Veerle van Nieuwenburg - Zamiro
Veerle van Nieuwenburg - Zamiro

EK traditional WE I Veerle van Nieuwenburg: “Eerste keer in het buitenland en meteen zo’n wedstrijd!”

Algemeen

Veerle van Nieuwenburg gaat van 10 tot 12 september van start op het Europees kampioenschap Traditional Working Equitation in het Franse Montpellier. In 2018 kwam ze voor het eerst in aanraking met de discipline tijdens een clinic. Ze werd nieuwsgierig, zocht het een ander uit en ging spelenderwijs aan de slag met nieuwe oefeningen. Haar paard liep ZZ-Licht, had nog nooit gesprongen en was ontzettend sensitief.

Advertisement

“Zamiro (Obelisk x Vasco) was 2,5 toen hij bij mij kwam. Ik heb hem zelf opgeleid en tot en met het ZZ-Licht gestart. Na mijn classificatiekeuring kon ik met hem in Grade V paradressuur starten. Zodoende zijn we een jaar opgenomen geweest in het para-Talenteam en via die weg ben ik bij mijn huidige trainer Chris Haazen terecht gekomen.”

“Hij traint veel pararuiters, maar kende TWE nog niet. Toen ik hem vertelde dat ik Traditional Working Equitation wilde gaan doen en ik uitlegde wat het inhield zei hij: ‘Koeien drijven, hoe ga je dat doen dat met dit paard?!’ Zamiro is namelijk echt een held op sokken en is zeker niet de makkelijkste. Rust bewaren is daarom al een grote uitdaging en daar besteden we in de trainingen veel tijd aan.”

Aanpassingen

“Ik heb een beperking aan mijn armen. De linker is het meest beperkt: daar mis ik 80% kracht en ik kan mijn vingers nauwelijks buigen. Met TWE rijd je alles met één hand en dat kan ik prima met de rechter, maar met links is dat echt wel een uitdaging. Daarnaast moet je met TWE vaak dingen pakken, zoals een kruik en een stok. Dat betekent dat je beide armen echt nodig hebt. Met mijn linkerhand is het onmogelijk om een stok te pakken en hem dan ook nog om een ring te steken. Daarom moet ik van rijhand wisselen tijdens dit onderdeel. Ik houd dan de teugels in mijn meest beperkte hand en dat betekent dat Zamiro extra goed afgericht moet zijn. Ik rijd dan letterlijk met twee vingers en heb niks om bij te zetten.”

Het EK TWE is verplaatst van juni 2020 naar september 2021. “We hebben dat extra jaar goed gebruikt om het een en ander af te stellen op mijn beperking. Samen met TREC Club Nederland is het gelukt om in het internationaal reglement te laten opnemen dat pararuiters mee kunnen doen. Het doel is dat ik alle onderdelen hetzelfde rijd als de rest. Door de aanpassingen mag ik in twee onderdelen wisselen van rijhand en ik gebruik aangepaste voorwerpen. Zo heeft de kruik die ik pak een aangepast handvat en het hoedje heeft een handvat gekregen.”

Twee paarden

Van Nieuwenburg selecteerde zich met twee paarden voor het EK. Aan haar dus de keuze welke ze meeneemt. “Zamiro was mijn dressuurpaard en is lastig op transport. Daarom ging, al voordat ik TWE reed, mijn oude pony (inmiddels 23 jaar) altijd mee. Toen ik TWE ontdekte vond ik dat ook écht wat voor mijn pony. Ik heb hem letterlijk afgestoft en ben opnieuw met hem begonnen. Met hem heb ik vroeger veel gesprongen en dressuur gereden, hij staat helemaal naar mijn hand. Zamiro is zes jaar jonger en ik heb besloten om hem mee te nemen naar het EK.”

“Dressuur is nog altijd de basis voor de paarden. Ze moeten alleen nóg gehoorzamer en op nóg kleinere hulpen reageren. Ik heb nu veel vaker een hindernis in de bak staan, of prikpaaltjes waar ik de slalom mee oefen. Bij de slalom moet je om de zes passen een vliegende wissel doen maar dan niet in een rechte lijn, maar in bochtjes. Het zijn dus eigenlijk een soort kwart pirouettes met wissels. En dat alles met één hand.”

“Naast het dressuurwerk is een goede samenwerking tussen paard en ruiter essentieel om goed door de trail en het koeiendrijven te komen. Elke hapering of weerstand van je paard kost punten en/of tijd. Je paard moet mee willen denken en volledig op je vertrouwen om alle onderdelen foutloos door te komen.”

“Alsof hij het al jaren doet”

In 2019 reed Van Nieuwenburg haar eerste volledige seizoen TWE-wedstrijden. Ze vloog door de B, L en M en mocht binnen een paar wedstrijden Z starten. “Zamiro vindt het ontzettend leuk, dat merk je aan alles. Hij is veel opener, vrolijker en nieuwsgieriger dan voorheen. Ik denk dat de afwisseling bij TWE heel goed voor hem is geweest. Je moet namelijk alles op vertrouwen doen en ondanks dat niemand het had gedacht, loopt hij nu tussen de koeien alsof hij het al jaren doet.”

Doordat Van Nieuwenburg in 2018 in aanraking kwam met TWE en in 2019 haar eerste volledige seizoen reed, heeft ze nog geen internationale TWE-wedstrijden gereden. “Dit wordt de eerste internationale wedstrijd voor ons en het is natuurlijk niet zómaar een wedstrijd. Ik ben super trots dat we in zo’n korte periode zo’n groei door hebben gemaakt samen.”

Klik hier voor de blog van Monique Doggen. Zij is nauw betrokken bij het Nederlands team als mental coach en blogt voor Hoefslag over het aankomend EK. Een ding is zeker: het gaat spannend worden!

Bron: Hoefslag / Overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Veerle van Nieuwenburg