Renate van Uytert van Vliet - In Style
NK Dressuur 2021
© DigiShots - Tessa Bezemer
Renate van Uytert van Vliet - In Style NK Dressuur 2021 © DigiShots - Tessa Bezemer DigiShots

NK Subtop | Renate van Uytert-van Vliet: “Het is een bevestiging dat je goed bezig bent en dat geeft motivatie”

Dressuur

Tijdens de KNHS Kampioenschappen was Renate van Uytert-van Vliet oppermachtig in zowel het ZZ-Zwaar als in de kleine finale van de Lichte Tour. Dit deed ze met In Style (v. Eye Catcher) en Ferdeaux (v. Bordeaux). 

Advertisement

Steeds constanter

Na afloop reageert Renate: “Ik zit op een mega roze wolk, het is echt heel erg gaaf. Met In Style ging het dan ook heel erg goed. Ook op de eerste dag al. Dan moet je dat natuurlijk wel volhouden op de tweede dag, maar hij deed vandaag weer super zijn best. Ik merk dat hij steeds constanter wordt in zijn proeven. Daardoor kan ik ze ook ontspannen door rijden. In Style heeft goede zijgangen en kan ook zijn wissels heel mooi springen. We kregen een acht voor een appuyement en negens voor een wissel, een serie en voor de harmonie.”

Mooie cijfers

“In Style is door mijn man Joop gefokt en het is echt een super vriendelijk en lief paard. Hij geniet van alles en het is fijn dat we dat konden laten zien. We genieten er dan eigenlijk gewoon samen van. Dat is heel gaaf. Er waren vijf juryleden en als je dan bij allemaal mooie cijfers krijgt is dat super.” Renate en In Style kregen in de Kür finale van het ZZ-Zwaar in totaal 77,32%. Bij de jury bij C raakten ze zelfs bijna de 80% aan.

Communicatiefoutje

Met Ferdeaux was een eerste plaats in de kleine finale van de Lichte Tour nog niet zo vanzelfsprekend. Gisteren was namelijk niet helemaal zijn dag. “Hij stopte een keer en daar was ik niet op voorbereid, dus daardoor mislukte de rest van de proef ook een beetje. Ik had wel de verwachting dat het wat beter zou gaan. Maar goed, dit was onze vierde wedstrijd samen en het was best groot. Het zag er heel mooi uit, ondanks corona. Dat vind ik wel een compliment waard!”

Imponerend

“Met Ferdeaux moest het dus wat scherper en makkelijker. Gelukkig hadden we vandaag betere communicatie met elkaar. Er waren nog wat haperingen, maar we gaan met een positief gevoel naar huis. Bij Ferdeaux zijn net als bij In Style zijn zijgangen heel mooi. Ook kregen we voor het binnenkomen een acht, dan is hij best imponerend. In de serie hadden we een grote fout en dat was zonde, maar in de serie om de twee hadden we dan wel eer een acht. Het schommelde een beetje maar het was over het algemeen best wel goed.” 

Heel verschillend

Deze resultaten geven in ieder geval aan dat Renate twee toppaarden onder het zadel heeft. “Ik ben heel gelukkig met ze. Het is heel gaaf dat ik ze mag rijden, het zijn geweldige paarden. Wel verschillen ze van elkaar. In Style is echt een perfecte lieverd, hij wil altijd zijn best doen. Ferdeaux is wat meer een echte man, wat meer hengst. Hij is wat sneller afgeleid door wat er om hem heen gebeurt en daarbij moet ik hem geconcentreerd houden. Dit was wel een leermoment voor mijzelf dat ik wat scherper moet blijven op hem. Ik moet altijd goede en makkelijke controle blijven houden en overal op voorbereid zijn.”

Bevestiging

Voorlopig is de ZZ-Zwaar-kampioen nog even aan het nagenieten: “Ik had nog nooit eerder een medaille gewonnen, dus dit is mijn eerste medaille ooit! Ik ben heel erg blij met hoe het gegaan is.” Weet ze al waar ze de medaille op gaat hangen? “Ik denk naast mijn Pavo Cup deken. Het blijft gewoon bijzonder als iets écht goed gaat. Het is een bevestiging dat je goed bezig bent en dat geeft motivatie”, besluit ze.

Klik hier voor de volledige uitslagen.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan.

Foto: Tessa Bezemer DigiShots.nl