Sanne de Jong met Lisannika op het strand.
Sanne de Jong met Lisannika op het strand. Foto: Mars Fotografie

Sanne de Jong: “Vol vertrouwen en gewoon gaan!”

Algemeen

Sanne de Jong kent Lisannika al van veulen af aan. Ze zijn samen opgegroeid en doen van alles met zijn tweeën. Hun grootste plezier halen ze uit het rijden (én springen) met neckrope. “Het is super gaaf als de band zo goed is dat het lukt”, vertelt ze.

Advertisement

Van slacht gered

Sanne begint te vertellen: “Van kinds af aan ben ik opgevoed met paarden. Mijn moeder heeft altijd paarden gehad en zo ben ik er ook in gerold. Mijn moeder redde toen ik jong een Friese merrie van de slacht. Zij zou naar de slacht toe gaan omdat ze gevallen was voor de wagen. Mijn moeder heeft haar meegenomen en nog een paar jaar stapritten met haar gemaakt. Ook heeft ze er op een gegeven moment een hengst bij gezet en daar is Lisannika uit gekomen. Een tijdje geleden is zij overleden aan ouderdom.”

Thuis doortrainen

“Lisannika en ik zijn echt samen opgegroeid. Ze volgt me dan ook overal waar ik ga. Ik heb een hele goede band met haar. In eerste instantie zijn we begonnen in de dressuur. Lies is op haar zevende ergens anders beleerd, en ik ben haar als onervaren ruiter gaan doorrijden. In de dressuur ging het niet helemaal lekker, dus ben ik maar gewoon thuis door gaan trainen en het springen wat gaan oppakken. Dat blijkt ze heel leuk te vinden en we hebben ondertussen ook eens een crossles gedaan. En later zijn we ook op neckrope gaan rijden.”

Geen neckrope wedstrijden

“Daarmee ben ik begonnen in de longeercirkel en ondertussen springen we al een parcoursje. Als kers op de taart hebben we laatst met neckrope op het strand gereden. Dat was echt vol vertrouwen en gewoon gaan. Het was een droom die uitkwam. Nu zijn we ons op het oriënteren op wedstrijden neckrope rijden. Helaas mogen ze op dit moment niet gehouden worden, omdat de neckrope niet voldoet aan het harnachement zoals beschreven door de KNHS. Eén keer was er een wedstrijd op EquiDay, het NK Neckrope, maar daarna niet meer. Ik hoop wel dat we het nog eens kunnen doen. Dat is een ultieme uitdaging.”

Adrenaline

Het springen op neckrope is iets waar nog meer uitdaging ligt voor de combinatie. “Lisannika springt altijd, maar het sturen gaat soms nog wat moeilijk. Daarom zijn we nu lekker aan het doortrainen. Sinds een paar weken rijden we ook bareback. Dat is echt helemaal geen tuig om, behalve een neckrope. Dat voelt heerlijk, het geeft veel adrenaline. Dat is omdat je volledig op je beestje moet kunnen vertrouwen. Dat die band zo goed is dat het kan, geeft een geweldig gevoel.”

Tips voor starters

Kan ieder paard met neckrope gereden worden? “Ik denk je sowieso een bepaalde mate van vertrouwen in je paard moet hebben. Ook moet je er veel in trainen. Bij super drukke paarden zal het misschien wel moeilijk zijn, maar ik denk dat de meeste paarden het kunnen. Als je je paard goed aan het been hebt, dan lukt het. Sturen en remmen gaat normaal gesproken gewoon met je zit en je benen, dus elk goed getraind paard zou het moeten kunnen. Ook is het goed om van de grond te beginnen. Eerst grondwerk doen met neckrope zodat de paarden leren sturen en stilstaan. Het is belangrijk om niet te snel te willen en om langzaam op te bouwen. Het is een stukje vertrouwen, maar je zal ook goed moeten trainen.”

Jong paard op neckrope

Sanne heeft ook nog een vijfjarige Cruzado op stal staan, alleen heeft ze daar op dit moment een bijrijder voor. “Toen ik Diergeneeskunde ging studeren kon ik maar één paard meenemen. Gitana heb ik nu een half jaar en Lisanneke heb ik al mijn hele leven. Daarom was de keuze niet heel moeilijk. In de weekenden zie ik Gitana. Haar ben ik ook laatst met neckrope gaan rijden, terwijl ze nog maar een half jaar onder het zadel is. Als het op de grond goet gaat, dan gaat het onder het zadel ook goed. Als het voor het paard maar duidelijk is wat hij moet doen.”

Zelf beleren

Op dit moment is Lisannika drachtig. “Ik ben heel erg benieuwd naar haar veulen en hoop dat het een leuk toekomstpaard wordt. Het veulen wil ik zelf helemaal gaan beleren en daarmee wil ik ook graag op neckrope rijden. Het lijkt me dus ook nog heel gaaf om wedstrijden op neckrope met Lies te gaan rijden. Het zou heel gaaf zijn als deze weer georganiseerd worden. Zodra ze er weer zijn, ben ik de eerste die me inschrijft!”, besluit ze.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Mars Fotografie