Angela de Winter traint ruiters via haar online platform EquiGym.
Angela de Winter traint ruiters via haar online platform EquiGym. Foto: Nicolet Cornelder

Angela de Winter: “Als jij jezelf in de weg zit, dan zit je de groei van de combinatie in de weg”

Algemeen

Toen Angela de Winter haar eerste paard kocht, had ze geen idee hoe ze haar zo goed mogelijk kon trainen. Uiteindelijk besloot ze samen met experts trainingen te ontwikkelen. Nu biedt ze via EquiGym online trainingen aan om ruiters te helpen hun paard en zichzelf duurzaam te trainen.

Advertisement

Vastgelopen

“In 2016 kocht ik mijn eerste eigen paard Celine”, begint Angela te vertellen. “Zij was toen een negenjarige KWPN-merrie. Toen ze eenmaal van mij was dacht ik: en nu? Ik wist best hoe ik moest rijden, maar helemaal niet hoe ik haar het beste kon trainen. Daarnaast moest ik Celine weer opbouwen omdat ze een tijdje stil had gestaan. Ik liep een beetje vast. Natuurlijk had ik een instructeur, stalgenoten en kon ik informatie Googelen, maar ik kon alsnog niet echt vinden wat ik nodig had. Mijn instructeur kon ook niet alles laten vallen om mij steeds te helpen”, lacht ze.

Meer gaan verdiepen

Angela vervolgt haar verhaal: “Op Google kom je allerlei algemene wijsheden tegen. Overtrain je paard niet, geef hem genoeg rust. Maar wat is dan rust en hoeveel is daarvan nodig? En hoe hard kun je trainen? Dat stukje concreetheid miste ik. Celine kreeg na vier maanden een peesblessure door overbelasting. Daardoor ben ik me alleen maar dieper in de materie gaan verdiepen. Natuurlijk kreeg ik adviezen van de dierenarts mee, maar ik wilde ook weten hoe ik het in de toekomst kon voorkomen. In die tijd kwam ik in contact met mensen die tegen dezelfde problemen aanliepen. Daarom ben ik uiteindelijk zelf een platform begonnen.”

Goed overbrengen én luisteren

“Het doel achter EquiGym is om een online platform te bieden over het duurzaam trainen van de ruiter en het paard. Het idee is om de ruiter op te leiden tot trainer. Hierbij gaat het niet om alleen fysiek en mentaal trainen, maar ook over voeding en de communicatie tussen de ruiter en het paard. Je moet als ruiter goed kunnen overbrengen, maar je moet ook kunnen luisteren naar je paard. En om dat te kunnen doen, moet jij zelf ook fysiek en mentaal goed in je vel zitten. Op dit moment bied ik samen met coach Denise Spaans de mindset training voor ruiters aan.”

Mindset voor je laten werken

Angela legt uit wat de training inhoudt: “Wij geloven erin dat je eerst als ruiter goed in je vel moet zitten, om daarna je paard goed te kunnen trainen. Je kunt alle kennis in huis hebben, maar als jij jezelf (mentaal of fysiek) in de weg zit, dan zit je de groei van jouw paard en van jullie als combinatie in de weg. Dat is ook wat ik van veel ruiters terugkreeg toen ik met ze in gesprek ging. Als je weet hoe je jouw mindset voor je kan laten werken, beleef je meer plezier in het paardrijden en kun je de groei van de combinatie versnellen.”

Vijf minuten per dag

Ruiters lopen volgens Angela vooral tegen zes probelemen aan. Deze hebben te maken met angst, meningen van anderen, negatieve gedachtes, het houden van focus, het spiegelen van het paard en perfectionisme. “We bieden nu verschillende trainingen aan: een 21-daagse Groei Mindset Challenge en een dertienweekse Groei Mindset Training. Daarin veranderen we de mindset van de ruiter naar een groei mindset. Mensen zijn er ongeveer vijf minuten per dag mee bezig, maar boeken daardoor echt vooruitgang. In beide trainingen leren ze verschillende technieken om aan de zes problemen te werken. Ze ervaren na afloop meer rust, meer plezier in het rijden en leren beter voelen waar hun paard aan toe is.”

Goede combinatie

“Wat ik zelf heel waardevol vind, is dat ik deze technieken zelf ook gebruik. Ik haal mijn inspiratie voor de trainingen uit de punten waar ik zelf tegen aanloop en waar ruiters die ik spreek tegenaan lopen. Ik blijf mijn technieken kritisch testen met de verschillende paarden die ik rijd om te zorgen dat deze goed aansluiten bij de problemen die verschillende ruiters met verschillende paarden ervaren. Dit helpt me de training continu te blijven verbeteren waar nodig en om me in te leven in de verschillende soorten ruiters.”

Verder ontwikkelen

Wat zijn Angela’s doelen? “Voor de korte termijn is het doel om deze training goed op de kaart te zetten. Ondertussen wil ik ook de volgende trainingen ontwikkelen. Ik ben daarvoor veel gesprekken aan het voeren met experts. Mijn langetermijn missie is om het welzijn en plezier van paard en ruiter te verhogen. Met de juiste kennis kunnen er een hele hoop blessures voorkomen worden.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Nicolet Cornelder