Afbeelding

‘Paardrijden, dat is toch geen sport?’

Sport Opvallend

‘Paardrijden, dat is toch geen sport? Een beetje op zo’n knol zitten.’ Iedereen die rijdt, kent dit soort opmerkingen. Nicoline van Dantzig, opgeleid als mensendieck-therapeut en nu werkzaam als instructeur gespecialiseerd in houding en zit, licht toe wat zo’n zes dagen in de week paardrijden met je lijf doet.

Advertisement

Fysieke gesteldheid

Er is niet veel onderzoek gedaan naar de fysieke gesteldheid van ruiters. “Wetenschappelijk gezien weten we dus niet zoveel”, aldus Van Dantzig. “Maar praktijkervaring leert ons uiteraard wel van alles. Zo hebben ruiters en amazones gemiddeld een goede balans, coördinatie en lichaamsbewustzijn. Dat laatste is misschien een wat vaag begrip. Het betekent eigenlijk dat je je lichaam kan aansturen en weet wat je lichaam aan het doen is. Daardoor merk je sneller als je niet in balans bent. Het voordeel van dit soort zaken merk je vooral als je ouder wordt, want balans en coördinatie nemen vanaf een bepaalde leeftijd snel af. Daarom is het heel goed om te blijven rijden op hogere leeftijd.”

Conditie

“Het is geen intensieve sport, maar tegelijkertijd is een gemiddelde training wel een redelijke cardiofitness workout. Anders gezegd: paardrijden zorgt vaak voor een verhoogde hartslag. De gemiddelde ruiter heeft dan ook een redelijke conditie. Dan bedoel ik wel ruiters die bijna iedere dag paardrijden. Met één keer per week kom je uiteraard niet zo ver.”

Rug

“Als je pijn hebt aan je rug kun je in principe blijven rijden, omdat het rijden je rug losmaakt. De pijn moet natuurlijk niet zo erg zijn dat je niet meer kunt ontspannen. Een andere belangrijke voorwaarde is dat de pijn niet uitstraalt naar één van beide of beide benen. Als dat het geval is, kun je er beter eerst naar laten kijken door een arts. Als een ruiter of amazone de rugspieren voldoende ontspant en de buikspieren genoeg aanspant om bewegingen van het paard te kunnen volgen, is paardrijden heel positief voor de mobiliteit van de rug. Dat komt omdat de rug op een niet zwaar belastende manier in verschillende richtingen bewogen wordt.”

Twee kanten

“Je ontwikkelt je lichaam aan twee kanten hetzelfde. Dat is voor je lichaam een stuk beter dan wat er gebeurt als je bijvoorbeeld gaat tennissen of hockeyen. Die scheve belasting kan blessures en slijtage opleveren, terwijl je als ruiter een mooie rechter houding krijgt en houdt. Overigens is het wel goed om, naast het paardrijden, nog een andere sport te doen. Dan kun je de spieren die je nodig hebt bij het paardrijden extra trainen, bijvoorbeeld alle core-spieren. Maar je kunt ook de spieren die je niet gebruikt met het paardrijden eens aan het werk zetten.”

Sporten naast paardrijden

Paarden slokken een groot deel van onze vrije tijd op. Maar stel dat we toch elke week een paar uur vrij kunnen maken voor een andere sport. Wat zouden we dan het beste kunnen doen? “Ik kom dan toch uit bij fitness. Met krachttraining kun je op systematische wijze al je spieren trainen, ook de spieren die niet of minder aan bod komen tijdens het rijden. En de cardiotraining die je in de sportschool kunt doen, zoals fietsen, hardlopen of de crosstrainer, maakt je workout compleet. Ook regelmatig een lesje Pilates is erg goed, omdat de bewegingen die daarbij horen heel symmetrisch zijn, gericht op het versterken van je core. Oefeningen die de core versterken, zijn heel belangrijk als je beter wilt leren zitten. Ruiterfitness is ideaal, omdat je oefeningen dan echt afgestemd zijn op wat je nodig hebt voor het paardrijden: een sterke core, balans en souplesse. Scheef belastende sporten, zoals tennis en hockey, zijn niet zo handig om te doen naast paardrijden. Als rechtshandige zul je je rechterarm dan meer ontwikkelen dan de linkerkant en daardoor is het lastiger om gelijke hulpen te geven.”

Gezond

Niet alleen het rijden zelf heeft fysieke voordelen, wat dacht je van alle klusjes rondom het paard? Stallen mesten, gangen vegen, spullen sjouwen, het is puur spierballen kweken voor en na het daadwerkelijke rijden. Om nog maar te zwijgen over alle kilometers die je aflegt door even je paard in de wei te zetten of omdat je iets vergeten bent aan de andere kant van stal. Zet je stappenteller maar eens aan tijdens een dagje paarden en je zal verbaasd staan. Bovendien ben je veel in de buitenlucht. Je longen zijn je dankbaar voor de frisse neus en een flinke dosis vitamine D geeft alleen maar meer energie.