Afbeelding
Henk Mulder

Subtop I Miriam Middel: “Dat je dit met een Haflinger doet maakt het extra bijzonder”

Algemeen

Begin juli behaalden Miriam Middel en haar Haflinger Wicardo van de Rythpluim (v. Wirbelstein Van De Haflingerborg) twee winstpunten in het ZZ-Zwaar. Voor zowel amazone als paard is het de eerste keer dat ze op dit niveau rijden. “Ik had nooit verwacht dat we zo ver zouden komen. Mijn dag kon niet meer stuk!” 

Advertisement

Weer wennen 

“Eigenlijk was ik helemaal niet zo gefocust op de klasse ZZ-Zwaar”, geeft de amazone aan. “Vanuit het KVTH (Kon. Verenig. “Het Nederlandse Trekpaard en de Haflinger”, red.) mogen we van 25 t/m 28 augustus deelnemen aan het EK Haflingers in Oostenrijk. Tijdens de voorbereidingen daarvoor kwamen we erachter dat het ons wel aan wedstrijdritme ontbreekt, aangezien we meer dan acht maand geen fysieke wedstrijden hebben gereden. De paarden moeten echt weer wennen aan vreemd terrein. Zodoende hebben we ons ingeschreven voor verschillende wedstrijden, waaronder ook Emmeloord. Sommige oefeningen zijn bij Wicardo nog niet helemaal bevestigd, maar ik houd wel van uitdaging dus gingen we toch voor het ZZ-Zwaar.” 

Perspectief 

“Omdat ik leergierig ben was ik wel heel erg benieuwd naar wat de juryleden in de subtop willen zien en hoe we er überhaupt voor staan. Daar kun je alleen maar van leren. Dit was nu onze derde wedstrijd in deze klasse. De eerste keer was halverwege juni en toen behaalden we nog geen winstpunt. Toch hadden we wel een percentage dat perspectief bood. Twee weken later in Exloo behaalden we ons eerste winstpunt in het ZZ-Zwaar. Daar was ik helemaal niet vanuit gegaan, dus dat was echt fantastisch. En afgelopen weekend behaalden we dus gewoon 2 goede winstpunten!”, klinkt ze enthousiast. 

Gaaf om te presteren 

“Eigenlijk ben ik gewoon verbaasd”, geeft Middel aan. “Ik had vroeger niet verwacht dat ik ooit zo ver zou komen. En met een Haflinger tussen de grote sportpaarden is natuurlijk ook heel anders. We hebben dispensatie aan moeten vragen omdat hij eigenlijk te klein was om in deze klasse te mogen starten. Door die twee winstpunten kon mijn dag echt niet meer stuk. Het is sowieso al gaaf om zoiets te mogen presteren, maar het feit dat je dit met een Haflinger doet maakt het extra bijzonder. Doordat ik al zo lang Haflingers rijd heb ik er wel een beetje een voorliefde voor gekregen. We doen vanuit de vereniging “De Aangespannen Haflinger” ook aan verschillende activiteiten mee, waardoor je anderen met Haflingers leert kennen. Dan blijf je er toch wel een beetje in plakken”, lacht ze. 

Grotere evenementen 

In 2008 waren Middel en haar vriendin Nanet de Groot op zoek naar meer uitdaging dan in de manegelessen. Zodoende kwamen ze bij stal ‘de Rythpluim’ van Henk Mulder en Tina van der Ploeg terecht. “Ik reed vooral voor mijn plezier en had destijds geen wedstrijdambities. Vanuit de vereniging “De Aangespannen Haflinger” kwam ik in aanraking met onderlinge wedstrijden. Via daar kreeg ik ook mijn eerste kennismaking met grote evenementen, zoals het jaarlijkse Haflingerweekend in Ermelo. In 2010 werd Wicardo geboren uit Maïnde van de Rythpluim. Nadat hij beleerd was mocht ik hem langzaam op gaan pakken. Dat ging zo fijn dat we 4,5 jaar geleden een startkaart hebben aangevraagd.” 

Drie keer sportpredicaat 

De amazone vervolgt haar verhaal: “Wicardo is het eerste paard dat ik zo ver rijd. Hij en ik hebben alles van het begin af aan moeten leren. Het is bijzonder dat we dat met elkaar hebben gedaan. Ik had in eerste instantie nooit gedacht dat we in het Z terecht zouden komen. Het is super gaaf dat we dan nu gewoon subtop rijden. Naast Wicardo rijd ik ook nog zijn broertje Stiletto van de Rythpluim. Met hem kom ik uit in het Z1. We hebben ondertussen de punten om in het Z2 te mogen starten. Ook hebben ze nog een zusje, Naomi van de Rythpluim. Allemaal komen ze uit dezelfde merrie, Maïnde van de Rythpluim. Zowel Wicardo, Stiletto als Naomi hebben het sportpredicaat mogen ontvangen. Gezien deze bijzondere sportprestaties, ontving de merrie Maïnde van de Rythpluim vorig jaar haar prestatie predicaat. Dat hebben we ook wel even gevierd met elkaar. Echt super leuk dat het zo goed gaat!” 

Plezier en prestatie 

“Mijn doel is echt om te kijken hoe ver we nog kunnen komen. Ik rijd rustig aan en zonder al teveel druk. Zo nemen we niet wekelijks les, maar alleen wanneer we het weer tijd vinden. Marjolein Merkelbach geeft ons al les sinds vanaf de klasse B. Natuurlijk moet er in aanloop naar het EK toe wel wat meer getraind worden. Zo hebben we een aantal fijne lessen gevolgd bij Corrie Rave en helpt Ellen Wynia ons bij de kür op muziek die tijdens het EK verreden moet worden.”

Inspanning en ontspanning

“Naast inspanning vind ik het belangrijk dat er ruimte is voor ontspanning. We maken regelmatig een buitenrit en doen ook wel eens andere leuke en gekke dingen, zoals zwemmen met de paarden. Wicardo en ik blijven ons samen verbeteren, dus ik hoop stiekem dat we nog een heel eind gaan komen. Het eerste doel op de korte termijn is dan natuurlijk op dat EK gaan genieten, en hopelijk ook een goede prestatie neerzetten. Ik wil vooral plezier met ze blijven maken en hoop dat ik nog heel lang van ze kan blijven genieten”, besluit ze.

Bron: De Hoefslag

Foto: Henk Mulder