De Ronde Koos, NED, Alino, Cupido, Emir Morocco, Zerino, Zimon
Driving European Championship 
Donaueschingen 2019
© Hippo Foto - Dirk Caremans
De Ronde Koos, NED, Alino, Cupido, Emir Morocco, Zerino, Zimon
De Ronde Koos, NED, Alino, Cupido, Emir Morocco, Zerino, Zimon Driving European Championship Donaueschingen 2019 © Hippo Foto - Dirk Caremans De Ronde Koos, NED, Alino, Cupido, Emir Morocco, Zerino, Zimon Dirk Caremans

Nederlandse vierspannen winnen in Valkenswaard | IJsbrand: “We maken alle drie kans op een EK-medaille”

Algemeen

Afgelopen weekend werd de internationale menwedstrijd op de terreinen van Exell Equestrian in Valkenswaard verreden. Gastheer Boyd Exell won de wedstrijd en Nederland eindigde met IJsbrand Chardon, Bram Chardon en Koos de Ronde op de tweede, derde en vierde plaats. Dit maakte hen onverslaanbaar in de landenwedstrijd.

Advertisement

Dressuur

IJsbrand en Bram eindigden in de dressuur op een hele mooie tweede en derde plaats, achter Exell. Het span van De Ronde had last van spanning tijdens de proef, wat de score iets drukte. “Ik had één nieuw paard ingezet in de dressuur. Die dag waaide het, waardoor de vlaggenmasten naast de ring geluid maakten. De paarden werden er heet van en met een nieuwe erbij is dat niet ideaal”, aldus Koos de Ronde.

Marathon

Na de dressuur was het gat tussen Exell en IJsbrand Chardon 8 punten. Chardon gaf in de marathon alles om het tij te keren. Hij ging snel en leek Exell te kunnen gaan kloppen, tot hij in hindernis 7 een fout maakte. “Ik was te gretig en ging vol gas. In hindernis 7 schoot ik door de F-poort heen. Dat kostte punten. Erg jammer, maar ik heb er geen spijt van. Als ik het niet had geprobeerd, had ik waarschijnlijk wel spijt.” Chardon eindigde alsnog op de achtste plaats en met een dubbele foutloze vaardigheid eindigde hij op de tweede plaats in totaal.

De Ronde was vliegensvlug in de marathon, maakte geen stuurfouten en won daarmee de marathon. “Het liep echt super. Het was zwaar, maar de paarden hielden zich goed en de hindernis met de hoge bult in het midden is altijd gaaf om te rijden. Er viel veel te halen in de marathon, en dat hebben we gedaan.” In de vaardigheid bleef hij, net als Bram en IJsbrand, dubbel foutloos. De Ronde eindigde op de vierde plaats.

Bram Chardon werd met zijn derde plaats in de dressuur, de vijfde tijd in de marathon en zijn dubbel foutloze vaardigheid derde in totaal.

EK Budapest

De vierspanmenners maken zich nu op voor het EK in Budapest, dat het eerste weekend van september verreden wordt. “De paarden krijgen nu een paar dagen rust en dan gaan we ons rustig voorbereiden op het EK”, aldus De Ronde. “Anna had een paard uit mijn span in haar span lopen in Valkenswaard, maar die gaat wel met mij mee naar Budapest. Ik rij daar met hetzelfde span als in Windsor en Kronenberg eerder dit jaar.”

Windsor

De Nederlandse vierspannen wonnen in Windsor ook al de landenwedstrijd. Ze lijken er goed voor te staan in aanloop naar het EK. “We hebben een sterk team, maar het moet elke keer toch maar gebeuren. De laatste twee keer, in Tryon en Donaueschingen, lukte het ook niet”, aldus De Ronde. “We moeten het inderdaad nog waar zien te maken”, vertelt IJsbrand Chardon. “We maken alle drie kans op een medaille, dus het gevoel is goed. Maar we moeten geen fouten maken. De Belgen zijn goed in vorm en ook de Duitsers zijn erg sterk.”

Bron: Hoefslag / overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via webredactie@mediaprimair.nl is niet toegestaan

Foto: Hippo Foto.be