Saffira Hartemink met Beausara
Saffira Hartemink met Beausara Amber Boezerooij

Saffira Hartemink: “Het belangrijkste is dat ze functioneel zijn”

Dressuur

Saffira Hartemink (19) heeft van haar moeder een grote liefde voor paarden meegekregen. Ze is opgegroeid met verschillende pony’s aan huis, maar toen ze wat ouder werd was het tijd om dit allemaal wat serieuzer op te pakken.

Advertisement

Twee nakomelingen

“Toen ik ongeveer 16 was zijn we op zoek gegaan naar een paard. Zo kwamen we uit bij Cita, een keur, EPTM (77,5 punt) merrie van Uphill. Daar was veel mee gefokt en op jongere leeftijd ook mee gereden, maar eigenlijk had ze al een hele poos niks meer gedaan. We dachten, als het rijden niet wil dan kunnen we er altijd mee fokken.” Dat bleek inderdaad een goed plan, want het opnieuw oppakken van de rillerige merrie was niet gemakkelijk. Uiteindelijk is dit door een blessure stopgezet. Saffira heeft nu al twee nakomelingen van Fontaine TN uit de merrie op stal staan. De derde, van Omar Sharif, wordt dit jaar verwacht.

Beausara

Saffira werd alleen maar fanatieker. “Het aanbod van de paarden hield ik altijd wel in de gaten.” Zo vond ze ook een veulen, die ze een aantal jaar gehouden heeft. Dagelijks bleef ze het internet bekijken en dat was niet zonder succes. “We kwamen Beausara tegen, ook een fokmerrie. Zij was ook gereden en was een elite sportmerrie. Het is een Gelderse merrie van Koss x Lorton. Ze had vijf veulens gehad en was alleen daarvoor gereden. Een beetje hetzelfde verhaal als Cita dus.” De koop was dan ook snel gedaan. Beausara bleek wel een goed rijpaard voor Saffira. De twee zijn nu al drie jaar een combinatie en starten in de L2. Ze zijn volop aan het trainen voor de klasse M. Afgelopen winter hebben ze de lessen van het jeugd stimuleringsplan gevolgd bij Gemma van den Akker. Hierdoor hebben ze hard kunnen groeien samen.

Mabell

“Een half jaar geleden is Mabell op mijn pad gekomen. Dat was echt het paard wat ik zocht. Ze is heel groot met 1.80, maar ik ben zelf ook heel lang, dus dat past heel goed. Het is een hele goede aankoop geweest, een super fijn paard.” De zesjarige Mabell was nog vrij groen. Saffira is nu met haar aan het trainen om hopelijk binnenkort te kunnen starten. Daarnaast is ze haar aan het klaarmaken voor de IBOP in het najaar. “Ik spring ook een beetje met haar, voor de afwisseling. Even iets anders is wel goed voor haar, ook omdat ze zo groot is.” 

JongKWPN

Sinds een aantal jaar is Saffira ook aangesloten bij JongKWPN. Dit heeft haar interesse op het gebied van fokken nog meer vergroot. Ze haalt dan ook veel plezier uit het zien ontwikkelen van haar eigen gefokte veulens. “Ik heb altijd al gezegd dat ik het eerste veulen wilde houden als het een merrie was. Toen kwam er toevallig een merrieveulen uit. Als veulen was ze heel gewoontjes, mijn ouders vroegen of ik wel zeker wist dat ik haar wilde houden. Nu is ze bijna twee en komt de kwaliteit naar boven, ze begint nu goed te lopen. Het andere veulen is nu een jaar, die lijkt veel op haar volle zus, maar is wat brutaler. Als veulen liep ze al veel beter dan de ander. Dus ik ben heel erg benieuwd wat zij gaat doen. Maar het belangrijkste is dat ze functioneel zijn, het hoeft niet spectaculair.” In 2022 mocht Saffira voor JongKWPN meedoen aan het WK Young Breeders in Ermelo. Komend jaar mag ze dit ook weer doen, deze keer in Denemarken. Dit vind ze ook heel leuk om te doen. Ze haalt veel plezier uit het beoordelen van de paarden, maar het voorbrengen is echt haar ding. Dit gaat haar dan ook gemakkelijk af. 

Doelen

Saffira wil zelf zo ver mogelijk komen in de sport. Ook vindt ze het leuk om haar eigen fok zelf op te leiden en te beleren. “Dan kan ik ze helemaal naar eigen hand zetten. Ik wil ze met zoveel mogelijk harmonie opleiden. Dat vindt ik heel belangrijk. Je paard vertrouwen geven en het in rust doen. Dat je een goede combinatie bent zodat je uiteindelijk een mooie proef kunt neerzetten.” Daarnaast zou ze uiteindelijk naast een vaste baan indien mogelijk een gedeelte van haar inkomsten willen verdienen in de paarden. Een combinatie van fokken, rijden en lesgeven spreekt Saffira erg aan. De fokkerij wil ze uiteindelijk graag uitbreiden met een kleinschalig opfokbedrijf. Daarnaast wil ze graag haar Orun behalen om een gediplomeerde instructrice te kunnen worden. 

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan. 

Foto: Amber Boezerooij Photography