Afbeelding
Tessa van den Berg fotografie / @vdbfotografie

Rosalie Boersma: “Andor is superlief, maar heeft wel een gebruiksaanwijzing”

Algemeen

Ondanks dat Rosalie Boersma tijdens haar zoektocht naar haar eerste paard toevallig uitkwam bij Andor van ‘t Hakstege, was het voor zowel de verkoper als koper gelijk duidelijk; dit paard gaat mee naar huis. Vanwege het pittige karakter van de ruin was de start niet makkelijk voor de combinatie, toch hebben ze elkaar helemaal gevonden en liggen er nog grote doelen in het verschiet.

Advertisement

“In september 2022 gingen we kijken bij een andere haflinger, maar dat bleek geen match te zijn”, blikt de 19-jarige amazone terug. “Omdat we toch al zo ver van huis waren, besloot mijn moeder om tijdens het lunchen te kijken of er in de buurt nog een leuke pony stond. Zo kwamen we uit bij Andor. Helaas konden zijn eigenaren van destijds niet afspreken op dat moment, dus zijn we een paar dagen later weer anderhalf uur teruggegaan.  Iets wat je van ver haalt, is altijd goed”, grapt ze verder.

Kippenvel 

“Toen we bij Andor gingen kijken, was het eerst even zoeken welke haflinger het was. Hij stond heerlijk in de schaduw te chillen toen ik hem uit de paddock haalde. Ik voelde gelijk een klik, het is een mooie en lieve pony. Tijdens het proefrijden zei zijn voormalig-eigenaar dat ze helemaal kippenvel kreeg tijdens het kijken, terwijl het hartstikke warm was die dag. Ze wist ook dat hij met ons mee naar huis zou gaan, ondanks dat ik dat nog niet gezegd had.”


Jamie Markman / @jamiemcaptures

Gelukt

Boersma wilde graag een alleskunner en een maatje voor het leven. “Ik heb heel lang paarden bijgereden en natuurlijk reed ik op het paard van mijn moeder, maar ik wilde heel graag mijn eigen plan trekken. Daarom hoopte ik een lieve, maar eigenwijze pony te kopen. Dat is zeker gelukt.”

Miscommunicaties

“Andor is een superlieve pony en hij heeft echt de looks! Onder het zadel is hij heel gevoelig, wat in het begin zorgde voor veel miscommunicaties. Hij is echt een allemansvriend, maar vertrouwt je niet zomaar. Ik merk nu steeds meer dat hij echt graag bij mij is en echt op mij leunt qua vertrouwen. Ik ben vooral heel trots op hem, omdat het rijden nu echt super goed gaat. Daarnaast wordt de verlatingsangst al beter dan het was. Nu is het nog even doorpuzzelen, maar hij wilt altijd voor je werken en dat is heel fijn.”


Bridget ter Berg / @Ba.fotografie

Pittig

Na een knieblessure, wat ervoor zorgde dat de combinatie er een tijd uit lag, werd de ruin pittig in gedrag. “Gelukkig gaat het nu veel beter en is hij veel rustiger. We rijden nu in de klasse B en we hebben al vijf winstpuntjes op de teller.”

NK rijden

De amazone kijkt positief terug op de afgelopen tijd: “Een van de meest bijzondere momenten die we hebben meegemaakt is het Nationaal Scholenconcours! Dat was voor ons de eerste keer op ander terrein en hij was echt mega braaf. Uiteindelijk is het mijn grootste droom om een NK te rijden en natuurlijk Z te starten. Voor nu pruttelen we lekker door in de B en doen we vooral rustig aan. Maar dromen mag altijd!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan.

Afbeelding
Afbeelding