Afbeelding
Kathleen van Winden

Maartje te Braak: Van manege naar kampioen

Dressuur

Als je Maartje te Braak vraagt hoe haar reis in de paardenwereld begon, krijg je een verhaal dat begint met een vleugje terughoudendheid, maar al snel uitmondt in een liefdesverhaal met pony’s en paarden.

Advertisement

“Op mijn zevende begon ik te rijden, maar ervoor had ik eigenlijk geen interesse in paarden,” vertelt Maartje. “Mijn ouders waren echter fervente ruiters, dus het lag in de lijn der verwachtingen. Toen ik op die leeftijd zei dat ik wilde rijden, moest ik eerst maar eens een jaar op de manege doorbrengen om te zien of het serieus was. Maar al snel raakte ik besmet met het paardenvirus en was ik verslaafd,” voegt ze lachend toe.

Een witte pony genaamd Kluk-Kluk

Na een jaar op de manege te hebben gereden, kreeg Maartje haar eerste eigen pony, Kluk-Kluk, een prachtige witte B Welsh pony. “Vanaf dat moment heb ik nooit meer zonder pony’s en paarden geleefd,” zegt ze met een glimlach. Het was het begin van een levenslange passie die haar door verschillende facetten van de paardensport zou leiden.

Een speciale band met ozzabarina

Op haar vijftiende kwam Maartje terecht bij Esther en Henry van de Bosch om tijdelijk een paard te rijden, wat uiteindelijk langer duurde dan verwacht. “Esther en Henry hebben door de jaren heen verschillende toppers mogen fokken, waaronder Ozzabarina,” vertelt Maartje. “De moeder van Ozzabarina heb ik zelf ook gereden, dus het is extra bijzonder om dit lijntje zo positief voort te zetten.”

Maartje was nauw betrokken bij het zadelmak maken en de opleiding van Ozzabarina. “Het is een super leergierige, energieke en grappige merrie die het liefst elke dag aan het werk is,” legt ze uit. “We proberen haar op een eerlijke en rustige manier op te leiden, zodat ze het plezier dat ze er nu in heeft kan behouden.” De afwisseling van werk en plezier is cruciaal voor Ozzabarina. “Ze geniet van lekker buiten spelen in de wei en het hele circus te laten zien,” voegt Maartje toe. “En een buitenritje of een bosritje vindt ze ook erg leuk.

Ozzabarina houdt van werken en heeft elke dag opnieuw verse energie om mee te werken. Natuurlijk zijn wij zuinig op haar en heb ik haar de eerste jaren maar drie keer per week gereden. Elk jaar kwam er een dag bij ongeveer. Op dit moment train ik Ozzabarina vijf keer per week gemiddeld. Hierin zit ook een dag longeerwerk bij om de afwisseling erin te houden. Met jonge paarden gaan wij niet wekelijks lessen. Wij proberen naar het paard te kijken en te voelen wanneer een les weer meerwaarde kan hebben voor zowel technische dingen als ervaring op doen met training op een andere locatie. Gemiddeld gaan wij in een wedstrijd ritme keer in de twee a drie weken lessen bij Tonnie Huberts. Samen bekijken we of we proefgericht willen trainen of een stukje extra techniek meenemen. Thuis tijdens de trainingen probeer ik Ozzy erg afwisselend te trainen. De ene dag als ze fijn aanvoelt rij ik haar ontspannen over de rug en de andere dag trainend naar een wedstrijd pak ik lijntjes uit de proef mee. Het is elke keer weer een feestje om met haar aan het werk te gaan, dat begint al bij het poetsen want daar geniet ze volop van! Het liefste elke dag een Vip behandeling want stiekem weet ze wel dat ze erg knap is!”

Kampioen in de maak

Het harde werk en de toewijding van Maartje en haar team hebben hun vruchten afgeworpen. Afgelopen seizoen werd Ozzabarina in de klasse L2 Brabants en Nederlands kampioen. “En vorige week zijn we voor het eerst gestart in de klasse M1 en hebben we gelijk twee keer de eerste prijs gewonnen, met scores van 70% en 73%,” vertelt Maartje trots.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.