Anne Joosten met Saros op het NK
Anne Joosten met Saros op het NK Digishots

Anne Joosten: “Ik had wel veel zenuwen.”

Dressuur

De 13-jarige Anne Joosten heeft al van jongs af aan een grote liefde voor paarden. Vorig jaar spraken we haar al een keer over haar reis met de paarden Saros (21) en Pippa (3). Hoe gaat het nu met ze en wat hebben ze in de tussentijd weten te bereiken?

Advertisement

Helaas bracht de rest van de zomer afgelopen jaar niet veel geluk. Saros had een blessure en moest daarna weer langzaam opgepakt worden. Maar in het najaar kon de combinatie weer aan de start komen en hebben ze verschillende selectiewedstrijden gereden. 

Kampioenschappen

Anne en Saros deden in de winter mee aan de Limburgse Kampioenschappen. “Daar ben ik als derde geëindigd, ook al heb ik wat foutjes gemaakt.” Die derde plaats was voldoende om mee te mogen doen aan de Nederlandse Kampioenschappen in de klasse L1. De eerste en tweede plaats waren bemachtigd door hetzelfde meisje met twee verschillende paarden. “Zij mocht één paard kiezen, en Anne mocht dan als tweede naar het NK. Dat was wel een onverwachtse droom die uitkwam.”

Zenuwen

En hoe zat het met de zenuwen? “In het begin viel het nog wel mee, tot een week van te voren. Het was het ergste toen we daar naar toe gingen. We gingen een dag van tevoren, en bleven daar in een hotel slapen. Toen had ik wel veel zenuwen.” Gelukkig was instructrice Mascha er ook bij en verliep het inrijden goed. In de proef zaten helaas wel wat rommelige stukjes. “Een keer moest ik een gebroken lijn rijden, en toen sprong hij aan in galop.”

Uiteindelijk ging het tweetal met een negentiende plaats naar huis. “Het was voor Anne, als 13-jarige tussen alle volwassenen met chique paarden een hele happening. Het was een hele gezellige bende daar.” Een mooie ervaring dus voor Anne.

Outdoorseizoen

Inmiddels is Anne zich alweer aan het richten op het outdoorseizoen in de klasse L2. De eerste wedstrijden zijn al achter de rug. Die start verliep niet vlekkeloos. “Bij de eerste proef las mama verkeerd voor. Toen raakte ik zo erg in de war dat ik afgegroet heb. De tweede proef werd Saros heel heet en kon ik bijna niet meer fatsoenlijk rijden.” Wel gingen ze nog met een winstpunt naar huis. “We zijn niet van plan om in het outdoorseizoen nog naar de kampioenschappen te gaan. Voor nu focussen we ons op het verder komen in de sport en het opdoen van ervaring, meters maken en het leren met en van Saros.”

Pippa

En hoe is het met Pippa? “Momenteel rijdt ik haar niet heel veel. Ze heeft een tijdje rust gehad en wordt nu weer opgepakt. Voor mij is het nog heel lastig is om alles te voelen.” Gelukkig is er daar goede hulp voor. “Pippa wordt nu even door een wat ervarener ruiter gereden om te zorgen dat er wat meer balans komt.” Voorlopig ligt de focus voor Anne dus op Saros en de komende wedstrijden.

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Foto: Digishots