Afbeelding
Foto: Monique Doggen

EK Traditional WE | “Waarom wil je meedoen?”

Algemeen

Van 10 tot 12 september vindt in Le Pouget, vlakbij Montpellier, in Frankrijk het EK voor de Traditional Working Equitation plaats. De Nederlandse afvaardiging kent dit keer zeven deelnemers. Monique Doggen is nauw betrokken bij het team, zij verzorgt de mental coaching en daarnaast blogt ze voor Hoefslag over dit aankomend EK. Een ding is zeker: het gaat spannend worden!

Advertisement

Hoe ga ik dit aanpakken?

“En dan word je gevraagd om als ‘mental coach’ de Yougriders te begeleiden richting en tijdens het EK… Wat een eer! Wat ontzettend leuk! Meteen schieten er allerlei ideeën door mijn hoofd. Hoe ga ik dit aanpakken?”

Niet los van elkaar zien

“Ik ken alle drie de Youngriders (Ellis, Floor en Lieke), dat maakt het een stuk makkelijker. Het zijn drie nog jonge dames (13, 14 en 17 jaar) die uiteraard zéér goed kunnen rijden. Ik hoef me niet te bemoeien met het rij-technische gedeelte. Alhoewel je het niet helemaal los van het rijden kunt zien. Hoe rustiger ze zich tijdens het EK voelen, hoe beter ze zullen rijden.”

Waarom wil je meedoen?

“Ze krijgen van mij alle drie een mooi notitieboekje waar ze de komende weken in gaan werken. De eerste vraag die ze, tijdens een gezellige BBQ op Manege de Paardenhoeve, moeten beantwoorden is; “Waarom wil je eigenlijk mee doen met het EK?”. Gelukkig blijkt uit de antwoorden dat ze vooral plezier willen hebben en een sportieve prestatie willen leveren met hun pony.”


Waarom wil je meedoen aan het EK? Iets om over na te denken ... - Foto: Monique Doggen

Beter leren kennen

“Een week later spreken we bij Ellis, in het voor ons verre Gelderland, af. Op de pannenkoekenboerderij in de buurt zijn er leuke activiteiten te doen en hebben we ontzettend veel lol als Lieke bijna in het water valt, Floor bijna vast zit in de binnenspeeltuin en Ellis het supergoed doet op de rodeostier. Het is leuk om elkaar nog beter te leren kennen en gewoon leuke dingen samen te doen als een team.”

Emoties

“Tijdens het eten werken ze weer verder in hun notitieboekje. Dit keer zijn het allerlei vragen waardoor ze zichzélf nog beter leren kennen. Het is namelijk belangrijk dat ze zelf weten hoe ze reageren bij bepaalde emoties, dat ze zelf weten wat ze helpt én dat ze aan kunnen geven wat de mensen in hun omgeving dan het beste wel of juist niet kunnen doen.”

Stress voorkomen

“Ook over de wedstrijden moet worden nagedacht. Wat levert bijv. spanning op voor de wedstrijd? Wat kunnen ze zelf doen om stress te voorkomen? Wat verwachten ze van ons? Wat helpt om te ontspannen en om te concentreren?”

Muziek

“Duidelijk is wel dat muziek daarin een belangrijke rol kan spelen. Ze gaan dus alle drie een eigen playlist maken met de muziek die hen daarbij helpt. Ook gaan ze een soort ‘handleiding’ van zichzelf maken speciaal voor de rest van het team, zodat wij weten hoe we ze het beste kunnen begeleiden.”

Oefeningen

“We hebben het uiteraard ook al gehad over verschillende ontspanningsoefeningen, maar daar wil ik vooral in Frankrijk zelf aandacht besteden. Alle drie hebben ze aangegeven dat ze rust krijgen als ze bij hun pony zijn, dus dat komt goed uit. De pony’s zullen ze in ieder geval helpen te ontspannen, want spannend zal het zeker worden!”

Voorbereidingen

“Volgende week zondag gaan de ruiters en de paarden/pony’s al vertrekken. Deze week volgen er nog meerdere activiteiten om iedereen goed voor te bereiden; iets met water en iets met koeien…
Ik hou jullie op de hoogte!!”

Afbeelding