Lonneke Folkertsma en Aerys
Lonneke Folkertsma en Aerys Foto: Ingemeyerfotografie

Lonneke Folkertsma: “Hopelijk voorbij het M2 komen!”

Dressuur

Lonneke Folkertsma (18) is opgegroeid tussen de paarden. Haar ouders fokken en hebben ongeveer 30 paarden thuis. Zelf timmert ze hard aan de weg met de E-pony Aerys en de kleine maat Hackney Bjorclenn’s Special Lady (v. Bjorclenn van de Mast).

Advertisement

“Mijn ouders zijn ooit begonnen met één paard, maar daar is het dus niet bij gebleven. Zij fokken met Friese paarden en zijn doel is om naar de tien veulens per jaar te groeien. Mijn zussen en hebben dus genoeg paarden te rijden, maar ik focus me vooral op Aerys en Bjorclenn’s Special Lady (v. Bjorclenn van de Mast).”

Stapje verder

Ze leidde ongeveer alle pony’s die ze reed op tot en met het M2. “Aerys hebben we als 1-jarige gekocht. Hij is nu 6 en loopt L1 tussen de paarden. Heel leuk, want ik ben met hem gewoon bij de pony’s begonnen, en toen ik 18 werd zijn we samen overgegaan naar de paarden. Het lijkt me heel leuk om met Aerys te kijken hoever we kunnen komen, hopelijk is dat deze keer verder dan het M2”, vertelt Lonneke gedreven aan Hoefslag.

Aerys is lief, gevoelig en scherp. “Hij is wel heel werkwillig, dus dat maakt het heel leuk om mee te werken. Ik ben nog niet ver genoeg om hele opvallende kwaliteiten te benoemen, maar hij kan in ieder geval wel onwijs goed galopperen en hij wil altijd blijven gaan.”

Het komende seizoen blijven de twee nog in het L1. “We hebben geen haast en hij kan qua bewegen prima mee over tussen de paarden. Ik wil eerst de basis bevestigen en dan kijken we daarna wel hoever we kunnen komen. Hopelijk verder dan het M2!”

Tuigsport

Naast het dressuurwerk onder het zadel, is Lonneke ook bezig met het beleren van een kleine maat Hackney voor de wagen. “Die is nog maar drie, dus nog erg jong. Met hem wil ik graag de tuigsport in. Daar heb ik heel veel zin in. Ondanks dat we veel paarden thuis hebben, houd ik de focus op deze twee paarden. Zo kan ik hen geven wat ze nodig hebben, én heb ik tijd voor mijn studie. Het is druk, maar super leuk om zo veelzijdig bezig te zijn met de verschillende typen paarden.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: ngemeyerfotografie