Afbeelding
Foto: Denise van der plas

Quinty den Butter: “Super blij met Gucci”

Dressuur

Quinty den Butter (16) rijdt al vanaf jongs af aan en maakte drie jaar geleden de overstap naar de paarden met de door haar moeder gefokte Gucci (v. Adamo M). Geen vanzelfsprekende overgang voor een dertienjarige amazone.

“Door fysieke problemen moest mijn moeder ongeveer vier jaar geleden stoppen met paardrijden. Ze reed toen Z1 met Gucci. Ik reed destijds een B-pony die we leasden en had bij lange na niet genoeg ervaring op zak om Gucci over te nemen. We hebben hem toen dus te koop gezet en ondertussen een bijrijder gezocht. Zij heeft hem doorgereden tot het Z2, maar met de verkoop zat het niet mee. We zaten destijds middenin de Coronapandemie, dus mensen gingen er niet op uit om een paard te kopen”, vertelt Quinty aan Hoefslag.


Quinty den Butter en Gucci - Foto: Nicky Bergman

Knoop doorhakken

Langzaam nam Quinty steeds vaker plaats in het zadel van Gucci. “Maar ik wilde heel graag een eigen pony. Mijn moeder had namelijk gezegd dat als Gucci verkocht werd, ik een pony zou krijgen. Daar had ik mijn zinnen volledig op gezet! Mijn moeder wilde graag dat ik door zou gaan met Gucci dus heeft ze me meegenomen naar Frenk Jespers voor een les.”

“We hebben toen echt geweldig fijn gereden, waarna ik besloot tóch maar met Gucci door te gaan.” Het duurde ongeveer één jaar voor Quinty de knoop doorhakte en met Gucci aan de toekomst ging bouwen. “Ik ben super blij met de keuze die ik destijds heb gemaakt. In 2022 reden we onze eerste wedstrijd en sindsdien zijn we nauwelijks zonder winst thuisgekomen!”

Wat maakt dat Quinty en Gucci uiteindelijk toch een goede match bleken? “Dat we samen zijn opgegroeid, het harde werk en de goede begeleiding, denk ik. En bovendien ben ik in dat ‘tussenjaar’ ook wat ouder geworden. Ik les nu ongeveer twee jaar bij Frenk, en ik merk dat ik heel veel aan zijn begeleiding heb. *Hij heeft Gucci en ik nog meer naar elkaar toe laten groeien.”

Grote stappen

Sinds een jaar maken de twee grote stappen. “Het duurt dus écht wel even voordat je elkaar door-en-door kent! Ik merk dat we nu op een punt zijn waar ik Gucci in de trainingen thuis en op wedstrijd net zo kan rijden als in de trainingen met Frenk erbij.” Gucci is slim. “Hij kent natuurlijk alles tot het Z2 en als je hem op de goede manier vraagt doet hij alles voor je. Maar als je het nét niet goed doet, dan krijg je dat ook gelijk van hem terug. Best lastig soms, maar dat maakt hem ook een goed leerpaard.”

“Bovendien is Gucci super lief, maar absoluut geen slaperd. Je moet wel opletten bij hem, haha! Als hij iets spannend vindt kan hij snel reageren én hij is super atletisch. Oefeningen als wijken en travers doet hij super makkelijk. Het is genieten met hem, ik ben super blij dat ik er uiteindelijk voor heb gekozen om met hem verder te gaan!”


Foto: Denise van der Plas

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Nicky Bergman

Afbeelding
Afbeelding