - krijgt (vaak hoge) koorts - de placenta is er vaak niet of niet geheel afgekomen, het paard ‘stond aan de nageboorte’ - stijf en kort lopen, of zelfs niet meer willen lopen door acute hoefbevangenheid 

Diagnose 

De dierenarts zal expliciet vragen naar het verloop van de geboorte en het afkomen van de placenta. De kans op deze ernstige acute baarmoederontsteking is groot wanneer er in deze fasen problemen waren. Merries hebben daarbij soms ook verschijnselen als uitvloeiing uit de geboorteweg en/of hoefbevangenheid. De diagnose kan met zekerheid gesteld worden met een inwendig onderzoek van de baarmoeder. De baarmoeder is slap, te groot en bevat veel bruinrode vloeistof met wellicht stukjes placenta. 

Behandeling

Beschadigingen van geboorteweg en of baarmoeder zullen afhankelijk van de plaats en ernst behandeld worden. Als de merrie al hoefbevangen is, wordt zij hiervoor behandeld met medicijnen en zullen er daarnaast managementmaatregelen genomen moeten worden. De belangrijkste behandeling is het uitgebreid herhaald spoelen van de baarmoeder met grote hoeveelheden water dat met keukenzout aangepast is tot een concentratie die vergelijkbaar is met die in normale weefsels. Na de behandeling zal een aantal keren een hormoon ingespoten moeten worden dat de baarmoeder doet samentrekken waardoor de inhoud van de baarmoeder afgevoerd wordt. Afhankelijk van de ernst van de verschijnselen kan de dierenarts beslissen om het paard te behandelen met ontstekingsremmers, eventueel aangevuld met antibiotica. 

Binnenkort in Hoefslag magazine meer over baarmoederontstekingen bij merries